Palestinienii se pregătesc pentru evacuarea de la Rafah, după planul de asalt israelian

Palestinieni fug din orașul Khan Younis, în sudul Gaza, după o ofensivă israeliană terestră și aeriană, luni, 29 ianuarie 2024. Israelul și-a extins ofensiva în Khan Younis, afirmând că orașul este un bastion al grupării militante Hamas. (AP Photo/Fatima Shbair)

Prinși în capcană în Rafah și în jurul acesteia, peste 1 milion de palestinieni s-au pregătit pentru ca Israelul să finalizeze un plan de evacuare a lor și să lanseze un atac terestru împotriva luptătorilor Hamas din sudul orașului Gaza.


Agențiile umanitare au avertizat că un număr mare de civili ar putea muri în ofensiva israeliană, iar agenția ONU pentru refugiați palestinieni a declarat că nu știe cât timp ar putea lucra „într-o astfel de operațiune cu risc ridicat".
„Există un sentiment de anxietate în creștere, de panică în creștere în Rafah", a declarat Philippe Lazzarini, șeful agenției UNRWA.

„Oamenii nu au nicio idee unde să se ducă".

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat vineri că armata a primit ordin să elaboreze un plan „pentru evacuarea populației și distrugerea" a patru batalioane Hamas care, potrivit acestuia, ar fi fost desfășurate în Rafah.

O fotografie realizată din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, arată fumul care se ridică deasupra clădirilor din Khan Yunis, în depărtare, în urma bombardamentelor israeliene din 5 februarie 2024, în timp ce luptele dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas continuă.

Israelul nu-și poate atinge obiectivul de a elimina militanții islamiști care conduc Gaza atât timp cât aceste unități rămân, a spus acesta.


Declarația, făcută la două zile după ce Netanyahu a respins o propunere de încetare a focului din partea Hamas, deschide o nouă filă care includea eliberarea ostaticilor deținuți de militanții palestinieni, nu a oferit alte detalii.

Washingtonul, principalul susținător al Israelului, a declarat că nu va susține un atac care nu protejează civilii și a informat Israelul cu privire la un nou memorandum de securitate națională al SUA care reamintește țărilor care primesc arme americane să respecte dreptul internațional.


„Nu există standarde noi în acest memorandum. Nu impunem noi standarde pentru ajutorul militar", a declarat reporterilor secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. „Ei (israelienii) și-au reiterat disponibilitatea de a oferi aceste tipuri de asigurări".

Peste un milion de persoane împinse spre sud de bombardamentele israeliene de peste patru luni asupra Gaza se înghesuie în Rafah și în zonele învecinate de la granița enclavei de coastă cu Egiptul, care a întărit frontiera, temându-se de un exod.


Medicii și lucrătorii umanitari se străduiesc să le furnizeze chiar și ajutorul de bază palestinienilor care se adăpostesc în jurul Rafah. Mulți dintre ei sunt blocați la gardul de la granița cu Egiptul și trăiesc în corturi improvizate.


Forțele israeliene s-au deplasat spre sud, în direcția orașului, după ce au luat cu asalt mai întâi partea de nord a Fâșiei Gaza, ca răspuns la atacul comis la 7 octombrie în sudul Israelului de către bărbați înarmați din Hamas.

Îți mai recomandăm SUA nu susțin o eventuală ofensivă israeliană în oraşul Rafah, care „ar fi un dezastru”

Organizația Națiunilor Unite a declarat că civilii palestinieni din Rafah, deschide o nouă filă au nevoie de protecție, dar nu ar trebui să aibă loc nicio strămutare forțată în masă, ceea ce este interzis de dreptul internațional.

„Niciun război nu poate fi permis într-o uriașă tabără de refugiați", a declarat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, avertizând asupra unei „băi de sânge" în cazul în care trupele israeliene se vor deplasa în Rafah.


Președinția palestiniană a declarat că planurile lui Netanyahu vizează strămutarea poporului palestinian de pe pământul său.


„Luarea acestui pas amenință securitatea și pacea în regiune și în lume. Depășește toate liniile roșii", a declarat biroul lui Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene, care exercită o autonomie parțială în Cisiordania ocupată de Israel.


Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 27.947 de palestinieni au fost confirmați ca fiind uciși în conflict și 67.459 răniți.

Alții ar putea fi îngropați sub dărâmături.

Potrivit calculelor israeliene, atacatorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat 253 de ostatici în timpul raidului din 7 octombrie în sudul Israelului.
Aproape unul din 10 locuitori din Gaza cu vârsta sub cinci ani suferă acum de malnutriție acută, potrivit datelor inițiale ale ONU, care arată că măsurătorile brațelor arată o epuizare fizică.


Organizația caritabilă ActionAid a declarat că unii locuitori din Gaza mănâncă iarbă.