„Fără penali" nu mai intră la votul Senatului. PNL boicotează și acuză PSD că voia să blocheze inițiativa

Ședința Biroului Permanent (BP) al Senatului, convocată la solicitarea USR pentru ora 12:00, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, după ce au fost prezenți doar doi membri – președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, și senatorul USR, George Dircă. Astfel, inițiativa „Fără penali în funcții publice" nu va mai intra la votul Senatului și nu mai poate fi convocat un referendum care să aibă loc concomitent cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.

PNL a anunțat că susține inițiativa de modificare a Constituție, dar va bloca ședința pentru că ar fi un demers al majorității PSD de a bloca inițiativa prin a vota împotriva astfel încât să nu se realizeze cele două treimi necesare adoptării. PSD anunțase cu o zi înainte că susține demersul.

„PNL a boicotat ședința conducerii Senatului dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca Inițiativa Fără Penali să fie adoptată! În acest moment, PSD – “groparul justiției”, autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituției, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari. Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puțin de jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD) de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului “Fără penali”!", a transmis PNL printr-un comunicat de presă.

Liberalii dau asigurări că vor implementa inițiativa odată cu învestirea noului Parlament în care social-democrații să nu mai aibă majoritate.

„Spre deosebire de alții, noi nu avem încredere în PSD și azi există riscul ca inițiativa să fie respinsă. Nu putem permite PSD să continue ticăloșiile în Parlament! PNL nu poate fi de acord să dea gir PSD pentru a recăpăta controlul asupra Senatului, prin compunerea Biroului Permanent, respectiv să permită ca toate măsurile Guvernului să fie răstălmăcite, compromise, denaturate în acest Parlament expirat și ilegitim", a transmis PNL.

Radu Mihail, liderul senatorilor USR, a depus în acestă dimineață o solicitare de convocare a unui nou Birou Permanent astăzi de la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei „Fără penali”.

„PSD, PNL și UDMR au boicotat ședința de BP convocată de USR la ora 12:00. În acest moment la senat are loc o sindrofie cu membrii BP și diplomați pentru a prezenta santierul “Grădinile Senatului”, a transmisUSR într-un comunicat de presă.

Îți mai recomandăm Inițiativa „Fără penali în funcții publice” nu a fost votată la Senat. Cum i-a jucat PSD pe cei de la USR și PNL

Cu o zi înainte, inițiativa USR „Fără penali în funcții publice” nu a putut să fie votată în Senat din cauza lipsei cvorumului. USR a refuzat să mai intre în sală, după ce PSD a impus ca toate voturile de astăzi să se bazeze pe prezența fizică a senatorilor, fără a se lua în considerare votul online.

PNL și UDMR susțin că senatorii lor nu au fost prezenți, deoarece decizia privind votul fizic a fost luată în această dimineață. Și USR a refuzat să mai intre în sală după decizia ca votul să aibă loc doar fizic.

Planul celor de la USR este ca referendumul pentru această inițiativă cetățenească să se desfășoare simultan cu votul de la alegerile parlamentare.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României – „Fără penali în funcţii publice”. S-au înregistrat 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Pentru ca o inițiativă de revizuire a Constituției să fie adoptată, ea are nevoie de votul a două treimi dintre membrii ambelor Camere ale Parlamentului, apoi trebuie supusă din nou controlului Curții Constituționale. Abia după ce sunt parcurși acești pași, se organizează referendumul pentru aprobarea inițiativei, în termen de 30 de zile de la votul din Parlament. Având în vedere că alegerile parlamentare se vor desfășura în 6 decembrie, referendumul pentru revizuirea Constituției nu poate avea loc în aceeași zi din cauză că a rămas deja mai puțin de o lună până la scrutin, iar inițiativa ”Fără penali” nu a fost adoptată nici măcar în primă lectură în Parlament.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.