Încă o dronă a intrat în spațiul aerian al României noaptea trecută. Ținta a zburat în județul Constanța 19 km

Două avioane ale Armatei Române și două ale Forțelor spaniole dislocate de NATO în România au urmărit ținta care a survolat spațiul aerian național 19 km.

Un nou obiect străin, pe care Ministerul Apărării Naționale (MAPN) îl numește „țintă aeriană de mici dimensiuni” a violat spațiul aerian al României în noaptea de vineri spre sâmbătă (18-19 oct.), anunță instituția. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a alertat populația din nord-estul județului Constanța.

În jurul orei 02:30, sistemul de supraveghere radar al Armatei a observat că un obiect de mici dimensiuni se îndreapta dinspre largul Mării Negre, către România.

Obiectul se afla la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, explică Ministerul Apărării.

Armata a trimis în misiune de supraveghere două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Ministerul Apărării mai precizează că obiectul a traversat frontiera terestră a României în jurul orei 04:00, în zona Gura Portiței.

Imediat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) a dat mesaj de alertare a polulației din nord-estul județului Constanța.

MApN adaugă că radarele au arătat că ținta aeriană s-a îndreptat apoi către localitatea Cogealac, din județul Constanța, zburând pe teritoriul național 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu drona în niciun punct de pe traseul de evoluție, explică MApN.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar cu obievtul la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4.30.

IGSU a anunțat încetarea alertei aeriene puțin după ora 5, când aeronavele de luptă au revenit la bazele lor.

Un nou obiect străin, numit de MApN „țintă aeriană de mici dimensiuni”, a violat spațiul aerian al României în noaptea de vineri spre sâmbătă (18-19 oct.) și a traversat frontiera terestră în jurul orei 04:00, în zona Gura Portiței.

MApN precizează că „din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, începând cu această dimineață, cercetări în zonă”.

Este al doilea incident de acest fel care a avut loc în cursul acestei săptămâni.

Joi după amiază, o dronă a violat spațiul aerian al României, după ce a venit tot dinspre Marea Neagră.

Îți mai recomandăm RO-Alert în Constanța cu risc de cădere a unor obiecte. Avioane F-18 ale Forțelor Spaniole și F-16 ale Armatei Române, ridicate în aer

Alerte de drone rusești în apropierea graniței României

  • 17 octombrie 2024 -Patru avioane militare (două F-16 ale României și două F-18 ale Spaniei) au fost ridicate în aer după o alertă aeriană în județul Constanța.
  • 2 octombrie 2024 - Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat cu drone obiective din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
  • 27 septembrie 2024 - Patru aeronave au fost ridicate după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina de la graniţa cu România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.
  • 8 septembrie 2024 - Armata a urmărit traseul unei drone care intrat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Mesaj RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 23 august 2024 - Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care populaţia a fost informată că există posibilitatea căderii de obiecte din aer.
  • 25 iulie 2024 - Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea.
  • 24 iulie 2024 - Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă.
  • 6 iulie 2024 - Mesaj RO-Alert în localităţile din jud. Tulcea de la graniţa cu Ucraina pentru a anunţa un potenţial pericol. Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.
  • 24 martie 2024 - Mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în nordul județului Tulcea.
  • 10 februarie 2024 - Mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi după atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Aeronave F16 au fost ridicate pentru a monitoriza situația.
  • 17 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în municipiul Tulcea şi în localităţi din nordul județului.
  • 13 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în zona de nord a judeţului Tulcea.
  • 30 septembrie 2023 - Mesaj Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi. Posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional a unor drone rusești.
  • 26 septembrie 2023 - Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea.
  • 18 septembrie 2023 - 16 localităţi din județul Tulcea, printre care și orașul reşedinţă de judeţ, au primit mesajul RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 17 septembrie 2023 - Mesaje RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi, unde ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian.
  • 13 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Localități vizate: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
  • 8 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

Observație: date valabile până pe 17 octombrie 2024

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.