Totul a început în jurul companiei de jocuri video GameStop. Din cauza dificultăților financiare, acțiunile companiei erau printre cele mai vizate pe Wall Street pentru short selling sau vânzarea în lipsă. Această practică, comună pentru marile fonduri de investiții, constă în acțiunea unui investitor de a împrumuta o acțiune, pe care o vinde de obicei la un preț ridicat și așteaptă apoi căderea cotației pentru a o cumpăra înapoi mai ieftin, înainte de a o returna.
Astfel, el încasează diferența dintre prețul cu care a vândut acțiunea și cel cu care a cumpărat-o. Dar, dacă prețul urcă puternic, se poate trezi într-o capcană. Exact acest scenariu a dus la intervenția „wallstreetbets", un grup de Reddit care a strâns deja milioane de utilizatori. Ei au decis să „arunce în aer” acțiunile GameStop.
Și au reușit. Acțiunile companiei au ajuns la creșteri și de 1700% în acest an. Drept efect, traderii de ocazie au creat probleme majore unor speculatori de profesie precum finanțistul Andrew Left de la Citron Research sau fondului de investiții Melvin Capital, care se confruntă acum cu mari dificultăți financiare, potrivit Wall Street Journal.
Iar acțiunile acestora nu s-au oprit la GameStop. Cotațiile argintului au atins luni cea mai mare valoare din ultimele cinci luni, în ceea ce pare a fi o mișcare artificială de creștere a prețurilor, coordonată pe rețelele de socializare. Acțiunile unor firme miniere din Australia s-au scumpit și ele, pe fondul achizițiilor făcute de mii de mici speculatori, la fel cum s-a întâmplat săptămâna trecută cu compania GameStop, arată BBC.
Deși povestea pare una de Hollywood și se bucură de mare atenție în presa internațională, cât și de susținere din partea celor care o văd drept o luptă a celor mici cu bogații lumii, un David vs. Goliat modern, în spatele ei mizele sunt mult mai mari.
„Este o manipulare a pieței. Tranzacționare fără nimic în spate, doar să îi ardem pe ceilalți. De ce trebuie să îi pedepsească? E o ură din asta doar pentru că ei sunt mici și inofensivi. Nu înțeleg scopul și motivația", spune analistul financiar Liviu Moldovan.
Iar rezultatul concret va fi o schimbare a reglementărilor din piață, pentru a se evita astfel de situații în viitor.
„O să schimbe clar niște reguli de supraveghere, legislația privind acțiunea concertată, situații în care se ajunge la fenomenele de manipulare a pieței. Regulile și prevederile vor fi 100% întărite. Ele trebuiau întărite pentru a nu se ajunge la așa ceva", adaugă analistul.
Mișcarea anti-sistem de pe Reddit a ajuns direct la Casa Albă, unde reporterii au vrut să îl întrebe pe noul președintele Joe Biden despre situație în urma unei întâlniri cu Janet Yellen, noul secretar al Trezoreriei americane. Întrebarea a rămas fără răspuns, momentan.
Secretarul Trezoreriei nu se implică în mod normal în chestiuni care implică stocuri individuale și se concentrează mai degrabă pe riscuri sistemice largi pentru sistemul financiar, pe care Departamentul le monitorizează prin supravegherea zilnică a pieței. După ce încălcările de etică au perseverat în administrația Trump, unele grupuri o îndeamnă pe Yellen să caute preventiv o derogare și să creeze un precedent. Există temeri că noul model implementat de gruparea de pe Reddit poate duce până la o prăbușire a pieței.
Arbitrul bursei americane (SEC) a afirmat miercuri seara că a luat act de această „volatilitate" și că „evaluează" situația. SEC poate de asemenea să lanseze o anchetă privind manipularea prețurilor, dar comisia nu comunică aproape niciodată înainte de deschiderea unui dosar.
Speculații privind realitatea din spatele acestei mișcări de pe Reddit sunt multe - de la implicarea chiar a jucătorilor profesioniști pentru a obține câștiguri, la grupări criminale sau chiar interferențe străine pentru a ataca bursa americană. Cât timp nu există o anchetă finalizată, nu pot fi trase nici concluzii.
Cât de ușor este să te implici în astfel de jocuri?
BBC a prezentat cazul lui Alex Patton. Până la debutul pandemiei nu-i trecuse niciodată prin minte că ar putea deveni investitor amator. Dar acum, ca urmare a fenomenului GameStop, se consideră un veteran al piețelor financiare.
„Înainte ca virusul să lovească, habar n-aveam despre investiții”, spune inginerul de securitate cibernetică feroviară de 28 de ani.
Patton nu a avut nicio dificultate în a-și crea un cont la platforma de tranzacționare americană Robinhood, cea care s-a aflat în centrul furorii GameStop.
Și, încurajat de prieteni, a început să verifice discuțiile de pe Reddit, de unde a primit ponturi despre cum să joace alături de alți investitori amatori pe acțiunile GameStop. După ce a investit 1.000 de dolari în acțiuni GameStop a reușit în scurt timp să acumuleze un profit de 2.000 de dolari.
Conform CNBC, peste 10 milioane de investitori amatori au apărut în 2020, încurajați de rețelele de socializare și motivați de pandemia care i-a ținut în case.
„Nu e greu deloc. Casele de brokeraj au un plafon minim pe care trebuie să îl depui. Nu îți trebuie 10.000 de euro. Tu trebuie să ai doar cunoștințele de bază și apoi poți tranzacționa. Există conturi demonstrative cu tranzacții virtuale. Ca un simulator în care poți căpăta experiență până să tranzacționezi în mod real. Procedurile sunt mult simplificate, acum totul este online", ne explică Liviu Moldovan pașii de urmat ca să poți juca pe burse.
Deși încurajați de succesul de moment pe acțiunile GameStop și de îndemnurile revoluționare de pe internet de luptă contra WallStreet, acești investitori amatori trebuie să fie conștienți și de limitele financiare pe care le au dacă intră în război cu giganții de pe piață.
„Dacă stăm să ne uităm la puterea financiară a acestor investitori de retail în raport cu puterea financiară a marilor investitor instituționali, e David vs. Goliat. Nu se poate pune problema de comparație. Ce le-aș spune eu membrilor acestor grupări de investitori e să se ferească de o răzbunare a investitorilor instituționali asupra lor pentru că îi termină, i-ar face să dispară din piață", le transmite analistul financiar.
Cu toate acestea, admite că „probabilitatea nu este foarte ridicată pentru că investitorii instituționali nu o să aplice o astfel de metodă deoarece sunt mult mai atent monitorizați de autoritățile de reglementare și imediat se vor trezi cu sancțiuni".
Deși lupta cu Wall Street este una riscantă, nu există nicio îndoială cu privire la succesul de moment al micilor investitori. Vânzătorii de acțiuni pe termeni scurt care se grăbesc să-și protejeze pariurile și să-și acopere pozițiile mențin stocurile Reddit în creștere, fără semne de oprire.
Rămân însă două întrebări: Cine urmează? Și ce se întâmplă când bula se sparge ?