Vizitele regelui Charles: istoria celor trei decenii de când se simte în România ca acasă
Regele Charles al III-lea, fost prinț de Wales, este primit de președintele de la acea vreme, Emil Constantinescu (stânga), 3 noiembrie 1998.
De atunci și până în prezent, fostul prinț de Wales avea să-i întâlnească pe toții șefii de stat ai României de după revoluție.
Într-o vizită la Cluj-Napoca, din urmă cu șase ani, el a spus că a început să vină în România începând din anul 1997.
Charles și câțiva copii îmbrăcați în straie populare locale, Sibiu, 4 noiembrie 1998.
Călătoria sa oficială din urmă cu aproape trei decenii în România a durat trei zile, timp în care a mers într-un adăpost de noapte pentru persoane vârstnice și nevoiașe din București și a vizitat orașul Sibiu, conform arhivei Agerpres Foto.
Charles salută un sătean venit să-l întâmpine în timpul vizitei la castelul Bánffy din Bonțida, județul Cluj, 6 mai 2002.
Despre legăturile sale cu România, a spus într-un interviu că are o stră-stră-strabunică din Transilvania, iar după ce a descoperit o Românie „uimitoare” a ajuns să iubească această țară, în care, la fiecare vizită, se simte „acasă”.
Dar sensibilitatea față de România datează de dinainte de '89, iar cu câteva luni înainte de căderea comunismului a făcut trimitere, într-un discurs, la planul de sistematizare al lui Nicolae Ceaușescu, care urmărea demolarea caselor vechi și înlocuirea lor cu blocuri.
Un semn de circulație indică spre biserica fortificată din satul Viscri, din județul Brașov, aflată în patrimoniul UNESCO, 29 aprilie 2011.
În România, regele Charles deține zece proprietăți, dar Viscri a ajuns să fie așezarea asociată cel mai des cu monarhul britanic, care are aici o fundație caritabilă prin care încurajează salvarea patrimoniului tradițional străvechi, bio-agricultura și dezvoltarea durabilă a comunității locale.
O turistă din Kazahstan face o fotografie în fața casei din secolul al XVIII-lea, deținută de regele Charles al Marii Britanii, prin intermediul fundației sale caritabile, Viscri, județul Brașov, România, 11 septembrie 2022.
Casa a fost construită în anul 1758 și a aparținut unei familii de sași. A fost cumpărată în anul 2006 de fundația regelui britanic.
Aflat într-o vizită privată în Valea Zălanului, un sat izolat din județul Covasna, Charles discută cu localnicii și gustă bucate tradiționale, pe 29 mai 2014.
Descrierea fotografiei menționează că, de câțiva ani, regele britanic obișnuia să vină pentru câteva zile de vacanță la conacul pe care îl deține și pe care l-a restaurat.
În timp, el a cumpărat mai multe domenii și case tradiționale în județe precum Sibiu, Brașov ori Maramureș.
Charles sosește la moșia sa din Valea Zălanului, România, 25 mai 2022.
„Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special. Răspunsul e foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare. Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie - identitatea voastră și întregul vostru potențial.”
Regele Charles depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, în semn de omagiu, în Parcul Carol, București, 29 martie 2017.
Cu ocazia acestei vizite oficiale, a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „în semn de preţuire pentru activitatea Prinţului de Wales în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.
În același an, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar cu trei ani înainte a primit același titlu de la Universitatea București.
Vizită la centrul pentru refugiați ucraineni din București, România, 25 mai 2022.
Aflat în Germania, în primul său turneu ca rege în străinătate, în martie 2023, regele Charles a spus că invazia Rusiei în Ucraina i-a reînviat „amintirile celor mai rele momente” din istoria Europei.
„Nenumărate vieți au fost distruse, libertatea și demnitatea umană au fost călcate în picioare în cel mai brutal mod și securitatea Europei a fost amenințată.”
Alteța Sa Regală, într-o horă în timpul vizitei de la Muzeul Satului, București, 30 martie 2017.
Prin intermediul fundațiilor sale s-a implicat în păstrarea patrimoniului cultural românesc, conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura şi dezvoltarea durabilă.
„Turismul local are un potenţial excepţional de a crea noi locuri de muncă, de a genera prosperitate până şi în cele mai izolate zone rurale”,
spune regele Charles.
Charles a fost alături de România și în momentele sale triste, la funeraliile Regelui Mihai I, Palatul Regal din București, 16 decembrie 2017.
Între familia regală din România şi cea din Marea Britanie sunt legături strânse de rudenie: regele Mihai și regina Elisabeta a II-a Marii Britanii, mama actualului rege britanic, erau verișori de gradul al treilea.
Apropierea sentimentală avea să fie întărită: regele Mihai și-a cunoscut soția, pe prințesa Ana, la nunta reginei Elisabeta cu Prințul Phillip.
Charles este întâmpinat de Custodele Coroanei, principesa Margareta, la Palatul Elisabeta, București, 25 mai 2022.
Principesa Margareta și principele Radu, alături de președintele Klaus Iohannis, au fost invitați la încoronoarea regelui Charles din 6 mai 2023.
În vârstă de 74 de ani, Charles este monarhul care a așteptat cel mai mult în comparație cu predecesorii lui să urce pe tronul Marii Britanii, după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, pe 8 septembrie 2022.