Fake News cu armata și poliția austriacă la proteste anti-Covid, devenit viral în online-ul românesc

Proteste ample sunt așteptate în acest weekend în Austria față de măsurile dure impuse de guvernul federal pentru stoparea pandemiei de coronavirus

O știre care anunța prezența armatei și poliției la protestele anti-covid programate la Viena a devenit virală în România. Numai că ea este o minciună care promovează discursul unor controversați politicieni austrieci.

Cel puțin zece publicații online, unele cunoscute pentru promovarea de informații false, altele cu notorietate au titrat, zilele trecute, fie că „Armata și Poliția din Austria și-au anunțat prezența la un protest masiv împotriva carantinării nevaccinaților”, fie că „Austria se ridică împotriva dictaturii sanitare, Armata și Poliția se solidarizează cu cetățenii și vor participa ca protestatari la marea manifestație de sâmbătă de la Viena”.

Titlurile le regăsim în publicații precum activenews.ro, rtnews.ro(Romania today) sau Q Magazin. Articolul QMagazin are cel mai mare impact pe rețelele sociale: 13 mii de share-uri, peste 50 de mii de reacții și un public potențial de 2,7 milioane de persoane.

Aplicația Crowdtangle arată că doar unul dintre articolele care sugeru ideea că poliția și armata austrică vor participa la protestele anti-Covid a ajuns la aproape 3 milioane de oameni.

Pe ce se bazează articolul și care sunt informațiile false

„Pandemia aruncă Europa în aer: pe 20 noiembrie, la Viena, este programată o manifestație uriașă de protest împotriva măsurilor restrictive ale guvernului la care, în premieră absolută, se vor ralia armata și poliția”, tittrază, în șapou, Q Magazin. În subsidiar, se arată că ar fi vorba de reprezentanți sindicali ai celor două forțe de ordine. Numai că, o căutare atentă, arată că unele dintre persoanele citate în articol nu au nicio autoritate în domeniile pe care susțin că le reprezintă și au legături politice.

În majoritatea articolelor care promovează subiectul în România, sunt citate două site-uri de știri obscure din Franța, așadar, informația vine deja filtrată de alții, nu dintr-o sursă primară. Este primul lucru pe care ar trebui să-l verifice cititorul atunci când vede o știre externă, spun experții în fact-checking.

„Liderul Partidului Libertății (FPÖ), Herbert Kickl, a cerut o mega-demonstrație pe 20 noiembrie la Viena. La scurt timp după aceea, președintele Uniunii Forțelor Armate austriece (FGÖ) Manfred Haidinger, urmându-i exemplul, i s-a alăturat printr-o scrisoare publicată pe 14 noiembrie. Ei intenționează să „apere drepturile și libertățile fundamentale”, FGÖ mai precizând că „toată lumea” este autorizată să demonstreze, chiar și în situații de lockdown”, se arată în unul dintre articole.

Pentru a vedea valoarea de adevăr a informației, trebuie să verificăm cine sunt personajele și dacă ele au vreo autoritate în Armată, în acest caz.

Cine este Herbert Kickl

Herbert Kickl este un politician de dreapta austriac și actual președinte al FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs - un partid populist de dreapta și național-conservator, situat pe locul al treila la alegerile din 2019). A ocupat și funcția de ministru de interne al Austriei între 2017 și 2019, când a fost demis pentru implicarea în afacerea Ibiza.

Afacerea Ibiza a dus, în 2019, la demisia vicecancelarului austriac Heinz-Christian Strache după difuzarea unei înregistrări de către ziarele germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung în care a fost acuzat de legături cu oligarhi ruși.

Cine este Manfred Haidinger

Manfred Haidinger este un politician austriac și sindicalist, fost membru FPÖ . Din aprilie 2016, până în februarie 2020 a fost membru al Parlamentului, iar la 16 octombrie 2020, a fost exclus din partid. La adunarea generală a Uniunii Forțelor Armate FGÖ din 1 iulie 2021, Haidinger a fost confirmat ca președinte pentru un mandat de cinci ani.

Îți mai recomandăm Țară în service | Dezinformare și siguranță națională - cum amenință știrile false să destabilizeze România

FGÖ este o grupare sindicală cu orientări social-democrate din partea estică a Austriei. Der Standard spune că FGÖ se autointitulează Lider al Austriei, dar este un mic sindicat din Burgenland, cel mai estic și cel mai puțin populat stat al Austriei, „asociație nereprezentativă” care folosește un limbaj „agresiv și rău intenționat”. Der Standard precizează că Sindicatul Serviciilor Publice Bundesheer (GÖD) numește FGÖ Mai mult, prestigioasa publicație subliniază că FGÖ nu are „capacitate de negociere colectivă” și reprezintă „nu există preocupări sindicale”. GÖD se distanțează de FGÖ pentru că dăunează „reputației soldaților”.

Cât privește așa-zisa participare a polițiștilor printre manifestanții așteptați la miting, chiar în interiorul articolului se arată că, de fapt, unul ditre liderii sindicali au acestora spun altceva. „Președintele Sindicatelor Social Democrate (FSG) și al Sindicatului Poliției, Hermann Greylinger, nu lasă nicio îndoială, într-un interviu, legat de imposibilitatea poliției de a efectua aceste verificări, potrivit săptămânalului Wochenblick.”. Această infrmație este reală.

Cum arată dezinformarea în Balcani

Un clip de pe Tiktok care prezenta o demonstrație uriașă împotriva măsurilor de combatere a Covid care ar fi avur loc în orașul Graz din Austria a fost viral în grupurile de pe rețelele de socializare bosniaco-croate și sârbe. Imaginile sunt filmate de la depărtare.

Videoul folosit într-un context fals a fost deja verificat de publicații independente

Publicația Kleine Zeitung arată că este un clip vechi, din 2019, când Borussia Mönchengladbach au întâlnit WAC în Europa League pe Merkur Arena din Graz. Fact-checkerii arată că sunetul de pe înregistrare arată clar despre ce este vorba, numai că s-a creat o confuzie în urma barierelor lingvistice.

Precedentul Fake-News-ului cu pana de curent

Austria a devenit, în ultima vreme, una din țările din care apar tot mai multe informații care sunt falsificate în România. Ultima devenită virală a fost despre o așa-zisă pană de curent, ”anunțată” de ministra austriacă a Apărării, Klaudia Tanner. În fapt era vorba de un banal exercițiu pentru pregătirea populației, operațiuni care sunt făcute frecvent în Austria.

Îți mai recomandăm Fake-news cu pana de curent | Cum s-a transformat un exercițiu austriac într-o dezinformare masivă