Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a semnat toate contractele de achiziție de lucrări eferente realizării gazoductului Ungheni-Chișinău, pentru cele 7 loturi ale investiției, potrivit Ministerului Economiei.
Ar fi vorba construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km.
Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău este cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău.
Potrivit unui raport Expert Forum, deși în faza inițială, gazoductul Iași-Ungheni, au predominat raționamentele politice, extinderea acestuia spre Chișinău şi, deci, accesul la reţea către Ucraina, i-ar spori viabilitatea economică. Există, pe de altă parte, o serie de constrângerile economice majore care provin din cererea internă relativ mică, din incapacitatea populației de a achita facturile pentru gazul natural consumat la un nivel corespunzător unor preţuri de piaţă
Extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău, unde se consumă circa 50-60% din totalul gazului importat în Moldova,reprezintă nu doar un aspect fundamental pentru a crește interesul economic față de gazoduct, dar și pentru a materializa obiectivul de diversificare a surselor și rutelor de livrare a gazelor naturale, ce contribuie nemijlocit la securitatea energetică a țării și regiunii. Aspect ce este extrem de important în condițiile acțiunilor imprevizibile, deseori motivate politic, ale monopolistului regional Gazprom, după cum prezicează Raportul Expert Forum
Practic, extinderea gazoductului Iași-Ungheni este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc. Interconectarea sectorului moldovenesc de gaze cu piața gazelor naturale din România și cu cea europeană este primul pas pentru diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie, ceea ce va duce la diminuarea monopolului MoldovaGAZ și la consolidarea securității energetice a țării. Totuși, gazoductul Iași-Ungheni este deocamdată mult subutilizat şi poate fi valorificat doar prin extinderea conductei către Chişinău şi creşterea capacităţii de transport gaze pe partea română.
Concernul rus Gazprom monopolizează de facto piața gazelor naturale din Moldova. Acesta deține 50% şi indirect încă 13% prin acţiunile controlate de Transnistria din acțiunile operatorului de sistem Societatea pe Acțiuni moldo-rusă MoldovaGAZ, înființată în 1999, iar cea din urmă este fondatorul operatorului sistemului de transport Moldovatransgaz. În plus, MoldovaGAZ controlează circa 70% din rețelele de distribuție din țară.