Prorogarea se va face tot prin ordonanță de urgență, urmând ca în cinci zile să fie convocat Biroul Permanent al Senatului care să ia act, scrie Hotnews.ro.
În 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că ordonanța de guvern care prevede suspendarea permisului pentru șoferii care refuză testul antidrog și cer să fie testați de Institutul de Medicină Legală (IML) este un pas bun, dar că nu poate fi aplicată decât dacă rezultatele testelor pot fi eliberate în cel mult 48-72 de ore.
El a spus că „nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, ignorând situația șoferilor profesioniști pentru care o astfel de întrerupere ar fi dramatică.
Îți mai recomandăm Pentru a putea să elimina mai mulți șoferi drogați de pe drumuri, Poliția trebuie să-și cumpere, mai întâi, laboratoare pentru analizeCiolacu a recunoscut că IML nu are în prezent capacitatea necesară pentru aplicarea prevederilor OUG privind testările și a spus că a discutat cu miniștrii de Interne și de Finanțe pentru achiziția unor aparate de testare care costă 300.000 de euro.
Poliţia Română anunţase anterior că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan.
Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal.
În perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.
Îți mai recomandăm Medicii legiști critică ordonanța antidrog, care ar fi greu de aplicat