Guvernul prelungește plafonarea adaosurilor comerciale la alimente de bază. Magiunul și untul sunt incluse pe noua listă

Guvernul prelungește cu două luni perioada în care se plafonează adaosul comercial la peste 20 de produse alimentare de bază.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu două luni. De pe listă dispar cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia, dar sunt introduse magiunul și untul.

Actualizare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, înaintea ședinței de guvern de miercuri, că plafonarea adaosurilor comerciale la alimente de bază va fi prelungită cu două luni.

Marcel Ciolacu a precizat că „în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază preţuri mai mari cu 20%, în medie iar în unele cazuri, preţurile ar fi fost cu mult peste acest nivel, de nesuportat pentru majoritatea românilor”.

Marcel Ciolacu a anunțat și că, pe termen lung, guvernul va stabili împreună cu supermarketurile, un mecanism predictibil pentru prețuri.

„Vrem să ţinem preţurile sub control, iar fermierii, producătorii şi procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor”, a mai declarat premierul.

Știrea inițială

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe rețelele sociale măsura de prelungire cu două luni a termenului în care se aplică plafonări ale adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

„Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

„Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, a adăugat premierul în mesajul său Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu mai spune că va colabora cu marile lanţuri de magazine, cu care să ducă la prețuri „ținute sub control”.

Pe 17 ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu,a declarat că îşi doreşte continuarea plafonării preţului alimentelor de bază, necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii.

Pe de altă parte, retailerii nu sunt de acord cu plafonarea adaosurilor comerciale în actuala formă și au propus un mecanism care să permită o intervenţie punctuală.

„În relaţia cu consumatorul noi suntem parteneri, pentru că avem acelaşi obiectiv şi anume ca aceşti consumatori, cetăţenii din România, să aibă acces la produse, acest acces să fie facil, să existe varietate şi volum de marfă permanent”, a spus atunci directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), George Bădescu, potrivit Agerpres.

Plafonarea adaosurilor comerciale se face la următoarele produse:

pâine / laptele de vacă proaspăt / brânză telemea de vacă vrac / iaurt simplu din lapte de vacă / făină albă de grâu / unt / magiun/ mălai / ouă / ulei de floarea soarelui / carne proaspătă de pui / carne proaspătă de porc / legume proaspete vrac / fructe proaspete vrac / cartofi albi vrac / zahăr alb tos / orez - bob rotund / smântână 12% grăsime / pere / usturoi.

La rândul lui, preşedintele federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, care a declarat că prelungirea plafonării este „catastrofală” nu numai din punct de vedere al industriei alimentare, ci şi al consumatorului final.

„Plafonarea este făcută [...] greşit, pentru că sunt prinse doar procesarea şi retailul, producţia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar în ultimul timp, preţurile materiilor prime în România sunt mai mari decât afară”, a declarat Sorin Minea.

Ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la produsele de bază a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare.

La finalul lunii octombrie, Guvernul a prelungit plafonarea și a adăugat alte produse alimentare în listă, care a ajuns astfel la 21 de produse. Termenul acestei prelungiri e 31 ianuarie 2024.

Îți mai recomandăm Guvernul extinde plafonarea adaosului comercial