Doi spioni ruși arestați în Germania. Polonez arestat pentru complot de asasinare a lui Zelenski

Un polițist german merge prin fața Ambasadei Rusiei de la Berlin

Un polițist german merge prin fața Ambasadei Rusiei de la Berlin

Doi cetățeni ruso-germani au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au pus la cale acțiuni de sabotaj, inclusiv asupra instalațiilor militare americane, în ceea ce oficialii germani au numit un efort serios de a submina sprijinul militar pentru Ucraina.

Dieter S și Alexander J sunt suspectați că operează ca spioni ruși și că au vrut să atace bazele militare germane și americane de pe teritoriul Germaniei dar și infrastructura industrială. În paralel, procurorii polonezi și ucraineni au anunțat arestarea unui polonez acuzat de spionaj pentru Rusia într-un presupus complot de asasinare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Informațiile au fost făcute publice de presa germană, în schimb, procurorii au spus doar că bărbații sunt acuzați că lucrează pentru un serviciu secret străin, scrie The Guardian.

Polonezul implicat în complotul de asasinare a lui Zelenski a fost identificat de procurori ca Pawel K. și a fost acuzat că a furnizat informații serviciilor secrete militare rusești despre aeroportul Rzeszow-Jasionka din sud-estul Poloniei, care este poarta de intrare pentru aprovizionarea militară și umanitară internațională pentru Ucraina.

Zelenski trece frecvent prin acest aeroport în călătoriile sale în străinătate.

Procuratura germană a declarat că suspecții au fost arestați miercuri în micul oraș Bayreuth, unde se desfășoară festivalul anual de operă Richard Wagner. Acesta a adăugat că casele și locurile de muncă ale acestora au fost percheziționate.

Potrivit declarației procurorilor, împotriva celor doi există „suspiciuni puternice” că „ar fi lucrat pentru un serviciu secret străin într-un incident deosebit de grav”.

În plus, Dieter S, în vârstă de 39 de ani, a fost acuzat de „conspirație pentru a provoca un atac exploziv și incendiere, a acționat ca agent în scopuri de sabotaj și pentru colectarea de informații care pune în pericol securitatea instalațiilor militare”.

Dieter S ar fi fost în contact cu un membru al serviciilor secrete ruse și a dezvoltat planuri de sabotaj în Germania din octombrie 2023.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat: „Suspiciunea că [Vladimir] Putin recrutează agenți de la noi pentru a efectua atacuri pe pământul german este extrem de gravă. Nu îi vom permite lui Putin să-și aducă teroarea în Germania.”

Baerbock l-a chemat pe ambasadorul Rusiei la Berlin, Serghei Neceaiev, pentru explicații, o mișcare care s-a întâmplat cu o grabă neobișnuită, sugerând că autoritățile au dovezi solide și fără echivoc ale legăturii dintre complot și Kremlin.

Kremlinul a spus că nu știe nimic despre circumstanțele în care au fost arestați bărbații.

Potrivit procurorilor, Dieter S și-a declarat intenție a de a incendia și exploda infrastructura militară și industrială, cu intenția explicită „de a submina sprijinul militar oferit de Germania Ucrainei împotriva războiului de agresiune rusesc”.

El și-a concentrat atenția asupra bazelor militare germane și americane, conform dovezilor strânse de anchetatori, care includ filmări și fotografii.

Potrivit Der Spiegel, baza militară americană Grafenwöhr, din Bavaria, sudul Germaniei, a fost principalul său punct focal. Acesta este unul dintre principalele locuri unde armata americană a antrenat trupe ucrainene, în special în operarea tancurilor Abrams.

Procurorii au spus că, pe baza „faptelor de bază”, există suspiciunea puternică că Dieter S ar fi luptat în estul Ucrainei între decembrie 2014 și septembrie 2016 pentru o unitate armată a autoproclamatei republici din Donețk și că a achiziționat o armă de foc în acest scop.

Procurorii au descris unitatea ca fiind o asociație prorusă care, „din primăvara anului 2014, a pretins controlul asupra districtului administrativ ucrainean Donețk în scopul secesiunii de Ucraina și s-a angajat în ciocniri intense cu forțele armate ucrainene. Asociația a folosit în mod repetat violența împotriva populației civile.”

Alexander J, în vârstă de 37 de ani, este suspectat că îl susține pe Dieter S din martie 2024 cel puțin. El este acuzat și de spionaj în numele unui serviciu extern.

Dieter S a fost adus miercuri în fața judecătorilor de la Curtea Federală de Justiție a Germaniei din Karlsruhe și a fost arestat preventiv.

Alexander J a fost adus în fața judecătorilor joi, au confirmat procurorii.

Reacționând la știrile despre atacurile dejucate, ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat: „Autoritățile noastre de securitate au prevenit potențiale atacuri explozive menite să lovească și să submineze ajutorul nostru militar pentru Ucraina”.

Faeser a spus că Germania nu va fi speriată de atacuri. „Vom continua să sprijinim enorm Ucraina și nu ne vom lăsa intimidați”, a spus ea.

Ministrul justiției, Marco Buschmann, a numit arestările un „succes al investigației în lupta împotriva rețelei de sabotaj și spionaj a lui Putin”.

„Știm că aparatul de putere rus are și țara noastră în vizor. Trebuie să reacționăm la această amenințare în mod defensiv și hotărât”, a spus el, fără a menționa măsuri specifice.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat joi reporterilor că Kremlinul nu deține nicio informație cu privire la arestări.

Au existat mai multe incidente de spionaj rusesc în Germania în ultimii ani, inclusiv un fost agent de securitate care lucra la ambasada Marii Britanii din Berlin și care a fost plătit de statul rus să spioneze în numele său.

Un număr tot mai mare de atacuri de hacking , în special asupra Bundestagului, au fost atribuite agenților afiliați Rusiei.

Luna trecută, o conferință telefonică între un grup de generali militari de top ai Germaniei a fost interceptată de Rusia, scurgerea de informații prin intermediul televiziunii susținute de Kremlin provocând stânjenire și îngrijorare larg răspândite la Berlin și determinând o înăsprire a reglementărilor de securitate.

Relațiile diplomatice dintre Berlin și Moscova s-au redus enorm din februarie 2022, mulți diplomați ruși fiind nevoiți să părăsească țara.

Germania găzduiește o mare diasporă vorbitoare de limbă rusă, mulți dintre ei având dublă cetățenie. În special de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, mii de ruși au primit azil în Germania, mulți dintre ei dorind să scape de serviciul militar.

În ultimele luni, a existat o dezbatere din ce în ce mai intensă privind riscul ca afluxul de cetățeni ruși să reprezinte o la securitatea Germaniei, unul din cei mai mari donatori de sprijin militar pentru Ucraina, precum și una dintre țările care au primit un număr considerabil de refugiați ucraineni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
Îți mai recomandăm Scandal de spionaj în Austria. Rețele rusești infiltrate în întreaga Europă