Guvernul a aprobat rectificarea bugetară prin Ordonanță de Urgență

Guvernul vorbește de creșterea veniturilor, de bani mai mulți pentru educație și sănătate, în timp ce Consiliul Fiscal atrage atenția că România se află pe buza prăpastiei. În imagine, premierul Marcel Ciolacu prezidează ședința de Guvern.

Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de urgență, o rectificare pozitivă despre care susține că are loc ca urmare a creșterii veniturilor bugetare obținute printr-o mai bună colectare, digitalizarea ANAF și implementarea modulelor antifraudă: e-tva, e-transport, indicatorii de risc fiscal.

Potrivit estimărilor ANAF, prin implementarea măsurilor privind amnistia fiscală se vor realiza încasări de 7,9 miliarde lei, susține Guvernul într-un comunicat remis presei luni.

Executivul estimează o creștere a veniturilor aferente impozitului pe venit și salarii, cât și a contribuțiilor de asigurări sociale de peste 5,8 mld lei la bugetul general consolidat, în contextul creșterii veniturilor populației.

Rectificarea are patru piloni importanți: susținerea investițiilor, a educației, sănătății și programelor sociale pentru cetățeni. Bugetul pentru 2024 a fost de la bun început construit în jurul investițiilor esențiale în infrastructură, a marilor proiecte strategice și îmbunătățirii servicii publice pentru români, arată sursa citată.

Bugetul pentru investiții la începutul anului a însumat peste 120 miliarde lei, fiind anul cu cea mai mare pondere a investițiilor în PIB.

La șapte luni, cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de aproape 57 miliarde de lei cu 46,4% mai mult decât anul trecut.

Susținerea investițiilor din fonduri europene pentru proiectele strategice de infrastructură se reflectă în această rectificare bugetară. Bugetele Ministerului Transporturilor, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cresc cu 8,8 miliarde lei, ajungând împreună la o valoare de 48,5 miliarde lei a bugetelor actualizate.

Prin alocările suplimentare din acest an bugetul pentru dezvoltare și investiții (care include și co-finantarile pentru programele regionale pentru fonduri europene, fondurile europene din politica de coeziune și PNRR) ale celor 3 ministere (Ministerul Transporturilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării) ajung la o valoare totală a bugetelor cumulate de 66,9 miliarde lei. Este o creștere cu 41% față de anul trecut când au fost 47,4 miliarde lei, susține Executivul.

Ce ministere au primit bani:

Ministerul Transporturilor primește suplimentar aproximativ 5,5 miliarde lei pentru a continua cofinanțarea proiectelor de infrastructură finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ajunge la 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decât bugetul aferent anului 2023.

Principalele obiective de investiții distincte pentru care s-au făcut plăți în semestrul I al anului 2024 sunt: Autostrada Sibiu – Pitești – 1,1 miliarde lei, Autostrada Ploiești - Buzău – 0,76 miliarde lei, Autostrada Buzău - Focșani – 0,72 miliarde lei, Autostrada de Centură București – 0,62 miliarde lei, Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria – 0,54 miliarde lei, Tren metropolitan Gilau-Floresti-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bontida – 0,50 miliarde lei.

Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice va primi 2 miliarde lei, ajungând la un buget de 18,3 miliarde lei, cu un plus de 88% comparativ cu bugetul anului 2023, respectiv 9,7 miliarde lei.

Acest buget este destinat în cea mai mare parte continuării susținerii proiectelor de investiții din programele naționale „Anghel Saligny”, PNDL 1 și 2, precum și programele Companiei Naționale de Investiții, la care se adaugă complementar programele cu finanțare din PNRR aferente acestuia: Valul Renovării și de programele de susținere a mobilității urbane.

Ministerul Finanțelor primește suplimentar peste 14 miliarde pentru asigurarea cofinanțării pentru accesarea fondurilor europene pentru programele regionale (POR-uri 2021-2027), implementarea proiectelor de digitalizare ale Ministerului Finanțelor și schemele de ajutor de stat gestionate de Ministerul Finanțelor (subvenția dobânzilor la IMM Invest Plus, subvenția accizei la motorină, schemele de ajutor de stat pt investiții - programul de industrializare).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale primește în plus 4,4 miliarde lei pentru proiectele finanțate din fonduri europene.

Ministerul Energiei va avea în plus 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investitii destinate productiei de energie din surse regenerabile și pentru închiderea în siguranță a minelor de huilă la Societatea Complexul Energetic Valea Jiului.

Ministerul Educației va primi 4,5 miliarde de lei, ajungând la un total de 58,5 miliarde de lei, cu 61% mai mare decât anul trecut, cu 22,2 miliarde de lei peste nivelul cheltuielilor din anul 2022.

Din aceste fonduri vor fi plătite salariile cadrelor didactice, bursele pentru elevi și naveta lor.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene primește peste 3,3 miliarde lei pentru plata sprijinului educational de care beneficiază copiii defavorizați în anul 2024-2025, plata primei didactice, dar și pentru voucherele de care beneficiază persoanele defavorizate.

Ministerul Sănătății va primi în plus 3,89 miliarde lei.

Bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale crește cu 11,3 miliarde de lei pentru asigurarea sumelor pentru medicamente gratuite sau al căror cost este compensat de stat, programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sănătății înregistrează o creștere de 26%, susține Guvernu.

Politici de protecție socială - 914 milioane lei.

Bugetele autorităților locale vor primi 2,6 miliarde lei, ajungând la o alocare totală de 29,5 miliarde lei. Fondurile acoperă cheltuielile de funcționare în domeniul asistenței sociale, medico-sociale și decontării transportului pentru elevi, cât și a programelor dedicate școlilor, cum este masa caldă pentru elevi. De asemenea, vor primi 1,270 miliarde lei pentru achitarea plăților restante, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial de la bugetul local și a spitalelor publice din subordinea UAT-urilor. De asemenea, sunt acoperite cheltuielile rezultate din relații cu: furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, inclusiv cei care prestează servicii publice de producere, transport și distribuție energie termică, precum și plata contribuțiilor și obligațiilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondurilor speciale.

Tot luni, Guvernul a adoptat și Ordonanța de Urgență pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Vor fi astfel majorate veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii cu 1,053 miliarde lei și veniturile curente cu 3,495 miliarde lei și va fi diminuată subvenția acordată de la bugetul de stat cu 2,453 miliarde lei.

Nivelul cheltuielilor se majorează cu 1,06 miliarde lei la credite de angajament şi cu suma de 1,041 miliarde lei la credite bugetare.

Sistemul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale pe anul 2024 se majorează la venituri cu suma de 11,578 milioane lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 15,289 milioane lei la credite de angajament şi cu suma de 14,753 milioane lei la credite bugetare, excedentul diminuându-se cu suma de 3,175 milioane lei.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2024 aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj se diminuează la venituri cu suma de 209,683 milioane lei şi la cheltuieli se majorează cu suma de 11,974 milioane lei la credite de angajament şi se diminuează cu suma de 53,136 milioane lei la credite bugetare, excedentul diminuându-se cu suma de 156,547 milioane lei.

Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale se majorează la venituri cu suma de 5,479 milioane lei, iar la cheltuieli se majorează la credite de angajament și credite bugetare cu suma de 46,966 milioane lei, excedentul diminuându-se cu suma de 41,487 milioane lei.

Îți mai recomandăm Consiliul Fiscal, despre rectificarea bugetară: creșterea economică se bazează pe dezechilibre mari
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI