Georgienii „mărșăluiesc pentru Europa” împotriva legii agenților străini „de tip rusesc”

Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei georgiene, Tbilisi, pe 28 aprilie, ca să protesteze față de planurile partidului de guvernământ de a introduce o lege despre care criticii interni și țările occidentale spun că va fi folosită pentru a reprima vocile independente în această națiune din Caucazul de Sud.

Această captură preluată dintr-o înregistrare arată mii de georgieni care au protestat până târziu în noaptea de 28 spre 29 aprilie, cerând guvernului să retragă controversatul proiect de lege privind „agenții străini”.

Protestele au fost o continuare a mai multor săptămâni de mitinguri conduse de partide de opoziție și grupuri de activiști împotriva avansării de către parlament a controversatului proiect de lege, care a fost adoptat în primă lectură pe 17 aprilie. 

Oameni se îmbrățișează lângă un cordon de securitate în apropierea clădirii parlamentului din Tbilisi.

Partidul de guvernământ Visul Georgian și-a anunțat planurile de a reintroduce proiectul de lege, după ce o versiune anterioară a fost abandonată în 2023. Această nouă versiune omite sintagma „agent străin”.

Oficialii UE au declarat că, dacă Georgia va adopta proiectul și va deveni lege, aceasta va perturba speranțele de aderare ale națiunii.

Guvernul a retras proiectul de lege introdus anul trecut din cauza protestelor de amploare împotriva propunerii.

Legea ar impune organizațiilor cu finanțare străină să-și înregistreze activitățile, ar conferi autorităților puteri largi de supraveghere și ar permite aplicarea de sancțiuni penale pentru infracțiuni vagi.

O femeie participă la protestul de la începutul zilei de 28 aprilie. 

Susținătorii proiectului de lege spun că acesta reflectă legislația similară din SUA și promovează transparența.

Opozanții spun că legislația propusă ar înăbuși disidența și ar reduce la tăcere presa independentă. Aceștia au comparat-o cu legislația similară din Rusia, motiv pentru care mulți o numesc „lege rusească”. 

O femeie venită la protest ține în mână un steag georgian și unul al Uniunii Europene.

Lectura finală a proiectului de lege este programată să fie dezbătută la 17 mai. Președinta georgiană Salome Zurabișvili a declarat presei că-și va exercita dreptul de veto dacă proiectul va fi aprobat în lectură finală.

Cu toate acestea, ea a mai spus că partidul de guvernământ Visul Georgian are suficienți legislatori pentru a trece peste decizia ei dacă va face acest lucru.

Ea declarat că principala ei îngrijorare este faptul că proiectul de lege este „exact o copie a legii [președintelui rus Vladimir] Putin”.

O altă protestatară miroase un trandafir în timp ce participă la miting.

Protestul s-a prelungit până în dimineața zilei de 29 aprilie, mulți dintre ei cântând imnurile Georgiei și al Uniunii Europene în timp ce țineau steaguri naționale și bannere ale UE.

Protestatarii poartă pancarte pe care scrie „Da Europei” și „Nu legii rusești”.

Medicii spală ochii protestatarilor care au fost expuși la gaze lacrimogene.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și spray-uri cu piper pentru a dispersa mulțimea după ce aceasta a spart liniile de securitate din apropierea clădirii parlamentului în jurul miezului nopții.

Centrul de presă al parlamentului a anunțat că doar jurnaliștii de la posturile de televiziune acreditate vor putea intra în clădire, în timp ce jurnaliștii din presa online și din presa scrisă nu vor avea voie să lucreze în parlament din motive de „securitate”. 

Aproximativ 20.000 de georgieni au organizat duminică un „Marș pentru Europa”, cerând guvernului să renunțe la un controversat proiect de lege privind „influența străină”, despre care UE a avertizat că ar submina aspirațiile europene ale Tbilisi.