Georgia. Primele ONG-uri, înscrise pe lista „agenților străini”

Manifestanții au ieșit pe străzile din Tbilisi pe 28 mai pentru a protesta împotriva legii privind „agenții străini”, pe care criticii au comparat-o cu o lege similară din Rusia, folosită pentru a suprima disidența și a slăbi instituțiile democratice.

Nouă ONG-uri georgiene au fost adăugate în registrul „agenților străini” al țării. Acestea fiind primele organizații incluse pe lista instituită de legea controversată privind influența străină adoptată în Georgia în urmă cu două luni, scrie RFE/RL

Cinci ONG-uri au fost adăugate inițial pe 1 octombrie: Organizația de Tineret a Ucrainenilor din Georgia - Svitanok, Uniunea Profesională a Fermierilor și Lucrătorilor Agricoli din Georgia, Casa Tineretului Kutaisi, Uniunea Creștinilor și Fundația Culturală și Educațională Evreiască.

La scurt timp după aceea, au fost adăugate alte patru organizații: Girls - World Leaders, Tbilisi Youth House, Inclusive Practices și Asociația pentru Inițiative, Dezvoltare și Ocupare a Forței de Muncă.

Numele acestor organizații, împreună cu datele privind sursele de finanțare au fost publicate pe site-ul oficial al registrului public al agenților străini din Georgia.

Conform legii, instituțiile media și ONG-urile care au primit mai mult de 20% din finanțare din surse străine în 2023 sunt obligate să se înregistreze ca entități care lucrează „în interesul unei forțe străine”.

Majoritatea instituțiilor de presă și a organizațiilor nonprofit din Georgia au primit acest nivel de finanțare din afara țării anul trecut.

Potrivit legii, ministerul Justiției poate supraveghea și investiga organizațiile pentru conformitate și are autoritatea de a accesa informații sensibile, inclusiv datele personale.

Multe organizații și instituții media și-au exprimat opoziția puternică față de lege, iar mai multe au refuzat public să se conformeze.

Neconformarea, inclusiv neînregistrarea, atrage sancțiuni financiare severe.

Îți mai recomandăm Președinta Georgiei: La parlamentare vom avea de ales între Rusia și Europa

Partenerii internaționali ai Georgiei s-au arătat îngrijorați de lege, despre care criticii susțin că replică controversata legislație din Rusia privind „agenții străini”, un instrument utilizat pe scară largă de Moscova pentru a suprima disidența și a slăbi instituțiile democratice.

Ambasadorul UE în Georgia, Pawel Herczynski, a avertizat că legea împiedică semnificativ perspectivele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. El a menționat că procesul de aderare a Georgiei la UE a fost suspendat după ce legea a fost votată.

În plus, posibilitatea călătoriilor fără viză ale cetățenilor Georgiei în zona Schengen, o realizare diplomatică cheie, sunt acum amenințate.

Partidul de guvernământ Visul Georgian rămâne însă ferm în afirmațiile sale că țara este pe drumul cel bun pentru aderarea la UE până în 2030.

De asemenea, SUA, un susținător de lungă durată al aspirațiilor NATO și UE ale Georgiei, au anunțat restricții de viză pentru oficialii georgieni implicați în adoptarea legislației și au lansat o revizuire cuprinzătoare a relațiilor bilaterale.

În timp ce legea „agenților străini” a atras critici internaționale, la Moscova a fost lăudată.

Contestații care cer suspendarea legii sunt în curs la Curtea Constituțională a Georgiei. Deși instanța a încheiat trei zile de audieri pe 1 septembrie, nu a fost anunțată nicio decizie.

Îți mai recomandăm Georgia. Parlamentul votează o lege restrictivă împotriva comunității LGBT

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.