Linkuri accesibilitate

Oficialii ruși cred că scurgerile de informații din SUA ar putea fi menite să îi „păcălească”


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, imagine de arhivă din mai 2017.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, imagine de arhivă din mai 2017.

Scurgerea pe internet a mai multor documente extrem de sensibile ar putea fi o acțiune a Statelor Unite pentru a „păcăli” Rusia, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe de la Moscova, citat de AFP.

„Probabil că este interesant pentru cineva să se uite la aceste documente, dacă într-adevăr sunt documente, sau ar putea fi un fals sau ar putea fi o scurgere intenționată”, a declarat Serghei Ryabkov, miercuri, pentru agențiile de presă rusești.

„Din moment ce SUA duc, în esență, un război hibrid împotriva noastră, este posibil ca astfel de tehnici să fie folosite pentru a-și înșela adversarul, Federația Rusă”, a mai spus el, susținând că Statele Unite „sunt parte” la conflictul din Ucraina.

Document: 50 de soldați britanici din forțele speciale au luptat în Ucraina

Breșa - care a declanșat o anchetă penală din partea Departamentului de Justiție al SUA - include informații clasificate despre lupta Ucrainei împotriva forțelor ruse, precum și evaluări secrete ale aliaților SUA.

Un document analizat de AFP a evidențiat îngrijorările SUA cu privire la capacitatea Ucrainei de a continua să se apere împotriva loviturilor rusești, în timp ce The Washington Post a relatat că un alt document exprima îndoieli cu privire la succesul unei viitoare ofensive a forțelor de la Kiev.

Cotidianul The Guardian a afirmat că, potrivit unui document scurs, oficialii americani au estimat că, la un moment dat, 97 de membri ai forțelor speciale din țările NATO erau activi în Ucraina, printre care 50 de soldați britanici.

Întrebat despre aceste scurgeri de informații în timpul unui briefing de miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „La fel ca toată lumea, nu cunoaștem gradul de credibilitate al acestor documente”.

„Dar chiar și fără a le lua în considerare, cu mult timp înainte de apariția acestor documente, am avut și încă mai avem informații că mulți luptători și instructori din țările NATO, inclusiv din Regatul Unit, participă la operațiuni de luptă”, a mai susținut Peskov.

Reacția Moscovei a venit după ce zeci de fotografii ale documentelor - dintre care unele indică un presupus spionaj asupra aliaților și partenerilor, inclusiv Israel, Coreea de Sud și Ucraina - au fost găsite pe Twitter, Telegram, Discord și alte site-uri în ultimele zile, deși este posibil ca unele să fi circulat online de ceva timp.

Multe dintre documente nu mai sunt disponibile pe site-urile pe care au apărut prima dată, fiind între timp șterse.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG