O femeie cu cetățenie ruso-americană, arestată în Rusia. Ar fi strâns bani pentru armata Ucrainei

Clădirea Serviciului Federal de Securitate din Moscova, Rusia (imagine de arhivă).

Serviciul intern de informații rus, FSB, a anunțat marți că a arestat o femeie cu cetățenie rusă și americană pentru că ar fi strâns bani pentru armata ucraineană. Femeia este acuzată de trădare.

FSB a anunțat că femeia de 33 de ani are domiciliul în Los Angeles și a fost arestată pentru că ar fi colectat „medicamente, echipamente și muniție” pentru forțele armate ale Ucrainei.

Serviciul intern de informații rus a mai spus că în Statele Unite femeia a participat la demonstrații de sprijin pentru Ucraina.

Ea este acuzată acum de trădare. Numele nu i-a fost făcut public.

Rusia a arestat în ultimii ani mai mulți cetățeni americani sub acuzații pe care ei le consideră inventate.

Ziarista RFE/RL, Alsu Kurmașeva, care are cetățenie americană și rusă și are domiciliul stabil la Praga, se află din toamnă în închisoare în orașul rusesc Kazan pentru că nu s-a declarat ca „agent străin” și pentru că ar fi „defăimat armata rusă”.

Îți mai recomandăm Jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva, închisă în Rusia, a fost nominalizată la Premiul UNESCO

Jurnalistul Evan Gershkovich, de la cotidianul american Wall Street Journal, este deținut în închisoarea Lefortovo din martie 2023 sub acuzații de spionaj – primele de acest fel formulate la Moscova de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

El a fost arestat la Ekaterinburg, ca și femeia din Los Angeles reținută acum de serviciile rusești.

Într-un recent interviu cu comentatorul american de dreapta Tucker Carlson, președintele rus Vladimir Putin a semnalat că l-ar putea elibera pe Gershkovich, „la schimb”.

Îți mai recomandăm Ziaristul american E. Gershkovich rămâne închis în Rusia

Putin s-ar fi gândit la eliberarea lui Vadim Krasikov, un asasin FSB deținut în Germania, care a ucis un ofițer de armată georgian la Berlin în 2019.

Guvernul american avertizează mereu cetățenii SUA să nu călătorească în Federația Rusă, inclusiv pentru că există pericolul de a fi „capturați” și folosiți ulterior mai târziu ca „monedă de schimb”.

Noua arestare din Rusia vine pe fondul tensionării continue a relațiilor dintre Moscova și Occident, inclusiv după moartea în închisoare a opozantului rus, Alexei Navalnîi, și înaintea împlinirii a doi ani de la invazia rusească în Ucraina.

Îți mai recomandăm Doliul pentru Navalnîi, întâmpinat cu arestări. Familia cere de trei zile corpul său. Soția opozantului: „Știm de ce Putin l-a ucis”