Linkuri accesibilitate

Inițiativa „Fără penali în funcții publice” nu a fost votată la Senat. Cum i-a jucat PSD pe cei de la USR și PNL


Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a strâns peste 300,000 de semnături.
Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a strâns peste 300,000 de semnături.

Inițiativa USR „Fără penali în funcții publice” nu a putut să fie votată în Senat din cauza lipsei cvorumului. USR a refuzat să mai intre în sală, după ce PSD a impus ca toate voturile de astăzi să se bazeze pe prezența fizică a senatorilor, fără a se lua în considerare votul online. PNL și UDMR susțin că senatorii lor nu au fost prezenți, deoarece decizia privind votul fizic a fost luată în această dimineață. USR dorea ca referendumul pentru modificarea Constituției să aibă loc simultan cu alegerile parlamentare.

PSD, PNL și USR au anunțat înaintea ședinței de plen a Senatului că sunt de acord să voteze inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, care a strâns peste un milion de semnături. Deși toată lumea părea că este de acord, iar referendumul pentru modificarea Constituției poate avea loc simultan cu alegerile parlamentare, strategia PSD a făcut ca totul să ducă la un eșec în plen.

În Comitetul liderilor din această dimineață, PSD a impus ca toate voturile din plenul Senatului să se desfășoare cu prezența fizică. PNL, USR și UDMR nu au fost de acord, deoarece senatorii lor nu se aflau în București. Pentru ca proiectul să treacă de Senat, for decizional, era nevoie de 90 de voturi, adică 90 de senatori să se afle fizic în instituție.

Social-democrații au cerut prezența fizică pentru că pe ordinea de zi se aflau două puncte care îi interesau în mod direct: schimbarea unor membri în Biroul Permanent pentru a reobține majoritatea și reexaminarea cerută de președintele Iohannis pentru proiectul care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor.

Cum să faci dezbaterea dacă nu ești prezent? Știm cum e, eram studenți, unii erau în bar, alții erau la cursuri. Dacă erai în bar și jucai cărți, nu erai prezent. Asta e o fanfaronadă. Râdem unii de ceilalți. Votul e mereu în plen. Inițiativa nu avea nici raport de la Comisia Juridică”, a declarat liderul grupului PSD din Senat, Radu Oprea. Senatorul a precizat că social-democrații ar fi votat inițiativa, dar nu s-a putut din cauza celor de la USR și PNL. În Senat, PSD a avut 57 de reprezentanți prezenți.

Titus Corlățean a cerut ca tuturor celor care au absentat de la plen să le fie tăiată indemnizația.

USR a refuzat să mai intre în sală

Președintele USR, Dan Barna, a explicat de ce colegii săi din Senat nu au intrat în plen, deși erau prezenți fizic. USR are 13 senatori, singurii absenți fiind Adrian Wiener și Nicu Fălcoi. Aceștia și-au motivat absența prin faptul că au crezut că ședința se va desfășura online.

Vreau să transmit un mesaj clar, dacă nu se va lua votul prin telefon așa cum se întâmplă de două luni, nu vom participa la această mascaradă pentru că nu există nici o șansă să se adune 90 de voturi. Cer să se aprobe votul prin telefon. Este o inițiativă mare cât o legislatură”, a anunțat Dan Barna.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, iar PSD a dorit doar vot fizic, senatorii USR nu au mai intrat în sala de plen.

Înaintea ședinței de plen, Dan Barna, a făcut un apel la liderii celorlalte partide să-și trimită senatorii la votul final.

Trimiteți-vă astăzi parlamentarii la vot, ar fi un mesaj că acest Parlament toxic ar putea să-și spele puțin obrazul, să facă un lucru necesar pentru societate”, a fost mesajul lui Dan Barna, care a respins ipoteza unei înțelegeri cu PSD pe acest subiect.

PNL: Cine intră în sală e blat cu PSD

PNL a anunțat că nu va participa la ședința fizică din Senat convocată de PSD, deoarece social-democrații vor să respingă reexaminarea formulată de președintele Iohannis asupra proiectului care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor.

Facem apel la colegii de la celelalte grupuri parlamentare să nu cadă în capcana PSD. Îi rugăm să nu participe la acest plen fizic pentru că PSD nu are altceva în cap decât conservarea unor privilegii pentru parlamentarii lor încă trei luni”, a spus Alina Gorghiu.

Senatoarea a precizat că dacă ședința va avea cvorum, PNL va intra în sală să voteze inițiativa fără penali în funcții publice și pentru cererea de reexaminarea cerută de Klaus Iohannis.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a precizat că PSD a fost de acord ieri cu un plen online, iar în această dimineață a cerut exclusiv plen fizic.

Cine va asigura plen pentru PSD este pe blat cu PSD”, a susținut Daniel Fenechiu.

PNL le-a transmis celor de la USR că vor compromite șansele inițiativei fără penali dacă vor fi de acord cu plenul fizic, deoarece liberalii și cei de la UDMR și-au anunțat senatorii să nu vină în București.

Inițiativa nu avea raport de la Comisia Juridică

Inițiativa „Fără penali în funcții publice" a ajuns la votul din plenul Senatului după ce reprezentanții UDMR și USR au deblocat luni situația din Biroul Permanent. Fără întrunirea cvorumului de ședință în conducerea Senatului, nu se putea organiza un plen în care să fie pusă pe ordinea de zi inițiativa USR.

La ședința de luni a Biroului Permanent au fost prezenți cinci membri de la PSD, unul de la UDMR și unul de USR. Cvorumul necesar era de șase membri. În ultimele două săptămâni, PSD nu a reușit singur să adune majoritatea necesară pentru desfășurarea ședinței de Birou Permanent din cauza boicotului făcut de PNL, USR și UDMR.

USR a motivat participarea la această ședință prin faptul că a dorit să impună pe ordinea de zi a plenului Inițiativa fără Penali în această săptămână. Planul celor de la USR este ca referendumul pentru această inițiativă cetățenească să se desfășoare simultan cu votul de la alegerile parlamentare.

Inițiativa a primit un raport favorabil din partea Comisiei de Constituționalitate, unde au votat și reprezentanții PSD. Comisia Juridică nu a dat raport, senatorii PNL, USR și UDMR, retrăgându-se din ședință din cauza lui Șerban Nicolae. Senatorul nu mai are dreptul să ocupe funcția de președinte al Comisiei Juridice după ce a demisionat din acest partid.

Poate să fie discutată în plen inițiativa și fără un raport, nu e o problemă, decizia unanimă a liderilor a fost să se discute și se va vota fără raport. Dacă această inițiativă va întruni numărul de voturi, ea va merge la CCR pentru conformitate. Parlamentarii PSD vor fi prezenți la vot, avem 59 de membri, ca această inițiativă să treacă are nevoie de 90 de voturi, e o lege constituțională”, a precizat liderul interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, înainte ca ședința de plen să înceapă.

Din cauza faptului că Senatul nu a avut cvorum astăzi, este imposibil ca referendumul privind „Fără penali în funcții publice” să se mai desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare.

Lipsa cvorumului a făcut imposibil și votul la proiectul de lege care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG