Guvernul și AEP lasă sute de mii de oameni fără primar. Expert: Mi-e greu să înțeleg de ce nu organizează alegeri

Ședința de Guvern din 19 octombrie în care Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că în 51 de localități trebuie organizate alegeri locale parțiale pentru primărie și consiliul local.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a informat Guvernul încă o dată cu privire la situația localităților în care trebuie organizate alegeri parțiale pentru funcția de primar.

Guvernul a inclus pe ordinea de zi de miercuri informarea venită de la Autoritatea Electorală Permanentă privind localităţile în care sunt îndeplinite condiţiile pentru organizarea alegerilor parțiale.

Această informare vine la două zile după ce Europa Liberă a scris despre situația celor 50 de comune și orașe, plus un consiliu local, în care termenul legal pentru alegeri de 90 de zile de la vacantarea postului a fost depășit, astfel că este încălcat Codul administrativ.

În plus, nici de această dată AEP nu propune o dată pentru alegeri, ci solicită Guvernului să decidă data alegerilor, deși față de informarea trimisă în vară alte 14 localități au rămas fără primar - fie din cauza condamnărilor în justiție, fie din motive de incompatibilitate sau deces.

Îți mai recomandăm Democrație fără alegeri și cu încălcarea legii. Președintele AEP: „Nu știm cine trebuie să inițieze alegerile parțiale”

Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, spunea pentru Europa Liberă că instituția pe care o conduce nu are atribuții în a propune date pentru organizarea alegerilor locale parțiale, ci doar pentru alegerile generale, invocând că legislația nu are prevederi în acest sens.

Septimius Pârvu, expert electoral, spune însă că, deși poate că legea nu este foarte clară, atât atitudinea AEP, cât și a Guvernului reprezintă doar „fugă de răspundere”.

„Sigur, puteau să scrie în Codul administrativ (că se ocupă) Autoritatea Electorală Permanentă, dar ce alte autorități electorale există în România? Există Biroul Electoral Central în timpul alegerilor (la termen), nu e cazul, și Autoritatea Electorală Permanentă. Deci, din punctul meu de vedere, nu există nicio îndoială”, spune Septimius Pârvu, pentru Europa Liberă.

„Poate pur și simplu, nu știu, există inclusiv mize politice, mi-e greu să îmi dau seama de ce nu se organizează alegerile”, adaugă el.

La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt a anunțat doar că atunci când va fi luată o decizie aceasta va fi anunțată.

„Pot să vă confirm că în cadrul ședinței de guvern a fost prezentată informarea Autorității Electorale Permanente în legătură cu localitățile unde este nevoie de organizare de alegeri și, în perioada următoare, guvernul își va anunța decizia. Astăzi, pot să vă confirm că a fost prezentată această situație”, a spus Dan Cărbunaru.

Întrebat dacă nu este ilegală depășirea termenului, el a oferit același răspuns: „Pot să vă spun că de îndată ce decizia va fi luată, o vom comunica.”

AEP asigură Guvernul că nu e o problemă dacă încalcă legea

Mai mult, AEP informează Executivul că nu este o problemă dacă cele câteva sute de mii de oameni rămân fără primar ales la urne.

„Considerăm că termenul de 90 de zile prevăzut de Codul administrativ nu este un termen de decădere, astfel că neexercitarea prerogativelor Guvernului înăuntrul acestui termen nu atrage după sine sancțiunea decăderii din dreptul de a mai organiza alegerile locale parțiale peste acest termen, o dovadă de necontestat a acestui argument fiind organizarea alegerilor locale parțiale precedente”, a transmis AEP în informarea către Guvern.

Expertul Septimius Pârvu spune că acest paragraf este „o formă de a ocoli de fapt un răspuns”.

„Înțeleg din acest răspuns că e ok, chiar dacă nu organizăm în 90 de zile nu e nicio problemă. Mie mi se pare că e o fugă instituțională de responsabilitate și aici este responsabilitatea Guvernului și AEP-ului ca lucrurile să meargă înainte”, menționează el.

„Dacă ai un termen în Codul administrativ, eu nu înțeleg de ce mai avem termenul ăla, dacă putem să facem oricând? S-a schimbat legea între timp, dar și în anii trecuți au fost localități în care pur și simplu nu s-au organizat alegeri, asta nu înseamnă că este în regulă”, spune specialistul de la organizația Expert Forum.

Lista localităților în care trebuie organizate alegeri parțiale

Cel mai vizibil caz în care a fost depășit termenul privind organizarea alegerilor locale parțiale este în București, în sectorul 5.

Aici, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în luna mai la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv.

Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegerile pe 9 octombrie, însă nu a stabilit până acum vreo dată.

De asemenea, în comuna Agigea din județul Constanța trebuie organizate alegeri parțiale pentru consiliul local, după ce a fost dizolvat de un judecător în luna noiembrie a anului trecut.