GALERIE FOTO | Martie negru: 31 de ani de la confictul interetnic de la Târgu Mureș
Confruntările dintre cele două părți s-au soldat cu cinci morți și sute de răniți.
Printre victime, scriitorul Sütő András, personalitate marcantă a comunității maghiare din Transilvania. Bătut cu bestialitate de țăranii care, în seara zilei de 19 martie, atacaseră sediul UDMR, asistați de forțelor de ordine locale, își pierde un ochi.
O soartă similară are Mihăilă Cofar, țăran din Valea Gurghiului, bătut cu aceeași brutalitate în timpul confruntărilor de a doua zi.
Conflictul este mediatizat în toată lumea, scena politică internă devine tensionată, imaginea României pierde enorm, iar orașul trăiește un șoc din care nu s-a dezmeticit nici până astăzi.
Cei mai mulți observatori și autoritățile de la acea vreme suspectează că au existat forțe ascunse în spatele revoltelor, însă nu se pot pune de acord în privința identității lor.
Mulți observatori au comparat climatul din Transilvania de la începutul lui 1990 cu cel de ură etnică acumulându-se până la conflict din federația iugoslavă.
Pe 19 martie o gloată de români înarmați cu pietre și bare de fier a atacat sediul din Târgu Mureș al partidului UDMR, principalul partid al ungurilor.
Au fost atacați și unguri aflați în piața din fața primăriei, după care au izbucnit încăierări violente, până când armata a fost trimisă, târziu, pe 20 martie, să împrăștie mulțimile.
Fotograful Sándor Bereczky a luat câteva imagini de arhivă din Târgu Mureșul acelei perioade și le-a dat un „reload”, punându-se în ipostaza fotografilor care au pozat scenele de acum de atunci.
Mulțumim proiectului Azopan și Fundației Culturale Dr. Bernády György pentru amabilitatea de a ne fi pus la dispoziție imagini din arhivele lor.