FOTOGALERIE Ce am mâncat timp de o săptămână ca pacient Covid într-un spital din România

Micul dejun într-un spital Covid înseamnă multă pâine, un ceai negru fără zahăr, un boț de unt și un triunghi de brânză topită.  

La prânz, ciorba e nelipsită din meniul zilnic al pacienților Covid. Dacă ești vegetarian, singura opțiune e să îndepărtezi carnea singur. Meniul vegetarian nu este deocamdată disponibil în spitalele românești. 

Pentru fiecare pacient internat există o așa-zisă „foaie de mișcare a bolnavului”, unde sunt trecute toate restricțiile dietetice decise de medic, dar și secția unde este internat. Astfel, infirmierele știu exact cine, ce și mai ales unde mănâncă. 

Bolnavii își aduc singuri de acasă mâncare sau primesc pachete. Zilnic, între orele 15.00-16.00, așa-numiții „aparținători”, adică rudele pot aduce mâncare celor internați, astfel că multe saloane au frigiderele burdușite. 

Doru și Daniel, pacienți covid internați la Spitalul „Caritas” din Roșiori de Vede/Teleorman, iau cina. Pachetele cu mâncare ajung la pacienți cu ajutorul infirmierelor, care o dată pe zi lasă pachetele la ușa fiecărei secții carantinate. 

Teoretic, toate trei mesele ar trebui să coste 10 lei/persoană, însă managerul spitalului din Roșiori susține că de multe ori sunt nevoiți să suplimenteze această sumă din bugetul propriu. Altfel hrana ar fi insuficientă sau de calitate îndoielnică. „La începutul pandemiei am primit chiar și donații de fructe și legume”, susține Valentina Robu, managerul spitalului „Caritas”. 

Spitalul are bucătărie proprie, unde lucrează 5 persoane pe tură: o asistentă nutriționist, doi bucătari și doi muncitori necalificați. Munca începe în fiecare zi la ora 07.00. 

Teoretic, dacă un pacient ajunge după prânz, atunci nu primește mâncare până a doua zi dimineață, când intră în sistem. Bucătăresele spitalului susțin însă că au întotdeauna grijă să pregătească 2-3 porții în plus pentru bolnavii care vin nepregătiți cu mâncare de acasă sau sunt transferați de la alte spitale. 

Dacă nu știați, medicii care sunt de gardă au dreptul la mese gratuite din partea spitalului, iar asistentele, infirmierele și personalul auxiliar beneficiază de o reducere, dacă vor să-și cumpere mâncare de la cantină. Nu e clar de ce există această diferențiere. 

Bucătăresele spitalului „Caritas” din Roșiori de Vede, Teleorman, spital suport Covid. 

Jenica Peica, 62 de ani, a ieșit la pensie, dar s-a întors îmediat ce a început pandemia înapoi la muncă, în spital. „Trebuia să le ajut cumva pe fete. N-am putut să stau acasă și să le las singure”, povestește femeia. 

Astăzi, în bucătăria spitalului s-a gătit pentru 89 de pacienți Covid. Mulți dintre aceștia trebuie să respecte restricții dietetice diferite, astfel că mâncarea trebuie gătită separat și fiecare porțiie calculată. 

Marinela Moț, 33 de ani, este asistent nutriționist și cea care decide meniul zilnic pentru pacienții Covid din spitalul „Caritas” Roșiori de Vede/Teleorman. 

În meniul zilnic sunt prezente ouăle fierte, legumele și iaurtul. Ieftine și comestibile, indiferent de obișnuințele de acasă. 

Spitalele din România sunt notorii pentru mâncarea aproape necomestibilă și porțiile sărăcăcioase. Timp de o săptămână, cât am fost internat ca pacient Covid în spitalul „Caritas” din Roșiori de Vede/Teleorman, am avut ocazia să aflu dacă e așa sau nu. Mai jos, o galerie foto cu mâncarea din spital.