Președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat pentru Europa Liberă că reprezentanții comisiei au pus la îndoială concluziile făcute de experții care recomandau ca documentele și vioara să fie declarate bunuri de tezaur.
Experții care au făcut evaluările „s-au pronunțat asupra unor elemente fără a avea o dovadă materială și au ajuns la anumite concluzii care nu pot fi verificate de terți independenți”. Din această cauză, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a recomandat realizarea unei noi evaluări, care să fie făcută de experți independenți și profesioniști.
Deși extrem de așteptat, avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor este consultativ. El ar fi statuat dacă bunurile respective trebuie înscrise în patrimoniul național, la secțiunea Tezaur, și asigura statului dreptul de preempțiune (drept de întâietate la cumpărare) la licitație.
Caracterul consultativ al avizului asigură și posibilitatea continuării licitației pe data de 22 septembrie, după cum este programată. Eugen Ciurtin este istoric al religiilor și unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai licitației.
Îți mai recomandăm Controversata licitație Enescu | Bunurile scoase la vânzare nu au aviz pentru tranzacționare„Ar fi foarte grav, și aici ministrul dispune de calitățile sale pentru a stopa acest afront multiplu adus memoriei lui Enescu. E o plenipotențiară confuzie voită: din ce susține dl. Florea/Historic, după 25 de zile de analize muzicologice, istorice și juridice nu au mai rămas în picioare decât numele de Florea sau de Historic. Tot restul e șubred, fals sau imprecis, toate cele 190 de loturi. Ni se pare limpede – nouă, celor din grupul de muzicieni, muzicologi, istorici și juriști din România, Italia și Franța – că licitația ar trebui blocată și totul reexaminat ferm, profesionist, complet. Nu e memoria unui scripcar ambulant și necunoscut. E memoria lui Enescu în joc”, a declarat Eugen Ciurtin pentru Europa Liberă.
Ce susținea expertul
Europa Liberă a intrat în posesia expertizei privind vioara model Joseph Guarnerius făcută de Constantin Zubin Tudor. Documentul a fost realizat abia la două săptămâni de la deschiderea licitației, după ce autoritățile au pus în vedere casei de licitație că documentul lipsește de la dosarul de clasificare a bunurilor.
În document se arată că vioara este o copie de pe Guarneri și că evaluarea s-a făcut pe baza observațiilor expertului fără o expertiză asupra lemnului. Expertul declara pentru Radio Europa Liberă că nu a văzut acte care să arate vânzarea de la Romeo Drăghici (executorul testamentar al lui Enescu) și Nicolae Vasilescu-Capsali (bunicul actualilor vânzători).
Îți mai recomandăm Saga licitației Enescu | Controverse legate de proprietatea bunurilor vânduteÎn privința expertizei asupra lemnului, acesta precizează că „nu este nevoie, se vede clar că vioara este foarte veche și este o copie nu altceva. Noi luăm de bun 1885 pentru că atunci a funcționat atelierul Wolff. Mie mi-ar fi convenit mai bine să scrie Wolff, nu Guarneri. Dar are două etichete în interior - pe una zice că e copie după Guarneri din 1731, dar mai scrie clar e ce e pe ce de-a doua etichetă în care zice că am făcut-o noi(Wolff) în 1885”.
Întrebat despre existența unui document care să clarifice legătura obiectului cu casa regală, Constantin Zubin Tudor a precizat: „Asta nu pot să vă spun, dar legătura dintre Carmen Silva și Enescu era foarte puternică. Se pare că vioara asta a avut-o înainte să aibă celebrul Guarneri care este acum la violonistul Gabriel Croitoru.”
Casa Historic licitează, pe 22 septembrie, bunuri aparținând compozitorului George Enescu printre care „partitura manuscris Œdipe cu patru adnotări” - la un preț de pornire 100.000 de euro și „o vioară model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraților Wolff Kreuznach în 1885” la prețul de pornire 50.000 de euro.
Sunt doar cele două obiecte dintr-un lot de 190 pentru care s-a cerut înscrierea în patrimoniu. Licitația a atras atenția comunității culturale, care a cerut Ministerului Culturii să verifice legalitatea demersului și modul în care obiectele au ajuns la un colecționar privat.
Îți mai recomandăm Controversata licitație a unor bunuri ce ar fi aparținut lui Enescu: rumoare printre artiști, dosar penal la Poliție