Criză politică prelungită în Franța. Premierul François Bayrou încearcă să formeze un nou guvern

Președintele Franței, Emmanuel Macron (d), l-a desemnat vineri pe centristul François Bayrou (s) să formeze un nou guvern.

Premierul francez desemnat, François Bayrou, a anunțat că, începând de luni, începe discuțiile cu grupurile parlamentare pentru formarea unui nou guvern. Bayrou a fost desemnat premier după ce fostul prim-ministru, Micel Barnier, a fost îndepărtat printr-o moțiune de neîncredere în parlament.

Noul premier francez desemnat, François Bayrou, trebuie să îşi formeze noul guvern dar și să evite un vot de cenzură, care îl ameninţă în lipsa unei majorităţi în Parlament.

Premierul va primi grupurile parlamentare şi liderii partidelor „în ordinea importanţei numerice” din Adunarea Naţională (Parlamentul Franței - n.red), au declarat pentru AFP surse din echipa noului premier desemnat.

Potrivit AFP, François Bayrou ar dori să încheie aceste consultări marţi, înainte de a putea forma un guvern şi de a face declaraţia sa de politică generală în faţa Parlamentului.

Bayrou a fost desemnat vineri de președintele Emmanuel Macron să formeze noul guvern după ce fostul executiv, condus de Michel Barnier, a fost răsturnat printr-o koțiune de cenzură.

Îți mai recomandăm Cine este Francois Bayrou, noul premier desemnat de Emmanuel Macron

François Bayrou este a patra persoană care ocupă funcţia de prim-ministru al Franţei în acest an și va trebui să treacă bugetul pe 2025 printr-un parlamentul extrem de împărțit.

Proiectul de buget a fost, de altfel, motivul pentru care a fost îndepărtat Michel Barnier de la conducerea guvernului, după un mandat de numai trei luni.

Barnier a încercat să pună impună creşteri ale impozitelor plătite de corporații și de persoanele bogate pentru a reduce deficitului bugetar prognozat să atingă 6% din produsul intern brut la sfârşitul lui 2024.

Barnier nu a reuşit să obțină o majoritate parlamentară care să îl susțină. După ce Barnier a încercat să treacă proiectul de lege fără un vot majoritar, parlamentarii de extremă-dreapta şi de stânga au votat o moțiune de neîncredere, iar premierul a fost nevoit să demisioneze.

Agenţia de rating Moody's a retrogradat Franţa vineri, motivând că este puţin probabil ca următorul guvern să reducă semnificativ deficitul ţării şi că finanţele publice vor fi mai slabe decât s-a prognozat pentru următorii trei ani.

Îți mai recomandăm Franța, în plină criză politică după căderea guvernului Barnier

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.