Arestările de la Apple Daily | Hong Kong se îndepărtează de democrație

„Apple Daily va lupta în continuare" - edițiile ziarului Apple Daily care raportau arestarea fondatorului Jimmy Lai în 2020.

Poliția din Hong Kong a arestat conducerea grupului media Apple Daily, fondat de activistul pro-democrație Jimmy Lai, într-o razie din noaptea dintre 16 și 17 iunie. 

Au fost arestați editorul-șef Ryan Law și alți editori și directori ai grupului media. Cei cinci au fost ridicați în cătușe de la domiciliu.

Cei cinci au fost acuzați de cooperare cu forțe străine - o infracțiune introdusă de China acum mai puțin de un an, despre care autoritățile au spus că nu se va aplica retroactiv. Conform autorităților, în peste 30 de articole Apple Daily începând din 2019, jurnaliștii au cerut altor țări să impună sancțiuni asupra Chinei și Hong Kong-ului, articole aprobate de editori și directori. Razia, la care au luat parte 500 de polițiști, a fost legată direct de conținutul acelor articole.

Legea din 2020 a fost introdusă de guvernul de la Beijing direct în constituția Hong Kong-ului în urma unui an de proteste. Prin acest act s-au criminalizat subversiunea, secesiunea și cooperarea cu forțe străine.

Hong Kong a scos mii de polițiști în stradă când a introdus legea de securitate, pentru a perveni protestele.

Reporterii de la Apple Media nu au fost lăsați să se întoarcă la muncă, iar toți angajații au fost nevoiți să se legitimeze. Au fost cercetate computerele de la sediul Apple Daily și conturile companiei au fost înghețate. În aceste condiții, va fi imposibilă funcționarea grupului media, care are peste 700 de angajați. Acesta este cel mai extrem gest al autorităților din Hong Kong față de presă de până acum.

Presiunea pe Apple Daily era în creștere de câteva luni, conform New York Times, care spun că oficialii și vocile pro-Beijing începuseră să critice Apple Daily din ce în ce mai mult.

Ministrul Apărării din Hong Kong, John Lee, a declarat că „trebuie să diferențiem între ce au făcut inculpații și munca jurnalistică normală. Jurnalismul normal se desfășoară liber și legal în Hong Kong, nu îmi pot închipui un jurnalist profesionist conspirând la ceva care să pună în pericol securitatea națională”. Acesta a avertizat presa din Hong Kong să păstreze distanța față de colegii de la Apple Daily.

În aprilie, un tribunal din Hong Kong a condamnat un jurnalist la închisoare pentru „declarații false” dintr-un raport în care acesta critica poliția.

Conform organizației Reporteri fără Frontiere, libertatea presei a dispărut din Hong Kong în ultimii 20 de ani. De unde în 2002 se afla pe locul 18 în lume în indexul presei libere, în 2020 Hong Kong se afla pe locul 80.

Directorul adjunct al Apple Daily, Chan Pui-man, arestat pe 17 iunie.

Reacții internaționale

Directoarea regională de la Amnesty International, Yamini Mishra, a condamnat „atacul cinic” asupra libertății presei. Aceasta a declarat că „autoritățile din Hong Kong constrâng din ce în ce mai mult libertatea presei sub pretextul securității naționale”. Cel puțin 113 persoane au fost arestate până acum din cauza acestei legi.

Acțiunile de astăzi sunt șocante”, conform lui Yuen Chan, profesor de jurnalism la City University of London. „Până de curând, presa liberă era norma în Hong Kong.”

Nu putem înțelege cum articolele din presă ar putea fi o amenințare pentru securitatea națională”, a declarat Chris Yeung, directorul Asociației Jurnaliștilor din Hong Kong.

Îți mai recomandăm 32 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen: Istoria pe care China vrea să o îngroape

Arestarea celor de la Apple Daily a distrus „orice urmă de ficțiune că în Hong Kong se menține libertatea presei”, a declarat Steven Butler, coordonator pe Asia al Coomitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

Potrivit lui Dominic Raab, Secretarul britanic de externe, „libertatea presei este unul dintre drepturile pe care China a promis să le protejeze în declarația comună despre guvernarea Hong Kong-ului și trebuie respectat”. Hong Kong s-a aflat sub conducere britanică, iar acum tranziționează către guvernarea de la Beijing.

Nu îmi pot găsi cuvintele pentru a-mi descrie furia și tristețea”, a declarat ministrul e externe din Taiwan, Joseph Wu.

Jimmy Lai

Jimmy Lai a fondat Apple Daily, un grup media pro-democrație, în 1995.

Arestarea lui Jimmy Lai pe 10 august 2020, la sediul Apple Daily.

Lai a fost arestat în august 2020, la începutul aplicării legii impusă de China, pe motiv că a luat parte la proteste ilegale în 2019 și că a încercat să îl ajute pe activistul Andy Li să fugă în Taiwan. La arestul lui Lai au participat 200 de polițiști. Odată cu Lai au fost arestați alți zece activiști pro-democrație.

Lai a declarat că legea securității din Hong Kong „este moartea democrației din Hong Kong”.

Organizația Reporteri Fără Frontiere a cerut Națiunilor Unite să pună presiuni pe autoritățile din Hong Kong pentru a-l elibera pe Lai.

Îți mai recomandăm Cronologia foametei din Coreea de Nord. Kim Jong-un anunță „o situație alimentară tensionată”