Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre prin care alianțele electorale pot susține candidați independenți la primării, consilii locale și consilii județene. Măsura îl avantajează pe candidatul PSD-PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu. De ea poate profita și Nicușor Dan, doar că nu e clar dacă pe acesta din urmă îl avantajează din punct de vedere politic.
Biroul Electoral Central a decis ca „alianțele electorale să poată propune la funcțiile de primar, de primar general al Municipiului București sau de președinte al unui consiliu județean persoane care nu sunt membre ale formațiunilor politice care intră în alcătuirea respectivelor alianțe electorale”.
Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că măsură îi vine mănușă lui Cătălin Cîrstoiu, care va candida ca independent, susținut de Alianța PSD-PNL.
Acesta chiar a declarat, într-o intervenție la B1TV, preluată de Agerpres, că nu are de gând să se înscrie în niciun partid.
„Eu nu sunt un om care să ţină morţiş de o anumită linie dată de un partid. Ce e bine pentru Capitală, e bine [...] Eu sunt candidat independent şi aşa o să rămân. Asta îmi va da puterea să coagulez oameni din ambele partide, oameni capabili, oamenii eficienţi şi îmi va da şi libertatea de a acţiona aşa cum cred, pentru că eu vreau să-mi asum deciziile legate de oraş”, a afirmat Cătălin Cîrstoiu.
Medicul susținut de PNL-PSD nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol.
Cu alte cuvinte, BEC a dat o hotărâre care rezolvă situația complicată în care se aflau PSD și PNL, odată cu refuzul lui Cîrstoiu de a se înscrie într-un partid. Prin decizia Biroului Electoral Central, cele două partide și candidatul lor împușcă doi iepuri dintr-o lovitură.
O dată, Cătălin Cîrstoiu va fi pe buletinul de vot candidat independent, dar va avea sub numele lui sigla Alianței PSD-PNL.
În București, candidații independenți au avut succes de-a lungul timpului. Vezi cazurile Sorin Oprescu și Nicușor Dan, care au câștigat șefia Primăriei Generale. Deci independența politică a lui Cîrstoiu ar putea fi un avantaj în ochii electoratului bucureștean.
Îți mai recomandăm Un milion de lei pe lună. Cum au cheltuit partidele banii pe rețele sociale, la începutul anului electoral 2024Pe de altă parte, Cîrstoiu nu are notorietate și nu e clar dacă în câteva luni are timp să recupereze terenul în această privință. Așa că va rezolva problema prin atașarea la numele său a siglelor celor mai mari două partide din România.
Un candidat independent este la coada buletinului de vot, de cele mai multe ori pe a doua pagină, ceea ce e un dezavantaj.
De exemplu, anul acesta, Cristian Popescu Piedone, din partea Partidului Umanist Social Liberal, ar fi fost mai sus pe buletin decât Nicușor Dan sau Cătălin Cîrstoiu. Tot mai sus ar fi fost candidații AUR sau SOS.
Dacă independenții vor avea însă atașată sigla celor două mari alianțe electotrale PSD-PNL și USR-PMP-Forța Dreptei, ei nu se vor mai afla la coada listei, explică o sursă social-democrată.
Dar hotărârea BEC nu se oprește la primari și președinți de consilii județene.
„La alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, alianțele electorale pot include pe listele de candidați la funcțiile de consilier local, de consilier județean sau de consilier al Consiliului General al Municipiului București persoane care nu sunt membre ale formațiunilor politice care intră în alcătuirea respectivelor alianțe electorale”, mai spune documentul.
Este, de asemenea, o premieră. Până acum, consilierii puteau candidau ca independenți, dar fără sigla unei alianței. Și aveau și o sarcină grea. Ar fi trebuit să strângă semnături de la „minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează”.
După modificarea legii prin hotărârea BEC, ei figurează pe lista de candidați la consilii propuși de alianțele electorale și beneficiază de semnăturile strânse de partide. De altfel, hotărârea Biroului Electoral Central spune că semnăturile strânse deja până acum rămân valabile.
Cătălin Cîrstoiu câștigă din nou și în urma acestei decizii a BEC, pentru că el a propus câțiva consilieri pentru Consiliului General al Capitalei, după cum au declarat surse PSD pentru Europa Liberă.
Aceștia pot figura acum pe listele Alianței PSD-PNL fără să se înscrie în vreunul dintre cele două partide și beneficiază de listele de semnături deja strânse – de ei sau de partidele care îi susțin.
Cum îl afectează hotărârea BEC pe Nicușor Dan
Primarul general în funcție, Nicușor Dan, este și el în egală măsură vizat de hotărârea Biroului Electoral Central.
De exemplu, în 2020, a candidat tot independent, așa cum a anunțat deja că o va face și acum. A fost la coada buletinului de vot și, chiar dacă a fost susținut de PNL și USR, sigla alianței electorale nu a putut apărea sub numele său.
Acum Alianța Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP, și Forța Dreptei, va putea figura cu sigla, pe buletinul de vot, în dreptul lui Nicușor Dan. Primarul candidează independent, dar este susținut de ADU.
În cazul lui Nicușor Dan, măsura ar putea însă mai mult încurca decât ajuta. El și-a făcut un titlu de glorie din faptul că este un independent, a refuzat sistematic să intre într-un partid politic, chiar dacă a fost curtat și de PNL, și de USR și susținut masiv de liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban.
Electoratul bucureștean apreciază candidații independenți, așa că măsura BEC ar putea chiar să-i strice calculele actualului primar.
Acestuia îi va veni greu să refuze sigla Alianței Dreapta Unită pe buletinul de vot, odată ce alianța și-a declarat oficial susținerea pentru Nicușor Dan. Dar prezența siglei i-ar putea alunga pe alegătorii care nu apreciază partidele, ci persoana care candidează.
Puteți citi hotărârea BEC aici.