Impozit de 40% pentru câștiguri din jocuri de noroc, țigări mai scumpe, schimbări la profesii liberale și PFA-uri

Modificările care se vor aduce Codului Fiscal se vor aplica de anul viitor. PSD a renunțat la impozitul progresiv, dar insistă pe ultima sută de metri cu taxa de solidaritate, care nu este acceptată de PNL. Imagine generică cu liderii Coaliției.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că s-a ajuns la un acord pentru impozitarea cu 40% a câștigurilor din jocurile de noroc, o schimbare a taxării în zona profesiilor liberale și o limitare a domeniilor pentru IMM-uri. De la 1 iulie va crește acciza la țigări.

Modificarea Codului Fiscal, care se va aplica de la 1 ianuarie 2023, va cuprinde și un impozit nou aplicat pentru câștigurile din jocurile de noroc, au precizat surse participante la discuțiile din Coaliția de guvernare. În prezent, câștigurile sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 25% peste această sumă.

„Propunerea privind majorarea impozitelor în zona jocurilor de noroc a venit în Coaliție din zona PNL. Liberalii și-au motivat decizia prin faptul că mulți familii suferă din cauza jocurilor de noroc, iar fenomenul ar trebui limitat”, au afirmat sursele citate.

PSD a fost de acord cu propunerea, iar în Coaliție există consens pentru aplicarea noului impozit de anul viitor. Liderii PSD, PNL și UDMR au evitat, până în acest moment, să anunțe în mod oficial noile schimbări care se vor aplica Codului Fiscal.

În privința IMM-urilor, Coaliția a ajuns la un acord că microîntreprinderile nu pot avea venituri anuale mai mari de 500.000 de euro, iar impozitul rămâne de 1% dacă au un salariat. În actuala lege, pragul pentru încadrarea ca IMM este de 1 milion de euro.

Îți mai recomandăm Impozite pe proprietate mai mari din 2023, scade plafonul de taxare a IMM-urilor, TVA mai mare pentru HoReCa și răcoritoare

O discuție în majoritatea parlamentară vizează să nu poți desfășura activități de management sau brokeraj ca IMM. Ideea vizează o limitare a domeniilor de activitate, codurile CAEN, care pot să fie înscrise pentru o microîntreprindere.

Modificări sunt discutate și pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate) în vederea scăderii plafonului de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro. Conform calculelor din Coaliție, până la plafonul de 25.000 de euro anual, 2.000 de euro pe lună, se află aproape 80% dintre cei care dețin un PFA.

Profesiile liberale vor plăti mai mulți bani către stat

O persoană care realizează venituri din profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală sau drepturi de autor plătește un impozit de 10%, iar contribuțiile de asigurări sunt calculate la nivelul salariului minim, dacă venitul depășește 12 salarii minime brute pe economie.

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord pentru introducerea unor noi praguri în cazul acestor categorii. Cine va obține sub șase salarii minime nu va plăti contribuții, cine va realiza venituri între 6 – 12 salarii minime brute va plăti contribuții pentru 6, între 12 și 24 de salarii se vor plăti contribuțiile aferente a 12 salarii minime brute, iar peste 24 de salarii va plăti statului pentru 24 de salarii minime brute.

Îți mai recomandăm Cine câștigă mai mult din prețurile record cerute la pompă: statul sau benzinarii? Un plin cât o treime din salariul minim net

Prin aceste modificări, statul român dorește să își majoreze veniturile obținute. Potrivit surselor Europa Liberă, măsura a fost propusă de UDMR.

Taxe noi pentru dezvoltatorii imobiliari care vând pe persoană fizică

O altă modificare fiscală prevede că nu se va plăti impozit pe venit pentru vânzarea proprietăților imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei (90.000 de euro) și dacă este vorba de o singură tranzacție. Măsura are în vedere ca dezvoltatorii imobiliari să nu mai poată vinde ca persoane fizice.

Se scumpesc țigările din cauza accizei

Liderii Coaliției de guvernare au stabilit și majorarea accizei la tutun începând de la 1 iulie. Conform datelor oficiale, România avea printre cele mai mici accize la nivel european.

„Măsura nu are legătură cu pachetul privind Codul Fiscal, dar e normal să majorăm acciza la tutun. Este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, nu suntem la nivelul Belgiei sau Greciei”, au spus surse din Coaliție.

Pachetul de țigări ar putea crește cu 60 de bani, potrivit calculelor majorității parlamentare.

Teme pentru care nu există acord: Taxa de solidaritate, pensiile speciale și impozitarea bugetarilor cu salarii mari

PNL, PSD și UDMR nu au ajuns la acord, până în acest moment, pentru introducerea taxei de solidaritate, pentru impozitarea pensiilor speciale și a bugetarilor care au salarii mai mari decât președintele României.

Surse din PSD susțin că se ajunsese la o formulă de compromis în privința taxei de solidaritate, care ar fi trebuit rebotezată în taxa pentru școli și spitale, dar liberalii s-au răzgândit.

Îți mai recomandăm România repetă erorile crizei din 2009. Economist: Câștigă 100 de lei, cheltuie 130 și se împrumută scump