Fotogalerie. Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a început în Jardins des Tuileries - pe malul Senei, între Place de la Concorde și Palatul Luvru - unde se afla cazanul olimpic în care timp de aproape trei săptămâni a ars flacăra olimpică.
Cântăreața franceză Zaho de Sagazan și corul Académie Haendel-Hendrix au reinterpretat emblematica melodie Sous le ciel de Paris a lui Édith Piaf.
Înotătorul Léon Marchand, cel mai medaliat francez la această ediție - patru de aur și una de bronz, a purtat flacăra olimpică într-un felinar, din Jardins des Tuileries până la Stade de France, unde au avut loc festivitățile.
Focuri de artificii în timpul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2024, la Stade de France, Paris, Franța.
După 329 de evenimente care au avut loc timp de 17 zile, peste 70.000 de spectatori i-au urmărit pe cei 270 de artiști și interpreți în ceremonia de închidere a JO de la Paris.
Spectacolul, numit Records, a fost regizat de Thomas Jolly, care a creat și remarcabila ceremonie de deschidere.
Parada sportivilor în timpul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, pe 11 august 2024.
Au participat purtători de drapel pentru cele 204 Comitete Olimpice Naționale și echipa olimpică a CIO pentru refugiați.
Drapelul României a fost purtat de Mihaela Cambei, care a câștigat argintul la haltere, categoria 49 kg. La smuls, a reușit să ridice 93 kg, iar la aruncat - 112 kg.
Aproape 11.000 de sportivi de pe toate continentele, aici integrate în scena de pe Stade de France, au participat la Jocurilor Olimpice de la Paris.
Cele mai multe medalii au fost obținute de SUA, 126, conform clasamentului final: 40 de aur, 44 de argint și 42 de bronz.
China a obținut 91 de medalii - 40 de aur, 27 de argint și 24 de bronz - urmată de Japonia, cu 20 de aur, 12 de argint și 13 de bronz (45 în total).
România s-a clasat pe locul 23, cu nouă medalii: 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz.
După defilarea sportivilor, Stade de France a fost transformat într-un teatru uriaș, întunecat și misterios.
Un grup de acrobați a pus în scenă un moment artistic pentru a evoca reapariția Jocurilor Olimpice în secolul al XIX-lea, ca urmare a eforturilor baronului Pierre de Coubertin.
Un artist a captat atenția: Călătorul de aur și-a imaginat o epocă distopică, fără Jocurile Olimpice. Acest personaj este inspirat de referințe din istoria Franței, precum spiritul Bastiliei.
O altă sursă de inspirație, potrivit organizatorilor, a fost Discul de aur Voyager, lansat în spațiu în 1977 odată cu nava spațială Voyager, care a inspirat atât titlul Ceremoniei, cât și numele personajului.
Acest disc de aur, care are rolul de capsulă a timpului în spațiul interstelar și este imprimat cu salutări din partea civilizației umane, a fost realizat în Franța.
Steagul Greciei - locul în care au fost organizate pentru prima dată Jocurile Olimpice, în urmă cu 2800 de ani - care este prezentat de fiecare dată printr-o ceremonie, conform protocolului, a fost integrat de această dată în timpul spectacolului.
Artistul Alain Roche a cântat la un pian suspendat pe plan vertical, în timp ce tenorul Benjamin Bernheim a interpretat imnul către Apolo, considerată cea mai veche melodie care a supraviețuit din Grecia antică.
Către finalul ceremoniei, organizatorii au făcut legătură cu următoarea gazdă a Jocurilor Olimpice, Los Angeles (2028).
Orașul american va fi gazda Olimpiadei pentru a treia oară, după edițiile din 1932 și 1984.
Actorul american Tom Cruise, cunoscut pentru cascadoriile pe care le face în filme precum Misiune Imposibilă, a sărit în mijlocul mulțumii de pe acoperișul stadionului.
După ce preluat în mod simbolic steagul olimpic de la gimnasta americană Simone Biles, actorul Tom Cruise a ieșit din stadion pe motocicletă, a mers pe străzile Parisului către un aeroport și, într-o călătorie preînregistrată cu un avion militar, a sărit deasupra orașului Los Angeles.
Organizatorii americani și-au propus ca, prin Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles, să limiteze traficul în oraș: locațiile olimpice ar urma să fie accesibile doar cu transportul public.