Primul summit UE-Golf. Participarea prințului moștenitor al Arabiei Saudite, criticată după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Mohammed bin Salman (stânga), prim-ministru al Arabiei Saudite și prinț moștenitor, și prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni participă la o masă rotundă a Consiliului de Cooperare UE-Golf, în clădirea Consiliului European de la Bruxelles, Belgia, 16 octombrie 2024.

Activiștii pentru drepturile omului condamnă decizia UE de a-l găzdui pe prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman la un summit de la Bruxelles pentru a-l reabilita internațional la doar șase ani de la uciderea violentă a jurnalistului Jamal Khashoggi.

Liderul de facto al Arabiei Saudite a fost unul dintre cei șase reprezentanți din Golf care au participat miercuri la primul summit dintre UE și Consiliul de Cooperare al Golfului, care include și Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Întâlnirea, la inițiativa șefului în funcție al Consiliului European, Charles Michel, pare să dezvăluie diferențele dintre cele două blocuri regionale cu privire la Ucraina, Orientul Mijlociu și viitoarele lor legături privind comerțul și accesul la vize.

„Discutăm față în față pe toate subiectele. Și, desigur, negocierea unei declarații cu această parte a lumii nu este întotdeauna ușoară”, a declarat un înalt oficial al UE înainte de întâlnirea de o zi de miercuri, scrie The Guardian.

„Ca să fiu sincer, nu este ușor cu cele 27 de state membre ale noastre.”

Întrebat dacă vreunul dintre statele membre ale UE a avut vreo reținere cu privire la invitarea prințului Mohammed, un diplomat înalt UE a declarat: „Întrebarea pe care ați pus-o nu este discutată aici”.

Agențiile de informații americane au concluzionat în 2021 că prințul moștenitor saudit a aprobat uciderea lui Khashoggi, un editorialist de la Washington Post care a trăit în exil în SUA și a fost unul din cei mai puternici critici ai regimului.

Torturarea, uciderea și dezmembrarea dizidentului în interiorul consulatului saudit din Istanbul au îngrozit o lume întreagă, transformând regatul într-un paria internațional.

Jurnalistul și disidentul saudit Jamal Khashoggi, la un eveniment găzduit de Middle East Monitor la Londra, Marea Britanie, 29 septembrie 2018.

Riadul a dat vina pe agenții care l-au masacrat pe jurnalist și a respins raportul serviciilor de informații americane.

Reabilitarea prințului Mohammed era în curs de desfășurare la jumătatea anului 2022, după ce Putin a invadat total Ucraina, când Joe Biden a călătorit în Arabia Saudită.

Prim-ministrul britanic de atunci Boris Johnson și liderii Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, au avut și ei discuții în regat cu prințul Mohammed.

Macron l-a găzduit pe prințul moștenitor la Paris în iulie 2022, după ce prințul Mohammed a primit un salut pe covor roșu la Atena de la premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

Mai mulți lideri de rang înalt nu vor lua parte la summitul din Golf, care precedă joi o reuniune separată a liderilor UE.

Scholz și premierul polonez, Donald Tusk, vor rata summitul din Golf, deși Macron va vorbi în numele lui Scholz.

„MBS [Prințul Mohammed] s-a prezentat ca un reformist, ca un conducător progresist, dar realitatea este că represiunea în Arabia Saudită contemporană nu a fost niciodată atât de puternică cum este sub conducerea lui. Oamenii au fost condamnați la zeci de ani de închisoare, două decenii de închisoare pentru tweet-uri, chiar și la moarte pentru unele tweeturi”, spune Claudio Francavilla, director asociat UE la Human Rights Watch.

Summitul UE „riscă să-l ajute să-și albească imaginea”, a adăugat el.

Autoritățile saudite au executat cel puțin 198 de persoane până acum în 2024, cel mai mare număr înregistrat din 1990, potrivit Amnesty International.

Un înalt oficial al UE a spus că un obiectiv al summitului a fost „să facem relația noastră cu [țările din Golf] mai strategică”, referindu-se la războiul din Ucraina și criza din Orientul Mijlociu.

Orientul Mijlociu va domina discuțiile, dar UE dorește și ca țările din Golf să semneze o declarație cu privire la Ucraina, ceea ce s-a dovedit foarte dificil, mai ales că țările din Golf s-au împotrivit chiar să menționeze Rusia în comunicatul final.

„Nu trebuie să întindeți covorul roșu, nu trebuie să aveți un summit pentru a vă implica. Există multe moduri în care te implici”, a spus el. „Se întâlnesc la ONU, se întâlnesc la UNGA (adunarea generală a ONU - n.r.), se întâlnesc în alte locuri. În mod clar, acesta nu este scopul summitului. Summitul este o dovadă de apropiere”, spune Francavilla.

Khashoggi, care devenise din ce în ce mai critic față de prințul moștenitor, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul în octombrie 2018.

Arabia Saudită a respins concluziile analizei făcute de serviciile de informații americane privind asasinarea scriitorului disident Jamal Khashoggi, raport ce indica faptul că asasinatul a fost comandat de prințul moștenitor și care a atras după sine și decizia administrației Biden de a impune interdicţii de călătorie pentru 76 de persoane.

Statele Unite au interzis în februarie 2021, sub numele „Interdicția Khashoggi”, accesul a 76 de persoane din Arabia Saudită, spunând că nu vor tolera persoanele care amenință sau agresează activiști, disidenți și jurnaliști în numele guvernelor străine.

Interdicția a fost dată după ce departamentul de Stat al SUA a publicat raportul de informații care arată legătura dintre guvernul saudit și asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

Interdicția vizează o politică de restricționare a vizelor „pentru persoanele care, acționând în numele unui guvern străin, se crede că au fost implicate direct în activități serioase, extrateritoriale de contradisidență”.

Jurnalistul și scriitorul saudit Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, a fost adus la consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018 și ucis de o echipă de agenți care au legături cu prințul moștenitor. Aceștia i-ar fi dezmembrat apoi trupul. Rămășițele jurnalistului nu au fost găsite niciodată.

Arabia Saudită a respins raportul și a spus că cei care au comis asasinatul au fost condamnaţi şi că au fost luate „măsuri pentru ca o astfel de tragedie să nu se repete". „Reiterăm ceea ce au anunţat deja autorităţile din Arabia Saudită: a fost o crimă oribilă şi o încălcare flagrantă a legilor şi valorilor Regatului saudit. Crima a fost comisă de un grup de indivizi care au ignorat toate regulile şi deciziile agenţiilor în care erau angajaţi", a declarat atunci ministerul saudit de Externe.

Îți mai recomandăm „Reporteri fără frontiere" a depus plângere penală împotriva prințului moștenitor al Arabiei Saudite
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI