Consumul instantaneu la acel moment a fost de 8.628MW, iar producția de doar 5.560MW.
O explicație vine de la Ministerul Energiei, care spune că nu se produce la capacitate maximă în hidrocentrale și termocentrale pentru că trebuie să fie prudenți cu rezerva de apă din lacurile de acumulare și cu cea de cărbune.
„Le ținem în caz ca în lunile următoare va fi mult mai frig, de exemplu, iar consumul mult mai mare, sau dacă se întâmplă alte evenimente neprevăzute”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
În ziua în care România a importat cea mai mare cantitate de energie instantanee din istorie, funcționau ambele reactoare de la Cernavodă, doar câteva grupuri pe cărbune, iar hidrocentralele mergeau la jumătate din capacitatea normală. Constantă a fost producția în centralele pe hidrocarburi.
Cum zilele au fost înnorate și fără vânt, producția din fotovoltaice și eoliene a fost aproape neînsemnată. Așa că România a importat masiv.
Îți mai recomandăm Sistemul energetic național, în bătaia vântului, în raza soarelui și la mila ploii. România importă masiv energie electricăRomânia a cumpărat energie pentru ziua de 5 decembrie 2024 cu al doilea cel mai mare preț din europa - 0,204Euro/ MWh. Numai Ungaria a plătit mai mult, 0,210 euro/MWh.
Piața de energie
Ce este piața de energie?
- cadrul organizat în care energia electrică este achiziționată de furnizori de la producători sau de la alți furnizori, pentru revânzare sau consum propriu. Operatorii rețelelor electrice pot cumpăra și ei pentru acoperirea consumului tehnologic propriu.
Cine participă la Piața de energie?
- Producătorii – Hidroelectrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica, producători independenți;
- Operatorul de transport şi dispecer – Transelectrica;
- Firmele de distribuție - Enel, CEZ, Electrica etc.;
- Traderii.
Ce tranzacții se fac pe piața de energie?
- energie electrică;
- servicii de sistem tehnologice.
Ce componente are piața de energie?
- Piața contractelor bilaterale - funcţionează pe baza contractelor de vânzare –cumpărare de energie electrică, pe durată determinată, reglementate (cantităţi şi preţuri stabilite de ANRE - Autoritatea Națională de Reglementare în Energie );
- PZU - Piața pentru Ziua Următoare (piața SPOT) - Aici se tranzacționează surplusul sau deficitul de energie electrică activă. Adică, prin PZU se pun în acord consumul prognozat cu energia contractată. Surplusul sau deficitul de energie electrică activă se poate echilibra prin vânzarea sau cumpărarea acesteia pe PZU.
În acest moment, aproximativ 35% din energia electrică folosită zilnic în România provine din tranzacțiile de pe PZU; - Piața de Echilibrare - Transelectrica (operatorul național de transport și distribuție) cumpără și/sau vinde energie electrică de la/către participanții la piață pentru a compensa abaterile de la valorile programate ale producției și consumului de energie electrică. Energia de echilibrare este folosită pentru a acoperi fie un deficit de producție, fie un exces de producție.
- Piața serviciilor de sistem tehnologice.
Ce a transmis Ministrul Energiei, Sebastian Burduja
1. România are o capacitate maximă de import de minim 3.500MW. Se pot importa, în anumite situații, și 4.000MW.
2. Lipsa capacității de producție pentru acoperirea consumului este cauzată de lipsa investitiilor din ultimii 30 de ani. Lucrurile s-au schimbat masiv în ultimii doi ani, Ministerul Energiei a atras 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru investiții, la care se adaugă investiții private majore cum e cea de la Mintia – 1.700MW pe gaz. Dacă vrem să avem independență energetică, trebuie să avem grijă să rămânem în UE și să nu speriem investitorii.
3. Teoretic, am putea importa și acum mai puțin, o perioadă, adică să producem noi mai mult, dar suntem prudenți cu rezerva din lacurile de acumulare și cu rezerva de cărbune. Le ținem în caz că în lunile următoare va fi mult mai frig, de exemplu, iar consumul mult mai mare, sau dacă se întâmplă alte evenimente neprevăzute.
Nu există niciun risc la adresa sistemului energetic național din perspectiva acoperirii consumului intern.
Îți mai recomandăm România a importat o cantitate record de energie în primele opt luni din an: cu 60% mai mult decât anul trecut, cu 300% mai mult ca în 2019Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI