„Acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazelor se încheie la 1 ianuarie 2025 și nu va fi prelungit”, a spus prim-ministrul ucrainean, potrivit Serviciului Ucrainean al RFE/RL.
După o conversație cu omologul său slovac, Robert Fico, pe 16 decembrie, șeful guvernului de la Kiev a declarat că Ucraina își va îndeplini obligațiile pe care și le-a asumat prin Acordul de Asociere cu UE și că e gata să discute tranzitul gazelor naturale către Europe, cu excepția celui provenit din Rusia.
„Dacă Comisia Europeană abordează oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc, vom discuta în mod natural și suntem gata să ajungem la un acord adecvat”, a spus Șmîhal pe Telegram.
La momentul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Uniunea Europeană era în mare măsură dependentă de Rusia pentru gaz. În perioada care a urmat, țările europene au căutat surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale.
Anterior, oficialii de la Kiev au declarat că există discuții legate de un posibil tranzit prin Ucraina al gazelor provenite din Azerbaidjan.
Premierul Șmîhal a mai spus că presiunea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rus ar trebui continuată, pentru că este „unul dintre elementele cheie pentru a forța Rusia să facă pace reală”.
Declarațiile șefului guvernului de la Kiev vin după ce, în luna februarie, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat pentru RFE/RL că Uniunea Europeană nu este interesată de extinderea tranzitului gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei după încheierea acordului.
În 2019 a fost semnat un contract pe cinci ani pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Europa. Principalii cumpărători de gaz rusesc care tranzitează Ucraina sunt Slovacia și Austria.
Îți mai recomandăm Kremlin: Europa va plăti mai mult pentru gaz dacă Ucraina nu prelungeşte acordul de tranzitEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.