Linkuri accesibilitate

Noi proteste în Georgia față de „legea agenților străini în stil rusesc”


Mii de oameni au participat duminică la un nou protest în capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva proiectului de lege privind „influența străină”. Criticii interni și țările occidentale au spus legea că va fi folosită pentru a reprima vocile independente, așa cum se întâmplă în Rusia.

Protestul din 28 aprilie este cel mai recent dintr-o serie de manifestații organizate de opoziția politică și a adunat, potrivit RFE/RL, aproximativ 10.000 de persoane în Piața Republicii din centrul orașului Tbilisi.

Relatările arată că unii protestatari au forțat liniile de securitate din apropierea clădirii parlamentului, determinând poliția să folosească gaze lacrimogene și spray cu piper pentru a dispersa mulțimile.

Martorii au declarat că poliția a adus vehicule grele la locul protestelor.

Un grup de senatori americani, democrați și republicani, a avertizat pe 26 aprilie, într-o scrisoare adresată premierului georgian Irakli Kobakidze, că planul de a introduce o „lege a agenților străini în stil rusesc” ar putea duce la o schimbare a politicii SUA față de Tbilisi.

În scrisoarea obținută de Vocea Americii (VOA), senatorii spun că sunt „din ce în ce mai îngrijorați de faptul că aspirațiile transatlantice ale Georgiei sunt subminate”.

Oficialii UE au declarat că, dacă Georgia adoptă proiectul de lege, aceasta ar perturba speranțele națiunii de aderare.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a propus legislația pentru prima dată în 2023, dar a fost forțat să o retragă în urma protestelor în masă. Grupul parlamentar al partidului a readus legea cu modificări minore de formulare și a adoptat-o într-o prima lectură pe 17 aprilie.

Lectura finală a proiectului de lege este programată să fie dezbătută pe 17 mai. Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat pentru BBC că se va opune legii prin veto dacă aceasta va fi va fi aprobată în lectura finală.

Zurabișvili a spus că preocuparea sa majoră este faptul că proiectul de lege este „exact o copie a legii [președintelui rus Vladimir] Putin”.

Cu toate acestea, Zurabișvili a declarat că partidul de guvernământ Visul Georgian are suficienți parlamentari pentru a trece peste ea dacă își folosește dreptul de veto.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a transmis că intenționează să reintroducă proiectul de lege, care ar obliga organizațiile necomerciale și mass-media care primesc finanțare străină și care sunt implicate în activități „politice” să declare activitățile lor autorităților.

Aceasta ar introduce, de asemenea, competențe extinse de supraveghere din partea autorităților și posibile sancțiuni penale arbitrarea, spun criticii legii.

Fostul prim-ministru georgian Irakli Garibașvili, președintele partidului Visul Georgian, spune că legea are ca scop să sporească transparența mediului politic al țării.

Protest masiv împotriva legii propuse de Georgia privind „agenții străini" înainte de a doua lectură în parlamentul georgian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG