Investigație internațională. Vase rusești de spionaj în Marea Nordului camuflate în flotă de pescuit

Navele-spion au echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază locuri cheie pentru posibile acte de sabotaj.

Rusia sabotează parcurile eoliene și cablurile de comunicații din Marea Nordului, cu ajutorul unei flote deghizate în nave de pescuit și de cercetare, potrivit unei investigații realizate de jurnaliști de radio din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, transmite BBC.

Primul reportaj dintr-o serie extinsă urmează să fie difuzat miercuri de DR în Danemarca, NRK în Norvegia, SVT în Suedia și Yle în Finlanda.

Navele-spion au echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază locuri cheie pentru posibile acte de sabotaj.

Oficialii britanici sunt la curent cu navele rusești care se deplasează în apele Marii Britanii, arată sursa citată.

Un ofițer danez de contrainformații spune că planurile de sabotaj sunt pregătite în cazul unui conflict total cu Occidentul, în timp ce șeful serviciilor de informații norvegiene le-a spus radiodifuzorilor care au făcut investigația că programul este considerat extrem de important pentru Rusia și controlat direct de la Moscova.

Jurnaliștii de investigații spun că au analizat comunicațiile rusești interceptate care duc spre nave fantomă care navighează în apele nordice și care au oprit emițătoarele pentru a nu dezvălui locațiile lor.

Investigația se concentrează pe o navă rusească de spionaj, Amiral Vladimirski, camuflată oficial sub acoperirea unei nave oceanografice de expediție și cercetare subacvatică.

Documentarul folosește un fost expert anonim al Marinei Regale a Regatului Unit pentru a urmări mișcările navei în vecinătatea a șapte parcuri eoliene din largul coastelor Marii Britanii și Olandei.

În februarie, serviciile de informații olandeze au emis un avertisment oficial neobișnuit cu privire la activități care ar putea indica pregătirea pentru perturbarea sau sabotarea infrastructurii maritime.

Șeful serviciilor de informații militare a țării a declarat atunci că o navă rusească a fost detectată în apropierea unui parc eolian din Marea Nordului și cartografiază locurile. El a vorbit despre ruși care au încercat să afle în ultimele luni cum funcționează sistemul energetic din Marea Nordului. „Este pentru prima dată când vedem asta", a spus generalul Jan Swillens.

În consecință, probabil și țările occidentale vor desfășura la rândul lor activități similare împotriva Rusiei. Este posibil ca Rusia să aibă în vedere o serie de acțiuni în cazul în care un conflict ar escalada. Una din opțiuni ar fi deteriorarea comunicațiilor sau distrugerea sistemelor de energie ale țărilor adverse, pentru a provoca haos.

Îți mai recomandăm Oficialii ruși cred că scurgerile de informații din SUA ar putea fi menite să îi „păcălească”

Până acum, dovezile de sabotaj efectiv sunt limitate, cel mai probabil momentan doar colectează informații.

Miercuri, oficialii ruși au respins afirmațiile din documentar ca nefondate, a informat agenția de presă AFP.

Realizatorii filmului au abordat ambasadorii ruși din patru țări nordice pentru comentarii, dar numai cel din Norvegia a răspuns.

Teimuraz Ramishvili le-a spus jurnaliștilor că autoritățile norvegiene și-au făcut un obicei din acuzarea Rusiei de spionaj pentru toate atacurile făcute de hackeri și alte operațiuni sub acoperire, fără să furnizeze nicio dovadă.

El a spus că navele rusești respectă regulile norvegiene și au dreptul să navigheze în apele norvegiene.

Autorii documentarului spun că este posibil ca astfel de nave să aibă legătură cu un incident care a avut loc la sud de Svalbard anul trecut, când un cablu de date subacvatic a fost tăiat. Svalbard este un teritoriu insular în Oceanul Arctic, format din Insula Spitzbergen, insula Kvitøya și Insula Urșilor. Svalbard este situat la 600 de km de coastele Norvegiei și este administrat de Norvegia.

Cablul de date subacvatic tăiat deservea cea mai mare stație terestră comercială din lume pentru comunicații prin satelit. Poliția norvegiană a spus că crede că o „activitate umană” s-ar afla în spatele sabotajului, dar nu a acuzat oficial pe nimeni.

Pe 13 aprilie anul acesta, Norvegia a expulzat 15 oficiali ruși, acuzându-i de spionaj. Este cea mai recentă expulzare dintr-un val de expulzări de oficiali ruși care s-a produs în întreaga Europă de la invazia Ucrainei, din februarie 2022.

În octombrie anul trecut, poliția a declarat un incident major în Insulele Shetland, după ce un cablu a fost tăiat. Insulele Shetland reprezintă un arhipelag de insule din nord estul Scoției. Din punct de vedere administrativ insulele formează una dintre cele 32 subdiviziuni ale Scoției.

Incidentul a împiedicat grav comunicațiile cu continentul și s-a spus că, cel mai probabil, a fost provocat de „navele de pescuit”. Cablurile sunt tăiate frecvent în mod accidental, iar BBC nu crede că acest lucru ar fi fost rezultatul vreunei activități ostile.

În schimb, un act de sabotaj clar și semnificativ a fost distrugerea în septembrie anul trecut a unor părți din conducta Nord Stream care transportă gaz din Rusia în Europa.