Galerie foto | Forțele NATO de la Cincu: Lucrări de amenajare și exerciții militare

La baza militară de la Cincu, în județul Brașov, lucrătorii amenajează zona care va fi folosită pentru întreținerea vehiculelor.
Fotografiile din această galerie au fost făcute pe 20 septembrie și arată eforturile NATO de a extinde masiv zona de pregătire militară de la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” – Cincu / JNTC („Joint Force Training Centre”).


 

O zonă a bazei de la Cincu unde inginerii militari belgieni construiesc barăci militare pentru forțele NATO.
În luna mai, în urma deciziei statelor NATO de a întări prezența organizației militare defensive în Europa de Est, colonelul Vincent Minguet, comandantul Grupului de Luptă NATO din România, a anunțat că alianța militară își va muta „centrul de greutate” din baza Kogălniceanu, Constanța, la Cincu, în centrul Românei. Grupul va păstra trupe și la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

 

Lucrări de excavare pe șantierul de la Cincu. Unii localnici au protestat față de lucrările ample de construcție din apropierea satului lor. La mijlocul lunii septembrie, ei au amplasat pe un pod de mici dimensiuni de lângă Cincu blocuri de beton în încercarea de a opri vehiculele grele folosite de NATO. Locuitorii sunt îngrijorați că podul riscă să se prăbușească sub greutatea vehiculelor cu mult mai grele decât limita de 12 tone a podului.
Infrastructura de transport (rutier și feroviar) deficitară din zona Cincu este una dintre marile probleme nerezolvate de România din perspectiva amplificării prezenței forțelor NATO în țară.

 

Soldații olandezi în timpul unui exercițiu NATO la Cincu, pe 20 septembrie. Relocarea grupului de luptă NATO în România era programată pentru luna iunie, dar a întârziat fără explicații oficiale.
Potrivit specialiștilor militari consultați de Europa Liberă, „sprijinirea grupurilor de luptă depinde de o infrastructură capabilă să preia nu doar soldați, ci și întregul echipament militar ce va călători prin România”. Aceasta este o problemă la Cincu.

Soldații francezi participă la un exercițiu NATO la Cincu pe 20 septembrie. NATO declară că are în prezent „peste 40.000 de militari, împreună cu mijloace aeriene și navale semnificative” sub comanda directă a NATO, pe flancul estic al Alianței.
 

Zonă de cazare pentru forțele NATO la baza de la Cincu. NATO a anunțat anul acesta înființarea a patru noi „grupuri de luptă multinaționale” în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.
 

Militari francezi și români lângă un vehicul blindat care lansează grenade fumigene în zona de antrenament din Cincu, pe 20 septembrie.
Baza din județul Brașov este folosită de mai multă vreme pentru exerciții NATO, dar lucrările de amenajare de acum vor permite ca circa 1.000 de soldați NATO și armament greu să se afle permanent aici.




 

Lucrări de amenajare la Cincu.
Potrivit colonelului Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenţei avansate al NATO din România, baza va permite „crearea unui batalion permanent, mai puternic, cu arme mai grele, pentru a preveni orice agresiune sau orice destabilizare în România”. El a adăugat: „Cred că vom fi aici pentru o perioadă de patru-cinci ani”.

Un lunetist olandez participă la un exercițiu de antrenament la baza de la Cincu, pe 20 septembrie. Potrivit colonelului Minguet, exercițiile fac „parte dintr-un mesaj pe care îl trimitem armatei ruse”.

 

Ca parte a ceea ce NATO numește o „schimbare fundamentală a strategiei de descurajare a adversarului și apărare” în urma războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, baza militară de la Cincu, România, e în plin proces de reamenajare. Căile de acces sunt problema nerezolvată de România.