Grupul G7 al celor mai dezvoltate țări își declară solidaritatea reciprocă și critică Rusia și China în declarația comună de la întâlnirea miniștrilor de Externe ai Grupului, desfășurată în Japonia.
Tema principală a întâlnirii reprezentanților Statelor Unite, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei și Japoniei a fost războiul din Ucraina și modul în care China l-ar putea copia, în Taiwan.
Miniștrii de externe ale statelor G7 au început sâmbătă trei zile de discuții, înaintea summit-ului care va avea loc la Hiroshima în mai.
„Puterea solidarității dintre miniștrii de externe din G7 este la un nivel fără precedent”, a declarat ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi, la câteva săptămâni după de președintele Franței Emmanuel Macron spusese că UE ar trebui să-și reducă dependența de SUA pentru a nu fi atrasă într-un potențial război în Taiwan.
Îți mai recomandăm Politicienii din Taiwan spun că sunt „nedumeriți” de comentariile lui Emmanuel MacronDespre pacea în Taiwan, Secretarul de Stat american Antony Blinken le-a spus reporterilor că există „unanimitate clară” și „convergență remarcabilă”.
Despre amenințările Rusiei să depoziteze arme nucleare tactice în Belarus, miniștrii G7 spun că sunt „iresponsabile”, „inacceptabile” și că atacurile chimice, biologice sau nucleare în Ucraina ar fi „întâmpinate cu consecințe severe”.
Miniștrii de externe G7 au declarat că nu vor accepta impunitatea pentru crimele de război din Rusia, în special în atacurile împotriva civililor și a infrastructurii civile.
Îți mai recomandăm Procurorul general al Ucrainei: Putin ar trebui judecat de Curtea de la Haga, chiar dacă nu poate fi arestatDe asemenea, miniștrii au hotărât să păstreze limita de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc care provine din mare. Este un preț mai scăzut, despre care diplomații spun că nu ar facilita implicarea Rusiei în război.
Țările G7, anume SUA, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada și Japonia, au hotărât să ceară împreună reducerea consumului de gaz și înlocuirea sa cu energia electrică.
În Japonia, Prim-Ministrul Fumio Kishida a reușit să scape nevătămat în ultimul sfârșit de săptămână după un atentat cu bombă. Kishida a asigurat diplomații că vor fi în siguranță în summitul de la Hiroshima, din mai.
Îți mai recomandăm Vladimir Putin s-a întâlnit cu ministrul chinez al Apărării la Moscova