UPDATE: Guvernul a anunțat că suma care a fost transferată vineri din Fondul de rezervă bugetară la Ministerul Finanțelor este de 912,5 milioane lei, iar plata titlului executoriu în România în cauza Micula va fi efectuată în aceeași zi.
Banii vor fi luați din Fondul de rezervă al Guvernului care rămâne astfel fără resurse, prim-ministrul Ludovic Orban anunțând o nouă rectificare bugetară pentru alimentarea Fondului. Din Fondul de rezervă trebuie făcute plăți pentru cheltuielile autorităților locale.
Ludovic Orban a catalogat situația de la Romatsa ca fiind „extrem de gravă”, existând riscul ca aceasta să nu mai poată efectua serviciile de navigație aeriană, pentru că nu mai are resurse financiare.
Două sunt problemele identificate de Guvern în cazul Romatsa:
- procesul din Belgia, unde o instanță, care a judecat un proces al fraților Micula, a decis să nu permită Eurocontrol să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a spațiului aerian. Suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol către Romatsa este de 278 de milioane de euro.
- titlul executoriu în România, în baza căruia au fost puse popriri pe conturile Ministerului Finanțelor și ale unor companii ale statului român, cum ar fi Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica.
“Condițiile de acordare a certificatului de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european, sunt condiții foarte stricte. Iar printre condițiile pentru a putea menține această certificare, Romatsa trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar”, a spus Ludovic Orban.
Romatsa asigură servicii de dirijare a traficului aerioan pentru peste un milion de zboruri anual. După evenimentele din Ucraina, o mare parte din curse au fost dirijate deasupra spațiului aerian românesc.
“Ieșirea din funcțiune a Romatsa, adică pierderea certificatului de furnizare de servicii creează o problemă nu numai națională, ci o problemă la nivel european“, a spus Orban.
În ceea ce privește titlul executoriu din România, Ludovic Orban a spus că executorul judecătoresc încearcă să obțină banii, de oriunde, și se îndreaptă spre activele statului. “Gândiți-vă că e posibilă o situație în care să poată să execute o companie românească, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica sau Romgaz, toate implicate în niște proiecte estrem de importante și strategice pentru statul român, și să oblige vânzarea de acțiuni (...) Din acest motiv, am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România“, a declarat Orban.
În urma unui proces internațional de arbitraj la ICSID, oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula, fondatorii grupului European Food&Drinks, au câștigat în 2013, apoi definitiv în 2016, dreptul la despăgubiri din partea statului român, pentru că nu le-a protejat investiția și le-a provocat pagube. Pe scurt, o despăgubire care inițial depășea 70 de milioane de dolari a ajuns astăzi, cu penalități, să se cifreze la peste 300 de milioane de dolari, conform avocatului fraților Micula, Ion Dragne.
„În prezent, dobânzile care se calculează la ceea ce a stabilit instanța arbitrală sunt de circa 70.000 de dolari pe zi, bani pe care îi suportă contribuabilul român. Din păcate, a fost tergiversată plata, investitorii au vrut să găsească soluții de rezolvare amiabilă a disputei cu statul român. Am avut întâlniri la Ministerul Finanțelor, ele sunt la capitolul pierderi. A fost nevoie să se reia executarea silită acum”, a explicat pentru Europa Liberă avocatul Ion Dragne.
Pentru a se asigura că primesc acești bani, oamenii de afaceri au declanșat executarea silită a statului și au cerut sechestru asigurător pe acțiuni ale statului – un pachet de peste 58% din acțiunile Ministerului Economiei și Energiei la Conpet și de peste 22% din Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă. La acestea, se adaugă și o parte din acțiunile deținute de stat la Romatsa, prin ministerul Transporturilor.