Linkuri accesibilitate

 
Planul de rezervă al PSD pentru a bloca alegerile în două tururi

Planul de rezervă al PSD pentru a bloca alegerile în două tururi


Marcel Ciolacu, liderul interimar al social-democraților
Marcel Ciolacu, liderul interimar al social-democraților

PSD a discutat în CEx variantele pe care le are pentru a bloca impunerea de către PNL a alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Toți cei prezenți au susținut că schimbarea sistemului electoral în acest moment ar scădea forța electorală a partidului în perspectiva alegerilor parlamentare.

În ședinta Comitetului Executiv (CEx), conducerea PSD a discutat ce strategie trebuie să adopte pentru ca alegerea primarilor în două tururi să nu devină realitate.

Liderii PSD au decis să depună o moțiune de cenzură în cazul angajării răspunderii Guvernului pentru două tururi, considerând că schimbarea sistemului electoral le-ar scădea dramatic șansele de a câștiga alegerile locale.

Simulările făcute de tehnicienii PSD arată că partidul ar pierde peste jumătate dintre actualii aleși locali dacă s-ar schimbă legea, în sensul adoptării variantei alegerii din două tururi. Între timp, fiecărei organizații județene i s-a dat voie să înceapă negocierile pentru a încheia eventuale alianțe cu ProRomânia și ALDE.

“Trebuie să ne pregătim pentru varianta în care vom ajunge la primari în două tururi. Nu putem aștepta alegerile să vedem ce se întâmplă, în fiecare județ au început negocierile cu cei cu care se poate colabora în plan local. Dacă nu reușesc cei de la PNL să își impună sistemul, vom avea sigur de câștigat”, a declarat un membru CEX pentru Europa Liberă.

Printre cei care au comentat împotriva propunerii PNL a fost Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene.

“Cred că primarul sau președintele de CJ care obține cel mai mare număr de voturi, ca în Marea Britanie, trebuie să devină primar sau președinte de Consiliu Județean (CJ). E cea mai mare prostie ca președinții de CJ să fie aleși din rândul consilierilor județeni. Este o mare sursă de inspirație pentru corupție”, a fost poziția lui Marian Oprișan.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că propunerea liberalilor este nedemocratică și că este ilegal să modifice legea în timpul jocului.

Social-democrații mizează pe sprijinul UDMR și ProRomânia pentru a trece moțiunea de cenzură, dar trendul principal din partid nu este neapărat în acest sens. Cei mai mulți cred că Guvernul Orban trebuie lăsat să guverneze pentru a nu le da motiv să declanșeze alegerile anticipate.

Astfel, chiar dacă depun moțiunea de cenzură, social-democrații nu se vor bate ca aceasta să treacă.

În schimb, PSD mizează pe o majoritate la Curtea Constituțională

În discuțiile care au avut loc în CEx s-a vorbit despre un plan de rezervă în privința blocării alegerii primarilor în două tururi. Este vorba de atacul la Curtea Constituțională în privința modificării legii electorale.

Social-democrații speră că judecătorii pe care i-au numit la Curtea Constituțională (CCR), dar și judecătorul sprijinit de UDMR vor forma o majoritate în CCR, capabilă să oprească ofensiva PNL. PSD speră să aibă de partea sa cinci din cei nouă judecători ai CCR: Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Marian Enache, Gheorghe Stan și Varga Attila.

Aceștia ar trebui să nu fie de acord cu modificarea legilor electorale cu mai puțin de șase luni înainte alegerilor locale, așa cum a recomandat și Comisia de l Veneția. Social-democrații spun că sistemul s-ar putea aplica de la următoarele alegeri, din 2024. Responsabil cu sesizarea Curții Constituționale este Florin Iordache, dar și Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, se va implica în această problemă.

Juriștii PSD își bazează argumentația pentru sesizarea la CCR și pe jurisprudența în domeniu. Ei invocă decizia 51 din 2012 a Curții Constituționale, cea prin care USL a reușit să blocheze comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. La vremea respectivă, judecătorii Curții au stabilit că legea în privința sistemului electoral trebuie să fie accesibilă și previzibilă. CCR a respins proiectul pentru care guvernul PDL își angajase răspunderea în decembrie 2011, deoarece bloca șansele unui candidat să poată participa atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare. Astfel, cine dorea să candideze pentru o primărie în cazul comasării alegerilor, nu putea să fie și pe lista pentru parlamentare, ceea ce CCR a decis că nu este în acord cu Legea Fundamentală. De asemenea, în decizia din 2012 pe care juriștii PSD vor să își bazeze sesizarea scrie că “modificând cu mai puțin de un an înaintea alegerilor procedura de desfășurare a acestora, se abate de dispozițiile invocate” și ar putea să creeze dificultăți suplimentare autorităților însărcinate cu aplicarea sa.

