SmartJob | Georgiana Ilie, autoarea Meal Planning: De ce râd românii de cei care-și umplu coșurile cu mâncare?

„Mă întristează știrile și comentariile în care românii râd de cei care-și umplu coșurile cu mâncare. Sunt doar oameni care așa simt să se recompenseze pentru cât au muncit un an întreg. Nu e nimic de râs”, spune Georgiana Ilie.

Jurnalista Georgiana Ilie vorbește la SmartJob despre antreprenoriat și newsletterul pe care îl coordonează, despre risipă alimentară și goana după lucruri de care nu avem neapărat nevoie: „Românii sunt încă traumatizați de lipsurile care au fost în anii ’80. De-asta cumpără în exces.”

Georgiana Ilie este autoarea Meal Planning, unul dintre cele mai citite newsletters din România.

Are 25.000 de abonați. Aceștia primesc săptămânal un meniu, rețete, listă de cumpărături și buget. Ca să nu-i mai streseze eterna întrebare „Ce mâncâm azi?”, explică autoarea.

Georgiana este jurnalistă, cu o experiență de 20 de ani în presă. Numai la Decât O Revistă (DoR) a lucrat 12 ani. Este membră a juriului Superscrieri și senior editor la o revistă internațională pentru industria de baking.

Meal Planning este un newsletter dedicat alimentelor, organizării lor și gătitului. Te ajută să știi de la începutul săptămânii ce o să mănânci și să-ți faci cumpărăturile din timp. În plus, te poate ajuta să economisești.

Odată abonat, ai acces la rețete, practic la cum se fac anumite preparate și la ce trebuie să cumperi pentru ele.

Recomandarea este să îți faci și un inventar cu ceea ce ai deja în cămară, în congelator și frigider, pentru a ști ce nu mai e nevoie să-ți cumperi, spune Georgiana.

Your browser doesn’t support HTML5

SmartJob | Georgiana Ilie, autoarea Meal Planning: De ce românii râd de cei care-și umplu coșurile cu mâncare?

Georgiana Ilie vorbește la SmartJob, podcastul Europa Liberă, și despre risipa alimentară, impactul asupra mediului, cumpăratul și mâncatul în exces.

70 de kilograme de mâncare aruncă la gunoi fiecare român anual. În fiecare an România risipește 2,5 milioane de tone de alimente.

Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.

Disonanța între a cumpăra ce ai nevoie și a lua tot ce-ți trece prin cap

De ce cumpărăm - unii dintre noi - prea mult? De ce vrem să avem mai mult decât am avea nevoie?

„Suntem încă, la nivel de popor, traumatizați de lipsurile care au fost în anii ’80. Românii dau foarte mult din venitul lor, lunar, pe mâncare, din care o mare parte ajunge la gunoi. Este această disonanță între ce vrem și ce trebuie să ne luăm, între a lua ce ai nevoie și a lua tot ce-ți trece prin cap”, spune Georgiana.

Ea completează că o întristează foarte mult, de sărbători, știrile sau comentariile în care românii râd de oamenii care-și umplu coșurile cu mâncare:

„Mie nu mi se pare deloc de râs. Oamenii așa simt și ei că merită să se recompenseze pentru cât au muncit un an întreg, iar sărbătorile sunt importante din toate punctele de vedere. Acesta e modul în care se recompensează. Că nu mănâncă e alt aspect.”

Lupta cu presiunea de a cumpăra ce nu ai nevoie

Românii încă aruncă zeci de kilograme de mâncare anual. Georgiana Ilie mai aruncă mâncare?

„Se mai întâmplă lucrurile astea, dar cu siguranță la mine a scăzut foarte mult cumpăratul impulsiv, lucruri pe care le cumpăram în ideea că văd eu ce fac cu ele și, de fapt, le lăsam în frigider și se stricau.”

Ea vorbește despre momentul dintre apropierea de casa de marcat și privirea furată de către alte produse aflate la promoție pe raft:

„Eu de aceea am renunțat să merg în supermarket. Mare parte din cumpărături le fac online, folosind serviciile de delivery, pentru că nu mai sunt tentată să iau ce nu am nevoie”, susține jurnalista.

Spune că ajunsese să intre în hipermarket și să plece cu o grămadă de lucruri pe care nici măcar nu se simțea vinovată că le-a luat: „Acesta este și scopul. Oamenii luptă și cu toată presiunea asta pe care retailerii o pun pe ei.”

Îți mai recomandăm Verde-n față | Risipa alimentară, bani aruncați la gunoi și poluare masivă

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.