Imobile Damen Mangalia, scoase la licitație pentru plata datoriilor. ANAF și acționarul principal contestă măsura, fără a opri vânzarea

Majoritatea angajaților de la Damen Mangalia au intrat din iunie în șomaj tehnic, compania neavând nicio comandă nouă pentru construirea de nave.

Imobile și bunuri care aparțin șantierului naval Damen Mangalia, companie aflată în insolvență, au fost scoase la licitație de lichidatorul judiciar. Demersul este contestat atât de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cât și de acționarul principal, Șantierul Naval 2 Mai, deținut de statul român prin Ministerul Economiei. Contestația nu a oprit însă licitația.

Prima licitație, care ar urma să se încheie pe 23 august 2024, la ora 12:00, vizează un teren extravilan din localitatea Limanu (de 65.000 mp, vizavi de șantier) și șase în intravilanul orașului Mangalia, cu suprafață totală de aproape 100.000 mp.

Acestor terenuri li se adaugă zece autobuze Daewoo, nefuncționale.

Cea de-a doua licitație se încheie pe 26 august, la ora 14:00, și aici se vând trei blocuri de garsoniere din Mangalia, un altul în localitatea 23 August și o vilă în Mangalia.

„Licitațiile sunt în prezent active. Toate informațiile, documentele sunt pe platformă și pot fi consultate”, a declarat Ovidiu Brăila, persoana desemnată de lichidatorul CTIR să ofere informații referitoare la tranzacțiile respective, pentru Europa Liberă.

Detaliile complete și documentele sunt pe platforma azitis.com - vânzarea este exclusiv online.

De ce sunt vândute bunurile Damen Mangalia

La începutul lunii iulie, administratorul judiciar provizoriu CITR, prin partenerul Florin Constantin, anunța în Buletinul insolvenței că „în prezent, DSMa (Șantierul Naval Damen Mangalia, n.r.) se confruntă cu nevoia stringentă de a obține fondurile necesare în vederea achitării creanțelor salariale, dar și a conservării patrimoniului pe parcursul perioadei de observație”.

Mai mult, era publicată și o situație la zi. Damen Mangalia mai avea în conturi 13,6 milioane lei (2,72 milioane de euro), creanțe în sold sunt de 3,1 milioane lei (620.000 de euro), iar obligațiile de plată curente sunt în cuantum 17,2 milioane lei (3,44 milioane de euro).

Proiectele în derulare generau venituri reduse în comparație cu costurile necesare derulării, în continuare, a activității curente iar noi contracte nu existau.

Îți mai recomandăm Damen Shipyards Mangalia a intrat în insolvență la cererea Damen Olanda

„Pentru a achita drepturile salariale din Fondul de Garantare, ne-am adresat Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă a Județului Constanța, cererea noastră fiind respinsă”, mai arată administratorul judiciar provizoriu CITR.

„În consecință, considerăm că se impune demararea procedurii de valorificare a unor active mobile și imobile existente în patrimoniul societății, care nu au relevanță pentru reușita unui plan de reorganizare”, mai transmite administratorul judiciar.

Licitații contestate, dar active

Inițiativa CITR este contestată din trei direcții: ANAF, Șantierul Naval 2 Mai (deținut în procent de 93,9% de statul român prin Ministerul Economiei) și Industrial Cruman SRL (unul dintre furnizorii neplătiți).

Deși toate cererile au fost înregistrate pe 14 iulie, instanța nu a stabilit în niciun caz un termen de judecată.

Vânzarea unor bunuri ar putea fi surprinzătoare în contextul calendarului stabilit de Tribunalul Constanța în iunie, când a decis intrarea în insolvență a Damen Shipyards Mangalia.

Instanța a stabilit data de 2 august 2024 pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, urmând ca pe 27 august 2024 să aibă loc prima şedinţă a adunării creditorilor.

În iunie, magistrații au acceptat deschiderea procedurii de insolvență la cererea a 200 de creditori care reclamau că au de primit peste 800 de milioane de lei (160 milioane euro), datorii neonorate mai vechi de 60 de zile. Principalul solicitant este Damen Holding, cu 730 de milioane de lei.

Scurt istoric dintre Damen Mangalia și statul român

Acționar cu 49% la șantierul de la malul mării, Damen Holding B.V a cerut intrarea în insolvență a Damen Shipyards Mangalia SA pe 28 mai, la Tribunalul Constanţa.

În perioada 3 iunie – 31 decembrie 2024, până la 1.038 de salariaţi, ceea ce reprezintă 78% din personal, vor intra în şomaj tehnic, potrivit ziarului local Cuget Liber. Circa 200-300 de angajați vor mai rămâne pe șantier.

În 2018, Damen, care deținea la acel moment 51% din compania care operează Șantierul Mangalia, a transferat părții române 2% din acțiuni și i-a permis statului român să devină acționar majoritar. În schimb, păstra controlul operațional și managerial al șantierului naval.

Damen susține că, în baza acestui parteneriat, a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul „competitiv pe piața europeană”.

Problema a apărut anul trecut când, ca urmare a modificării legii guvernanței corporative a companiilor de stat, Guvernul a decis să nu mai lase conducerea șantierului în administrarea Damen.

„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia”, spunea Damen într-un comunicat din august 2023.

Reprezentanții companiei anunțau atunci și retragerea din managementul companiei, urmând să nu mai asigure noi contracte și să rămână simpli acționari.

Îți mai recomandăm Statul român va plăti 8 milioane de euro degeaba după ce a schimbat regulile în colaborarea cu Damen

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.