O altă decizie a CCR pe care cei din PSD vor să o folosească este 557/2009 referitoare la angajarea răspunderii Guvernului. În soluția dată de CCR se prevede că Executivul nu poate să își angajeze răspunderea pe un proiect care se află într-o fază avansată în Parlament. Cu toate acestea, proiectul legislativ privind alegerea primarilor în două tururi a fost îngropat de PSD în comisia de cod electoral, deși îi mai lipsea doar un vot în Camera Deputaților. Prin trimiterea proiectelor legate de alegerea primarilor în două tururi, PSD a încetinit în mod intenționat parcursul legislativ al inițiativelor.

Social-democrații mai invocă în sprijinul argumentației lor și decizia 431/2010 a CCR care stipulează că Guvernul nu poate da OUG în privința legilor constituționale și nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și drepturile electorale.

Scrisoare pentru ambasade și Comisia de la Veneția

Pesediștii apelează și la scrisori trimise către ambasadorii țărilor UE, dar și Comisiei de la Veneția. Scrisoare este semnată de Marcel Ciolacu în calitate de președinte al Camerei Deputaților, nu în calitate de președinte PSD.

“Este un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituția României și standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneția și împărtășite de toate statele membre ale UE. Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România”, este mesajul principal al scrisorii semnată de Ciolacu. Ei au atașat documentului poziția Comisiei de la Veneția cu privire la realizarea unor modificări legislative privind sistemul electoral.

Liberalii susțin că prin introducerea alegerii primarilor în două tururi democrația ar fi consolidată, iar aleșii locali ar avea mai multă reprezentativitate.

Ceartă pe bani în PSD

Pe lângă tema alegerilor locale, social-democrații s-au certat și din cauza datoriilor lăsate de fosta conducere. Vioricăi Dăncilă și lui Mihai Fifor li s-a reproșat în Comitetul Executiv că au semnat contracte păguboase pentru partid și că datoriile au ajuns din nou la un nivel critic.

“Ne trezim zilnic la partid cu unii care vin și ne cer bani pentru contracte semnate de Fifor. Inclusiv televiziunile ne trimit facturi pentru că au difuzat imagini cu Dăncilă, dar nu ne arată și contractele. Susțin că a existat o înțelegere cadru și acum trebuie să plătim pentru minutele în care Dăncilă a fost la tv. Au fost contracte de consultanță exorbitante, s-au făcut sondaje foarte scumpe, s-a aruncat cu banii pe geam”, a descris situația un lider PSD.

Decizia luată în cadrul Comitetului Executiv a fost ca fiecare contract care se va încheia în numele partidului să poarte semnătura președintelui partidului, a trezorierului, a secretarului general, dar și a avocatului partidului.

“Dăncilă nu a putut să ne spună de unde au apărut aceste datorii, a dat vina pe Fifor. El nu a fost la ședință pentru că nu mai este membru CEx. În ultima lună s-au reziliat mai multe contracte, economiile sunt de peste 20 de milioane de lei. Pentru a se rezolva problema financiară fiecare organizație a trebuit să trimită la centru câte 5.000 de lei. De la centru ni s-a transmis că problema o să fie rezolvată cu banii proveniți de la bugetul de stat, că nu vom mai avea datorii după ce ne intră și banii din subvenția pentru luna ianuarie”, a declarat un președinte de organizație pentru Europa Liberă.

Viorica Dăncilă a declarat pentru Europa liberă că există datorii ale partidului, dar totul a fost făcut legal.

“Nu președintele partidului gestionează contractele și gestionează datoriile, toate s-au făcut prin Secretariatul general al partidului, mai multe detalii vă dă secretarul general. Nu a fost nimic ilegal, gestionarea cheltuielilor a fost făcută de secretarul general. Gândiți-vă că un candidat la prezidențiale pleacă dimineață vine noaptea târziu. Într-o echipă, eu am considerat că nu este nevoie să ne controlăm unul pe altul. Se pare că de acum încolo va fi o altă procedură”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Europa Liberă. Fostul președinte PSD nu a putut preciza care este datoria partidului la sfârșitul anului 2019.

La venirea în fruntea PSD, Dăncilă a comandat un audit intern după epoca Dragnea, dar el nu a fost prezentat niciodată partidului. Actuala conducere a PSD o acuză pe aceasta că a cheltuit în cele șase luni în care s-a aflat în fruntea partidului mai mult decât partidul a încasat din subvenție. PSD primește a primit de la bugetul de stat peste 70 de milioane de lei în șase luni, iar potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă campania candidatului PSD la prezidențiale nu a depășit 20 de milioane de lei.

Conducerea PSD îl acuză pe fostul consilier al lui Dăncilă, Tony Pisaroglu, că a încasat de la partid peste două milioane de euro în fiecare lună. Contractul social-democraților cu firmele lui Pisaroglu au fost oprite după ce Marcel Ciolacu a preluat conducerea interimară a PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG