Guvernul înființează un grup de lucru dedicat prevenirii și răspunsului în caz de cutremur

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a anunțat formarea unui grup de lucru dedicat prevenirii și reacției în caz de cutremur.

Măsura anunțată înainte de prim-ministrul Nicolae Ciucă, vine în urma cutremurelor înregistrate în această săptămână în județul Gorj. Cel mai recent a avut loc pe 15 februarie, în jurul orei 15.00. Potrivit premierului, grupul se va afla în directa sa subordine și implică ministere, consilii județene, asociații ale orașelor sau comunelor, universități.

Premierul a declarat înaintea ședinței de guvern din 15 februarie că prioritatea acestui grup va fi verificarea infrastructurii școlare, în condițiile în care 118 școli au fost deja evaluate cu risc seismic.

„Avem 60 de şcoli care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială. Avem, de asemenea, 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceşte şcoli cu risc seismic să intre în reabilitare imediat”, a spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Îți mai recomandăm Explainer | Ce trebuie să conțină rucsacul de urgență pentru cutremur. De ce e important un fluier

În același context, premierul a precizat că este nevoie ca standardele din domeniul construcțiilor să fie revizuite și reverificate.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, spune că 2.500 de școli au fost deja expertizate seismic și că, de acum, evaluarea școlilor se va face mai repede decât înainte.

La ședința de Guvern a participat și șeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, care a spus că efectele cutremurului de ieri s-au simțit în 22 de localități din cinci județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea. Șeful DSU spune că experții au evaluat clădirile la care au apărut fisuri în urma acestui seism.

„Până acum nu avem niciun bloc sau clădire în care să ni se spună că nu se poată locui mai departe”, a transmis șeful DSU, Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că de luni, 20 februarie, va fi relansată o campanie de informare la nivel național privind modul de reacție în caz de cutremur.

„E o campanie care urmează să revină pe 30 de posturi TV, începând de ziua de luni și va merge o perioadă mai lungă cu toate clipurile pe care le conține pentru informarea populației asupra modului de reacție”, a mai spus Raed Arafat.

Îți mai recomandăm Cutremurul din Gorj a avut aproape 100 de replici. Pagube materiale în zeci de localități