Cabinetul Orban a avut pe masă două variante în privința modificării legilor electorale: angajarea răspunderii în Parlament și Ordonanța de Urgență (OUG). Fiecare implică anumite riscuri și de aceea subiectul a fost intens dezbătut pentru a vedea care are cele mai multe șanse de succes pentru strategia PNL.
"S-a discutat cu ambele variante pe masă", au spus surse guvernamentale.
Tema a fost discutată joi și la Palatul Cotroceni de premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis. După această întâlnire, au apărut mai multe informații privind o OUG care să tranșeze subiectul.
Îți mai recomandăm Iohannis: Cât de curând vom avea alegeri în două tururiDecizia pentru care va opta Guvernul va fi angajarea răspunderii în fața Parlamentului, susțin surse de la Palatul Victoria. Varianta ordonanței de urgență a fost considerată prea riscantă și cu șanse să fie atacată de Opoziție.
Dacă Executivul venea cu o OUG, Avocatul Poporului o putea ataca la Curtea Constituțională, iar în Parlament putea fi modificată. De asemenea, Cabinetul Orban ar fi călcat în picioare protocolul semnat cu UDMR înainte de instalarea guvernului.
Premierul Orban consideră că soluția cea mai bună ar fi angajarea răspunderii în fața Parlamentului pentru alegerea în două tururi a primarilor pentru alegerea președinților de Consilii Județene (CJ) din rândul consilierilor județeni. În acest fel, guvernul nu ar putea să fie acuzat că ocolește Parlamentul, iar Opoziția are dreptul să depună o moțiune de cenzură.
Dacă o moțiune de cenzură trece, se poate deschide drumul spre anticipate. Dacă modificările aduse legilor electorale rămân în picioare, PNL speră să câștige aproape 1600 de primari la alegerile locale. Liberalii au în prezent cu puțin peste o mie de edili.
Îți mai recomandăm Planul PNL pentru anticipate: rafală de angajări de răspundere ale GuvernuluiDiscuțiile sunt în plină desfășurare la Guvern înainte de ședința care este programată să înceapă la ora 14.00. Până la această oră nu este prezentată o ordine de zi pe care să se regăsească subiectul modificării legilor electorale.
Îți mai recomandăm Planul de rezervă al PSD pentru a bloca alegerile în două tururiPSD amenință cu moțiunea de cenzură
PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură dacă Guvernul va veni în Parlament cu modificarea legilor electorale cu patru luni înainte de locale. Social-democrații au trimis o scrisoare oficialilor europeni, dar și Comisiei de la Veneția, în care atrage atenția asupra intenției celor de la PNL de a modifica legislația electorală cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, încălcând în acest fel o recomandare a Comisiei de la Veneția.
Partidele parlamentare, care susțin alegerea primarilor în două tururi sunt: PNL, USR, PMP, ALDE și ProRomânia. Împotriva acestei schimbări s-au pronunțat cei de la PSD și UDMR.
Planul de rezervă al partidelor care se opun alegerii primarilor în două tururi mizează pe atacarea la Curtea Constituțională. PSD și UDMR speră să obțină o majoritatate la Curte pentru a bloca modificarea dorită de liberali.
Îți mai recomandăm Anticipatele unui guvern minoritar