Gelu Duminică este sociolog, profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București, și director executiv al Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, fundație care luptă pentru egalitatea de șanse.
Ceea ce este șocant pentru România, spune Gelu Duminică, este că e țara cu cea mai activă diaspora la nivelul Uniunii Europene, aproape că nu există familie care să nu aibă pe cineva în afara granițelor plecat la muncă, acum sau în trecut, și, cu toate acestea, „suntem națiunea cel mai puțin tolerantă, la nivelul Uniunii Europene, privind migranții. Am fost injectați, conștient sau inconștient, cu ura față de străin.”
Ascultă aici varianta audio a acestui podcast:
Your browser doesn’t support HTML5
Sociologul merge mai departe și dă exemplul baladei Miorița: „Nu întâmplător ceilalți baci erau străini. Toate poveștile copilăriei noastre în care veneticul, străinul, nu era de încredere, nu era bun, omul negru nu era bun, Spânu’, adică ăla fără barbă și fără păr, chelosu, era rău, brunetul era rău, prințesa era doar blondă. O să vedeți de ce avem reacțiile astea, de multe ori conștiente sau inconștiente.”
„Rasistul are mintea lejeră, atât poate”
Discriminarea și ura înseamnă puterea celuilalt de a se comporta cu tine cum vrea, susține Gelu Duminică. Oamenii se consideră mai buni, se consideră superiori, mai deștepți, mai frumoși, doar pentru că au altă culoare, iar cea mai dură formă de discriminare este ignorarea: „Știu foarte bine în ce situație ești, dar aleg să nu mă bag. Rasistul are și mintea lejeră și atât poate.”
Cum e România azi și cum va fi? România o să arate cum o facem noi să arate, explică Gelu Duminică: „Că ea este o țară de rahat, cum zic mulți, sau o țară superbă, cum zic alții, e pentru că noi, în dreptul nostru, o facem să fie de rahat sau superbă. Eu cred cu adevărat că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.”
Îți mai recomandăm Problemele României în viziunea țărilor ONU: traficul de persoane, violența împotriva femeilor, discriminarea romilorCum va arăta, totuși, țara în care Gelu Duminică își crește copilul? „O societate în care va trebui să facă față unor stigmate date de diversitate etnică. Va fi făcută cioară, croncan, balaur, baragladină, dar și spălăcită, albicioasă. O să fac tot ce pot ca lucrurile astea să se întâmple în cea mai mică măsură. Pentru că România mea vreau să fie o Românie în care fiecare trebuie să primească ceea ce merită, în conformitate cu acțiunile pe care le face. Nu-i da nasoale doar pentru că e minoritar, dă-i ce merită. Nu distruge un om doar pentru că tu ai privilegiul de a fi altfel.”
„Mie, în momentul în care cineva îmi spune cioară, eu zâmbesc, pentru că îmi dau seama că atât poate. Pentru că, dacă ar putea altceva, ar concura cu mine la alte criterii, nu la cine e mai mizerabil la gură”, spune sociologul.
Avertisment privind anul electoral 2024: „De vină o să fie străinii”
Anul viitor, an cu mai multe runde de alegeri, riscă să fie un an cu multe mesaje pline de ură și îndreptate împotriva „străinilor”, crede Gelu Duminică.
Podcastul SmartJob pe Youtube:
Românii o duc din ce în ce mai rău, toate s-au scumpit, inflația e mare, puterea de cumpărare a scăzut și-atunci ei au nevoie de vinovați, explică sociologul: „Românul vede că politicianul se îmbogățește. Și ce-o să facă politicianul pentru a-l convinge că nu e vina lui? O să-i spună că-s de vină străinii, că e de vină Europa, că-i de vină rusu’, ucraineanu’, arabu’, musulmanu’, romii, homosexualii, alții îs de vină. Noi? Doamne, ferește!”
Gelu Duminică nu găsește o explicație pentru faptul că guvernele României nu au investit în educație de calitate. Mai mult decât atât, spune că nu înțelege de ce sărăcia e atât de mare, ba chiar conservată, în condițiile în care de zeci de ani țara are aceiași poli de sărăcie.
Îți mai recomandăm „Dacă vrei să arăți cât de român ești prin ură față de alții, te descalifici”„Știau foarte clar care sunt zonele marginale, sărăcie, unde copiii nu merg la școală, era o listă întreagă, care e aceeași și acum. Dacă ar fi să gândesc așa, pe-o scenarită, aș zice: statul ne vrea proști. Dumnezeule, de ce nu s-a întâmplat? Pentru că tu știai clar unde se întâmplă, de ce n-ai investit acolo, de ce n-ai făcut? De ce n-ai dres?”
În 2024, românii vor avea ce să aleagă la vot, susține Gelu Duminică, teoria în care nu avem ce alege fiind total falsă și total greșită. Admite că o societate care nu e educată, care n-are valori, care nu înțelege, se duce, însă, de multe ori în zona extremismului.
„Sigur, nu ai varianta mesianică. Pe Iisus dacă l-am avea acum, am face la fel. L-am alege pe Baraba, l-am alege pe cel care ne injectează ură. Nu poți să compari un extremist naționalist cu unul care are o musculiță deasupra capului. Din cauza mesajului pe care extremistul îl aduce în cotidian, au murit milioane de oameni.”
Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.