Cum răspunde șeful ANPC, Horia Constantinescu, la întrebările legate de prietenia cu patronul de la Ferma Dacilor, pensiunea care a ars

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, scria pe Facebook, în octombrie, că este prieten cu patronul de la Ferma Dacilor și lăuda pensiunea.

Patronul complexului turistic Ferma Dacilor, care a ars, este un controversat om de afaceri, prieten cu șeful ANPC, Horia Constantinescu, după cum acesta din urmă mărturisește. Europa Liberă l-a întrebat pe Constantinescu de ce a lăudat o pensiune, din moment ce el este președintele Autorității care se ocupă de protecția consumatorilor.

Europa Liberă l-a contactat pe președintele ANPC, Horia Constantinescu, cel care scria pe Facebook, în octombrie, că este prieten cu patronul pensiunii Ferma Dacilor, din Prahova. În incendiu cinci persoane au murit.

„În acest incendiu au murit mai mulți copii și este singurul lucru la care mă pot gândi în aceste momente. Ca părinte nu pot decât să mă cutremur. Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei care s-au prăpădit acolo”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Acesta nu a răspuns la niciuna dintre întrebările problematice adresate de Europa Liberă:

  • Sunteți prieten cu patronul de la Ferma Dacilor?
  • Ce v-a determinat să scrieți pe Facebook în favoarea afacerii sale?
  • Știați că nu există autorizație de securitate la incendiu?
  • ANPC a verificat vreodată proprietatea? A găsit nereguli?

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, lăuda și recomanda pensiunea Ferma Dacilor într-o postare de pe Facebook din luna octombrie.

În mesajul său adresat „pentru idiocrați și hateri”, șeful ANPC declara că este „prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani”. „Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee”, menționa Constantinescu.

„Această reclamă este în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie”, mai scria el.

Șeful ANPC punea accent în mesajul de pe Facebook pe faptul că „prietenul” său de la Ferma Dacilor folosește produse românești și recunoștea deschis că îi face reclamă.

„Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cat o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine. Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume. Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse. Această reclamă este în schimbul prieteniei, recunoașterii meritelor și faptului că prietenul meu pune România în farfurie. PS am adaugat dulceata de… ROȘII!”, scria Horia Constantinescu.

ANPC = Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este o instituție a statului care se ocupă, așa cum îi spune și numele, de interesele consumatorilor, nu de cele ale patronilor de pensiuni, restaurante sau hoteluri, cele pe care le verifică de altfel.

Horia Constantinescu este membru PSD. El a mai fost șeful ANPC în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă. De această dată a fost repus în funcție, în 2022, în mandatul de prim-ministru al liberalului Nicolae Ciucă.

Libertatea scrie că este nașul de cununie al lui Adrian Năstase. Constantinescu a recunoscut că este prieten cu doi dintre bodyguarzii care au venit, în octombrie 2017, la Curtea Supremă, să îl apere pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea.

Nici PSD, nici premierul Marcel Ciolacu nu au avut o reacție, deocamdată, cu privire la postarea de pe Facebook a șefului ANPC în care lăuda pensiunea Ferma Dacilor, se declara prietenul lui Cornel Dinicu, cel care spune că este proprietarul pensiunii, și recunoștea că face reclamă acestui loc pentru că promovează produsele românești.

De la Liviu Dragnea încoace, PSD a păstrat politica de promovare a produselor românești, pe care și-o asumă și în prezent.

Îți mai recomandăm Șapte oameni au murit în incendiul de la Ferma Dacilor. Pensiunea nu avea autorizații. DNA redeschide un dosar

Cine este patronul pensiunii Ferma Dacilor

Cornel Dinicu se prezintă drept proprietarul complexului turistic deschis în urmă cu un deceniu în satul Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova. Ferma Dacilor e la circa 90 de kilometri de București.

Potrivit Economedia, firma iniţială pe care funcționa afacerea se numea Ferma Dacilor Tradiţional, însă de mai mulți ani figurează ca fiind radiată. La aceeaşi adresă apare însă firma Ferma Dacilor Production SRL, înregistată în anul 2016.

Acest SRL a raportat în anul 2022 o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, un profit în creștere de 1,9 milioane de lei, dar și 11 angajați. Firma a mai raportat la Ministerul Finanțelor datorii de aproximativ 1,1 milioane de lei.

Economedia mai scrie că Ferma Dacilor Production SRL este deținută în procente egale (50%) de Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu, deși patron se prezintă Cornel Dinicu. Este neclară pe moment legătura între cele două SRL-uri.

Relatările din presă îl descriu pe Cornel Dinicu ca având probleme juridice începând cu finalul anilor 90. În 1996 ar fi fost liderul unui grup de bodyguarzi din cartierul bucureștean Regie. În următorul an, a fost arestat și condamnat la patru ani de închisoare pentru amenințare și lovire.

Cotidianul Evenimentul Zilei (EVZ) îl menționa ca „unul dintre cei mai periculoși recuperatori”, într-un articol din 2007 cu titlul „Mafia româno-rusă, după diamante în Africa”. O grupare de interopi din Rusia l-ar fi însărcinat în acel an să prospecteze o exploatare de diamante din Sierra Leone.

Cu șapte ani înainte, în ianuarie 2000, Cornel Dinicu și alte două persoane au fost acuzați că ar fi furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur din maşina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din cartierul bucureștean Giulești.

Infracțiunile au început să fie cunoscute sub numele de afacerea „Portbagajul”, un scandal care a dus la destituirea şefului Politiei Capitalei de atunci și a unor ofițeri de Crimă Organizată.

Într-o anchetă ProTV din urmă cu doi ani, un intervievat spunea despre Cornel Dinicu că în acea perioadă a fost „bodyguardul unui senator de Călăraşi, Tărăcilă”. G4Media scrie că este vorba de Doru Ioan Tărăcilă, parlamentar în mai multe legislaturi și fost ministru de Interne între 1994 și 1996.

Tot în acei ani, Dinicu a fost reținut de polițiști și pentru deţinere ilegală de arme si muniţie, iar G4Media mai scrie că asigura și paza lui Claudiu Pavelescu, fostul deputat PNȚCD de Călăraşi.

Cinci oameni au murit într-un incendiu izbucnit marți dimineață la pensiunea Ferma Dacilor din judeţul Prahova. Salvatorii continuă să caute supraviețuitori. Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu.