În 2021, guvernul Cîțu a adoptat un proiect de Lege care prevede că, dacă doresc, angajații pot rămâne în activitate până la 70 de ani. Documentul aflat încă în circuitul parlamentar stabilea că bugetarii pensionați nu mai puteau cumula pensia cu salariul, cu o serie de excepții însă.
Nu este vorba, așa cum a apărut pe numeroase site-uri în cursul zilei de marți, de majorarea vârstei de pensionare până la 70 de ani, ci de permisiunea ca cei care doresc, și au acceptul angajatorului, să o poată face.
Exemple de fake news
Informația a fost preluată și de ziartopdearges.ro, iar premierul Ciucă a considerat necesar să o dezmintă la ședința de guvern de miercuri, fără a preciza sursa dezinformării.
„Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul Guvernului vizavi de prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani, aş vrea să anunţ că nu este deloc adevărat, nici măcar nu am avut o discuţie la nivelul acesta şi, din tot ceea ce ştim până-n acest moment, este vorba despre o posibilitate ca, benevol, dacă cineva doreşte, să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat şi nu poate să-şi asume răspunderea pe un astfel de demers", a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.
Și liderii PSD invocă, miercuri, speranța de viața. Fără a face vreo precizare cu privire la faptul că proiectul de lege aprobat de guvernul Cîțu permite munca până la 70 de ani, nu o impune, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, scrie pe Facebook că vârsta de pensionare în România nu poate crește pentru că „anul trecut speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani /.../ și trebuie analizată speranța de viață sănătoasă”.
Tot pe Facebook, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, transmite că „subiectul ’creșterii vârstei de pensionare’ nu există. /.../ Uneori ți se solicită să comentezi lucruri care nu există, doar pentru că unii își doresc se să audă vorbind din lipsă de idei. Preocuparea noastră în coaliție trebuie să fie reforma pensiilor, cum le facem să poată fi echitabile, în niciun caz vânătoarea de vrăjitoare și inventarea de spaime colective”.
Articolul pretinde că liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu este de acord cu interzicerea cumulării pensiei cu salariul „un proiect care ar putea produce blocaje majore în administrațiile locale. Totuși, PSD este de acord cu creșterea opțională a vârstei de pensionare”. Ulterior, articolul precizează „Crește vârsta de pensionare. PSD nu este de acord cu proiectul normativ care elimină cumulul pensie-salariu la stat, însă permite creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”.
Ce spune proiectul de lege
Proiectul care permite munca până la 70 de ani, dar interzice pentru bugetari, cu excepții, cumulul pensiilor cu salariul poate fi consultat AICI.
Art. 1 (1) Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Documentul prevede că în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) își exercită opțiunea pentru continuarea activității, se suspendă plata pensiei începând cu data de întâi a lunii următoare exprimării opțiunii.
Sunt însă și o serie de excepții menite să asigure constituționalitatea documentului.
Proiectul guvernului Cîțu
Pot continua să cumuleze pensia cu salariul:
a) persoanelor alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
b) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) personalului didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
d) pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate;
e) membrilor Academiei Române;
f) asistenților personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
g) asistenților maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
h) îngrijitorilor la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată.
„În România sunt astăzi peste 100.000 de persoane de peste 65 de ani care au contract de muncă sau raport de serviciu conform declaraţiilor depuse de către angajatori", spunea ministrul Muncii din iunie 2021, Raluca Turcan.
Aceasta adăuga că „pensionarea la stat şi revenirea tot la stat, eventual pe funcţii special create nu a fost niciodată şi nici nu poate să devină o politică de personal modernă de tip european. Una dintre consecinţele evidente este că acest obicei blochează avansarea profesională a multor angajaţi şi nu doar a celor tineri în instituţii din ce în ce mai diverse".
Îți mai recomandăm Guvern | Cumulul pensiei cu salariul, interzis la stat. Care sunt excepțiile. Pensionare opțională la 70 de aniDespre cumulul pensiei cu salariul, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus, marți, că trebuie analizat impactul „Data trecută, cel puţin în zona de administraţii locale era un impact destul de consistent, adică rămâneau descoperite UAT-urile mari, vorbesc de municipiile reşedinţă de judeţ. Haideţi să vedem impactul, să nu mai dăm legi şi să luăm decizii fără să cunoaştem întregul context".
Președintele PNL, Florin Cîţu, a declarat marți că PNL nu şi-a schimbat opinia referitoare la proiectul legislativ privind sistemul de pensii şi salarizare. Documentul depus anul trecut ar urma să intre în dezbaterea comisiilor parlamentare. Neînțelegerile cu PSD ar urma să fie discutate în coaliție.
Premierul Nicolae Ciucă ceruse ieri temperarea „propagandei” PSD cu privire la majorarea pensiilor.
Îți mai recomandăm Premierul Ciucă, enervat de propaganda PSD privind majorarea pensiilor. „Amăgim oamenii”Tema pensiilor a fost invocată de PSD și ca argument pentru a cere o renegociere a PNRR.
Documentul prin care România poate revendica sume importante din banii europeni pentru redresare și reziliență, prevede și o serie de reforme, inclusiv în domeniul pensiilor, al administrației, justițiilor, managementului companiilor de stat etc.
PNRR despre reforma pensiilor
Planul de Redresare și Reziliență prevede că modificarea legislației din domeniul pensiilor:
- va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
- va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul urmărit în ceea ce privește nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB. În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor;
- va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc;
- va introduce stimulente pentru amânarea pensionării;
- va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;
- va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul;
- va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei;
- va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii.