Procurorii ruși cer 18 ani de închisoare pentru șeful unei companii de securitate cibernetică acuzat de trădare

CEO-ul și fondatorul Group-IB, Ilya Sachkov, vorbește în timpul unei discuții cu reprezentanți ai industriei IT. Imagine de arhivă.

Procurorii ruși au cerut Tribunalului din Moscova să îl condamne pe Ilya Sachkov, șeful unei importante companii rusești de securitate cibernetică, la 18 ani de închisoare pentru înaltă trădare.

Avocatul lui Sachkov, Serghei Afanasyev, a declarat vineri că sentința clientului său va fi pronunțată pe 26 iulie.

Ilya Sachkov este fondatorul Group-IB, cunoscut în prezent sub numele de F.A.C.T.T., o companie cunoscută pentru activitatea sa de urmărire a hackerilor și de combatere a furturilor și a criminalității informatice.

Îți mai recomandăm Putin avertizează Polonia că orice agresiune împotriva Belarusului este un atac la adresa Rusiei

În vârstă de 37 de ani, el face parte dintr-un grup de persoane proeminente, inclusiv oameni de știință și oficiali din domeniul securității cibernetice, care au fost arestate în Rusia sub acuzația de trădare în ultimii ani.

Moscova s-a confruntat cu numeroase acuzații că s-ar afla în spatele atacurilor cibernetice asupra țărilor occidentale - pe care le-a negat în mod constant.

Anchetatorii au declarat că Sachkov a fost suspectat că a transmis informații clasificate către o țară străină. Oficialii nu au oferit alte detalii.

Ilya Sachkov a fost arestat și inculpat după ce poliția a percheziționat birourile companiei sale din Moscova în septembrie 2021. El neagă orice acuzație.

Îți mai recomandăm Rusia a simulat atacarea unei nave în Marea Neagră cu muniție reală. Patru nopți consecutive de bombardamente în Odesa

Luna trecută, un alt angajat al F.A.C.T.T., Nikita Kislitsin, a fost arestat în Kazahstan, la cererea Statelor Unite, unde este căutat pentru presupusa cumpărare de date personale obținute prin piratarea în 2012 a Formspring, un site de socializare acum dispărut care permitea utilizatorilor să primească răspunsuri la întrebări.

La sfârșitul lunii iunie, tribunalul districtual Tver din Moscova a declarat că a emis un mandat de arestare pe numele lui Kislitsin în legătură cu o anchetă privind accesul ilegal la date informatice în Rusia, adăugând că va fi trimisă o cerere legală către Kazahstan pentru extrădarea lui Kislitsin în Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia atacă violent portul ucrainean Odesa

Unul dintre cunoscuții lui Kislitsin și creierul hackerilor companiilor americane, Evgheni Nikulin, a fost extrădat în Statele Unite din Republica Cehă în 2018 și condamnat la peste șapte ani de închisoare. El a fost eliberat din închisoare la începutul acestui an și deportat înapoi în Rusia.

Group-IB, fondată în 2003, a crescut semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce infracțiunile cibernetice au crescut la nivel global.

În afară de Moscova, compania are birouri în Singapore, Londra, New York și Dubai.