Proteste în Rusia după anunțul mobilizării: 1.300 de persoane reținute. Mii de ruși fug din țară

Polițiștii rețin demonstranți în timpul unei manifestații împotriva mobilizării rezerviștilor, la Moscova, 21 septembrie 2022. Vladimir Putin a ordonat măsura nepopulară în urma eșecurilor din cele șapte luni de război în Ucraina.

Cel puțin 1.310 persoane au fost reținute în Rusia după ce, în întreaga țară, au avut loc cele mai mari demonstrații de la începutul invaziei în Ucraina, în urmă cu șapte luni.

Manifestațiile au avut loc în circa 40 de orașe în aceeași zi în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială.

Majoritatea reținerilor au avut loc în cele mai mari orașe ale Rusiei: cel puțin 530 de rețineri înregistrate la Moscova și peste 470 la Sankt Petersburg, potrivit OVD-Info, o organizație independentă privind drepturile omului, care are ca scop combaterea persecuției politice.

Alte rețineri au fost documentate în orașe mari, printre care Celiabinsk, Ekaterinburg, Krasnoiarsk, Ufa, Krasnodar și Irkuțk.

OVD-Info mai spune că cel puțin jumătate dintre cei reținuți miercuri la protestele anti-mobilizare din Rusia sunt femei.

Poliția reține o femeie în timpul unui protest împotriva mobilizării la Moscova, miercuri, 21 septembrie 2022.

O explicație pentru amploarea protestelor, în ciuda pedepselor extrem de dure este faptul că numărul real al mobilizării este clasificat, deși ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a spus că este vorba despre 300.000 de rezerviști, potrivit corespondentului The Guardian în Rusia, Andrew Roth.

El a distribuit pe Twitter imagini din Cecenia și spune că, în baza rapoartelor care vin din regiunile rusești, numărul ar putea fi mai mare decât cel anunțat de Kremlin.

VIDEO - Corespondenții Current Time au întrebat locuitorii orașelor rusești Ekaterinburg și Kaliningrad ce părere au despre mobilizarea rezerviștilor:

Your browser doesn’t support HTML5

Rușii reacționează la mobilizarea parțială ordonată de Vladimir Putin

La protestul de la Moscova au participat multe femei care au scandat „Viață pentru copiii noștri!” și „Nu războiului!”.

Videoclipurile postate pe rețelele sociale au indicat că la protestul din capitala Rusiei au participat câteva sute de persoane, unde oamenii s-au prins de mână și au format un lanț, iar poliția a scos protestatarii din lanțul uman unul câte unul.

Participanții au afișat pancarte cu culorile albastru și galben ale steagului ucrainean și au scandat „Nu mobilizării!” și „Rusia fără Putin”.

Autoritățile i-au avertizat pe oameni că riscă până la 15 ani de închisoare pentru participarea la demonstrații.

Un tânăr aflat la pământ este imobilizat, la acțiunea de protest împotriva mobilizării din Rusia, Sankt Petersburg, 21 septembrie 2022.

La Sankt Petersburg, opozanții ordinului de mobilizare, printre care multe femei, s-au adunat la Catedrala Sfântul Isaac înainte de a fi ridicați de poliție.

„Toată lumea este speriată. Eu sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag”, a declarat Vasili Fedorov, un student care purta un simbol pacifist pe piept, relatează AFP.

„Am venit să particip la miting, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat singur și își distruge tineretul”, a declarat Alexei, un bărbat de 60 de ani care a refuzat să își dea numele de familie.

Îți mai recomandăm Istoricul Cosmin Popa: E o mobilizare generală mascată. Pentru Putin e finalul operațiunii speciale și începutul războiului

Au existat relatări de la fața locului potrivit cărora ofițerii de poliție i-au bătut pe demonstranți cu bastoane de cauciuc în timpul arestărilor.

De asemenea, publicația Nexta a relatat că în al doilea oraș ca mărime din Rusia inclusiv un tânăr în uniformă militară a fost săltat de polițiști pentru că participa la protest.

Irina Volk, oficial al Ministerului rus de Interne, a susținut, într-o declarație citată de agențiile de știri ruse, că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit mici proteste.

„În mai multe regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți. Toate acestea au fost oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru a fi investigate și a se stabili responsabilitatea lor”, a spus Irina Volk.

Your browser doesn’t support HTML5

Poliția rusă reține protestatari la Ekaterinburg în timpul unui miting împotriva mobilizării parțiale

Un detaliu omis de reprezentanta Ministerului rus de Interne este că, potrivit publicației Nexta, persoanele reținute la mitingurile anti-război din Rusia primesc ordine de încorporare în armată.

Iar unii protestatari ar fi fost duși joi dimineață de la secțiile de poliție direct la comisariatele militare.

The Moscow Times relatează joi dimineață că un birou de recrutare militară rusă și o clădire administrativă au fost atacate peste noapte în două locații diferite, în timpul protestelor împotriva mobilizării.

De asemenea, imaginile de pe rețelele sociale au arătat cozi lungi la punctele de frontieră de ieșire din Rusia, iar pe Google, căutările „cum să părăsești Rusia” au crescut vertiginos.

Coadă de mașini la punctul de trecere al frontiere Upper Lars, dintre Rusia și Georgia.

Mulți dintre ruși au ales să fugă din țară pe calea aerului, de teama de a nu fi luați la război, zborurile din Rusia fiind ocupate în totalitate în doar câteva ore de la declarația președintelui rus, unele bilete fiind mai scumpe de câteva ori.

Portalul de monitorizare a zborurilor a prezentat un timelapse al avioanelor decolate miercuri de pe aeroporturile din Moscova și Sankt Petersburg.

Majoritatea celor care pleacă din Rusia se îndreaptă către Georgia, Turcia și Armenia - țări în care nu au nevoie de viză.

În schimb, Finlanda a anunțat că intenționează să introducă o interdicție totală de intrare în țară pentru cetățenii din Rusia, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

„Finlanda va pregăti un proiect de lege pentru a limita sau chiar bloca complet intrarea pe teritoriul său a "turiștilor ruși". Finlanda nu vrea să fie o țară de tranzit, chiar și pentru rușii cu vize Schengen emise de alte țări, iar acum vrem să preluăm controlul asupra acestui trafic”, a declarat Haavisto.

Între timp, fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost păcălit că a fost sunat de către un ofițer de la un comisariat de poliție.

Dmitri Nițovtsev, gazda canalului YouTube „Popular Politics”, că l-a sunat în direct pe Nikolai Peskov și i-a cerut să se prezinte a doua zi la un examen, la ora 10:00, iar acesta ar fi refuzat.

„Bineînțeles că nu mă voi duce acolo mâine la ora 10 dimineața. Dacă știți că eu sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama cât de greșit ar fi să fiu acolo. Voi rezolva acest lucru la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am... Să fiu luat mâine - credeți-mă, nici dumneavoastră, nici eu nu avem nevoie de asta. Nu am nicio problemă în a-mi apăra patria, dar trebuie să înțeleg dacă este fezabil pentru mine să fiu acolo - mă refer la anumite nuanțe politice”, a fost răspunsul dat de Nikolai Peskov, potrivit Ukrainska Pravda.

Îți mai recomandăm Rușii fug din țară după mobilizarea dictată de Vladimir Putin. Bilete de avion epuizate, peste 1000 de arestări după proteste