Procesul reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, care se află în detenție în Rusia de peste un an, a fost reluat în orașul Ekaterinburg din Urali. El este acuzat de spionaj însă Wall Street Journal și guvernul SUA spun că reținerea lui Gershkovich este motivată politic, transmite RFE/RL.
Tribunalul Regional Sverdlovsk din Ekaterinburg a anunțat pe 18 iulie începutul celei de-a doua audieri în procesul lui Gershkovich.
La începutul acestei săptămâni, instanța a declarat că reluarea procesului lui Gershkovich a fost devansată de la 13 august la 18 iulie, la cererea echipei de apărare a lui Gershkovich.
Procesul a început pe 26 iunie și se desfășoară în spatele ușilor închise.
Gershkovich a fost arestat la Ekaterinburg pe 29 martie 2023, în timp ce se afla într-o călătorie în scop jurnalistic. El a fost ulterior acuzat că a încercat să obțină secrete militare pentru a le transmite CIA. Gershkovich este primul jurnalist american arestat sub acuzația de spionaj în Rusia de la Războiul Rece încoace.
Gershkovich, fiul de 32 de ani născut în America al unor imigranți din fosta Uniune Sovietică, riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, un rezultat foarte probabil al procesului.
Wall Street Journal și guvernul american au respins ferm acuzațiile de spionaj, spunând că Gershkovich doar își făcea treaba ca reporter acreditat când a fost arestat.
După audierea de deschidere a procesului, Ambasada SUA la Moscova a transmis într-o declarație din 26 iunie că autoritățile ruse nu au furnizat nicio dovadă pentru a susține acuzațiile și au cerut eliberarea imediată a lui Gershkovich.
Evan Gershkovich și un alt cetățean american, Paul Whelan, care ispășește o pedeapsă de 16 ani, de asemenea, pentru acuzații de spionaj, au fost desemnați de guvernul SUA ca fiind „deținuți pe nedrept”.
O astfel de desemnare asigură investirea unor eforturi și resurse suplimentare din partea guvernului SUA pentru a asigura eliberarea prizonierilor.
Îți mai recomandăm Rusia. A început procesul jurnalistului american Evan GershkovichGershkovich este unul dintre cei doi reporteri americani reținuți în prezent de autoritățile ruse.
Celălalt este Alsu Kurmasheva, jurnalista RFE/RL, care deține dublă cetățenie americano-rusă.
Kurmasheva, în vârstă de 47 de ani, a fost arestată la Kazan în octombrie și acuzată că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în conformitate cu o lege punitivă rusă care vizează jurnaliști, activiști ai societății civile și alții.
Ea a fost, de asemenea, acuzată de răspândirea de minciuni despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnată.
RFE/RL și guvernul SUA spun că acuzațiile sunt represalii pentru munca ei ca jurnalist pentru radiodifuzorul din Praga.
Spre deosebire de Gershkovich și Whelan, Kurmasheva nu a fost desemnată ca fiind „deținută pe nedrept”, în ciuda apelurilor repetate ale angajatorului și familiei sale.
Un alt cetățean americano-rus, Ksenia Karelina, a fost judecat la Ekaterinburg în iunie sub acuzația de trădare.
Karelina, în vârstă de 33 de ani, a fost arestată în februarie în timpul unei vizite la Ekaterinburg. Ofițerii de securitate au acuzat-o că a strâns fonduri pentru o fundație ucraineană care ar fi furnizat arme Ucrainei.
Fundația Razom For Ukraine ajută civilii ucraineni afectați de război.
Îți mai recomandăm 19 asociații americane de presă îi cer lui Joe Biden să o declare pe Alsu Kurmașeva „deținută pe nedrept”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.