Grevă spontană a angajaților din Ministerul Finanțelor pe holurile instituției. Grevă de avertisment pe 22 august

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a anunțat că va protesta împotriva tăierilor de venituri anunțate de guvernul Ciolacu și că, în cazul în care proiectul de ordonanță va fi adoptat, veniturile angajaților vor scădea cu 700 de lei pe lună. 

Zeci de angajați ai Ministerului de Finanțe au ieșit joi pe holurile instituției pentru a protesta împotriva prevederilor din ordonanța de urgență care reduce cheltuielile la stat, redactată chiar de ministerul lor.

Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe a anunțat că va protesta împotriva tăierilor de venituri anunțate de guvernul Ciolacu și a spus că, în cazul în care proiectul de ordonanță va fi adoptat, veniturile angajaților vor scădea cu 700 de lei pe lună.

Proiectul de ordonanță propus săptămâna trecută de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu prevede desființarea posturilor vacante din administrație, scăderea numărului de șefi, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri brute peste 10.000 de lei lunar și alte reduceri de costuri.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, spune că sindicatele nu pot gestiona protestul spontan și că se așteaptă la extinderea lui la toate unitățile fiscale din țară.

Pe 22 august este programată o grevă de avertisment.

Dacă, inițial, ministrul de Finanțe Marcel Boloș a refuzat să vorbească cu protestatarii, în final s-a întâlnit cu ei.

Șase din cei 15 directori ai Ministerului Finanțelor și-au anunțat plecarea la Fonduri Europene, iar o directoare din țară și 15 angajați au demisionat. Protestele s-au extins și la Covasna, Vâlcea, Gorj, Buzău, Bărila și Mehedinți, transmite Digi 24.

Ministrul de Finanțe și-a exprimat uimirea cu privire la interesul acordat proiectului de ordonanță, încă nepus în dezbatere publică și le-a dat asigurări protestatarilor că le va transmite „doleanțele” în coaliție, unde se vor lua deciziile privind conținutul proiectului.

„Nu înţeleg această îngrijorare pentru un proiect care încă este în lucru, nu este nici măcar pus în dezbatere publică. Deciziile se iau în cadrul coaliţie de guvernare. Eu pot să vă ascult ce doleanţe aveţi şi să prezint mesajul coaliţiei de guvernare. Asta pot să fac. Repet, sunt decizii care se iau în coaliţia de guvernare. Ce pot să fac pentru dumneavoastră, înţelegând situaţia în ansamblul ei pentru ceea ce înseamnă partea de venituri, este să preiau mesajele dumneavoastră şi să le prezint în coaliţia de guvernare. Nu înţeleg această îngrijorare, în condiţiile ăn care acest proiect nu a fost pus în transparenţă decizională”, a declarat Marcel Boloş, citat de News.ro.

Ministrul Finanţelor a adăugat că el a fost cel care a făcut demersurile ca angajații MFP să fie incadraţi într-o categorie ocupaţională distinctă în noua lege a salarizării.

„Nu mă puteţi acuza pe mine că nu am fost alături de dumneavoastră, atâta vreme cât eu am cerut sindicatului ca împreună să facem demersurile legale să aveţi familie ocupaţională distinctă în legea salarizării în care salariile să crească substanţial”, a mai spus Boloş.

Îți mai recomandăm Groapa de 7,5 miliarde de euro de la buget. De ce vrea Guvernul bani de la cei care muncesc, nu și de la cei care fentează legea?