UE prelungeşte cu un an scutirea de taxe pentru importurile din Ucraina

Importurile de grâu sau porumb din Ucraina au atins un nivel record în România anul trecut, faţă de anii precedenţi.

Consiliul Europei a adoptat joi o decizie prin care va prelungi cu încă un an scutirea de taxe a importurilor de produse din Ucraina, în vigoare din iunie 2022, potrivit unui anunţ făcut de Consiliu.

Decizia vine să asigure stabilitate relaţiilor comerciale ale Ucrainei cu UE şi să ajute economia ucrainean, în contextul provocărilor războiului declanşat de Rusia, menţionează reprezentanţii instituţiei.

Această formă de sprijin, conjugată cu cele militară, financiară şi umanitară este esenţială pentru redresarea ţării pe termen lung, mai adaugă aceştia.

Uniunea Europeană a ridicat tarifele vamale şi alte restricţii pentru produsele ucrainene în iunie 2022, urmând ca prin noua decizie această măsură să fie prelungită cu încă un an, transmite agenţia de presă Reuters.

Suspendarea tuturor taxelor pentru produsele ucrainene a dus la plângeri din partea grupurilor de fermieri din cinci ţări europene, inclusiv România, pe motiv că fac o conurenţă neloaială în special cerealelor produse în fiecăre stat, supuse taxelor şi normelor sanitare europene în vigoare.

Îți mai recomandăm Bruxelles. Protest al femierilor din Europa de Est față de situația cerealelor din Ucraina. Participă 50 de agricultori români

Fermierii români, de pildă, reclamau că fiind accesibile la preţuri mai mici decât cerealele pe care le produc sau comercializează ei, cerealele ucrainene devin mult mai atractive pentru traderi sau producători din sectorul agro-alimentar.

În acelaşi timp, în ţara de origine sunt supuse unor reglementări sanitare mai permisive decât cele în vigoare în UE, care în cazul produselor din ţările membre generează costuri suplimentare.

Iniţial, patru dintre cele cinci ţări, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au anunţat că vor permite doar tranzitul cerealelor din Ucraina, Polonia menţionând că inclusiv acest tranzit va fi interzis.

Îți mai recomandăm Comisia Europeană: Doar tranzit, fără import de cereale din Ucraina în cinci țări, printre care și România

După sesizări adresate Comisiei Europene şi consultări cu forul european, Comisia a decis să permită celor cinci state interzicerea importurilor la cinci produse, până în iunie: grâu, porumb, rapiţă şi seminţele de floarea soarelui.

De asemenea, forul de la Bruxelles a anunţat că va suplimenta cu 100 de milioane de euro sprijinul acordat fermierilor din cele cinci state.

Asta după ce într-o primă tranşă a acestei forme de sprijin, României îi fuseseră alocate doar 10 milioane de euro.

Ucraina a beneficiat de eliminarea majorităţii tarifelor UE - unele având o perioadă de tranziţie - cu puţin înainte de declanşarea invaziei Rusiei, în februarie anul trecut, în temeiul acordului de liber schimb UE-Ucraina, în vigoare din 2016, notează Reuters.

Îți mai recomandăm Infografice. România a importat de 20 de ori mai multe cereale și alimente din Ucraina în 2022 față de 2021

În timp ce în Uniunea Europeană produsele agro-alimentare din Ucraina se aflau şi în 2021 în topul importurilor, crescând în 2022 în volum, în cazul României importurile de cereale ucrainene au „explodat” anul trecut.

Asta după ce în 2021 fuseseră cvasi-inexistente, după cum a arătat recent Europa Liberă, pe baza datelor INS.