Linkuri accesibilitate

RO-Alert în Constanța cu risc de cădere a unor obiecte. Două F-18 ale Forțelor Spaniole și două F-16 ale Armatei Române, ridicate în aer

update

Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române într-un zbor la o expoziție internațională organizată la București (imagine de arhivă).
Avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române într-un zbor la o expoziție internațională organizată la București (imagine de arhivă).

Locuitorii din județul Constanța au primit joi seară un mesaj Ro-Alert care avertizează despre posibilitatea căderii unor obiecte din aer, potrivit Inspectoratului de Urgență Constanța. Armata a ridicat în aer avioane de luptă F-16.

Actualizare 21:00 - Joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, transmite MApN, care spune că forțele sale vor face dimineață cercetări în zonă.

MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea.

Știrea inițială

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 min”, se menționează în mesajul Ro-Alert.

Mesajul a fost primit de locuitorii din mai multe localități din județul Constanța printre care: Techirghiol, Eforie, Mangalia, dar și municipiul Constanța.

ISU Constanța spune că nu are până acum informații despre obiecte căzute și că mesajul are doar rolul de „avertizare și de informare a populației cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și măsuri de adăpostire în cazul în care situația o impune”.

„Facem mențiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populației despre faptul ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul național.”

Surse din Ministerul Apărării au confirmat pentru Europa Liberă că este o situație în desfășurare și că de la sol au fost ridicate aeronave militare pentru monitorizarea situației aeriene.

De asemenea, au fost alertate și navele din Portul Constanța, potrivit informațiilor Europa Liberă.

Alerta ISU a fost emisă numai pentru județul Constanța, nu și pentru județul Tulcea, cum era emisă de regulă.

Alerte de drone rusești în apropierea graniței României

  • 17 octombrie 2024 -Patru avioane militare (două F-16 ale României și două F-18 ale Spaniei) au fost ridicate în aer după o alertă aeriană în județul Constanța.
  • 2 octombrie 2024 - Patru aeronave militare au fost ridicate după ce Rusia a atacat cu drone obiective din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
  • 27 septembrie 2024 - Patru aeronave au fost ridicate după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina de la graniţa cu România. O dronă a intrat pentru scurt timp în spaţiul naţional.
  • 8 septembrie 2024 - Armata a urmărit traseul unei drone care intrat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina. Mesaj RO-Alert pentru Tulcea şi Constanţa privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 23 august 2024 - Mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea prin care populaţia a fost informată că există posibilitatea căderii de obiecte din aer.
  • 25 iulie 2024 - Ucraina a susținut că trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea.
  • 24 iulie 2024 - Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. Mesaj RO-Alert, după ce au fost observate drone care se apropiau de graniţă.
  • 6 iulie 2024 - Mesaj RO-Alert în localităţile din jud. Tulcea de la graniţa cu Ucraina pentru a anunţa un potenţial pericol. Două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, ridicate în aer pentru a monitoriza situaţia.
  • 24 martie 2024 - Mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în nordul județului Tulcea.
  • 10 februarie 2024 - Mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi după atacuri cu drone asupra porturilor din Ucraina. Aeronave F16 au fost ridicate pentru a monitoriza situația.
  • 17 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert referitor la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în municipiul Tulcea şi în localităţi din nordul județului.
  • 13 decembrie 2023 - Mesaj RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, transmis în zona de nord a judeţului Tulcea.
  • 30 septembrie 2023 - Mesaj Ro-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi. Posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional a unor drone rusești.
  • 26 septembrie 2023 - Atac rusesc cu drone pe malul ucrainean al Dunării, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea.
  • 18 septembrie 2023 - 16 localităţi din județul Tulcea, printre care și orașul reşedinţă de judeţ, au primit mesajul RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • 17 septembrie 2023 - Mesaje RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru zona de frontieră din municipiul Galaţi, unde ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian.
  • 13 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert în localităţi din judeţul Tulcea privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Localități vizate: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.
  • 8 septembrie 2023 - Mesaj RO-Alert privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

Observație: date valabile până pe 17 octombrie 2024

Publicația locală „Ziua de Constanța” relatează că în municipiul Constanța se aud avioane care ar zbura la joasă altitudine și că au fost observate lumini suspecte pe cer în zona Portului din Constanța și deasupra Mării Negre.

Aceeași publicație citează surse neoficiale care spun că vizată ar fi zona de est a județului Constanța, mai exact zona de litoral printre care și stațiunile. Alertă ar fi și pe mare unde ar fi fost deja scoase nave pentru a interveni în caz de nevoie.

Câte fragmente de drone au fost găsite în România și unde

11 fragmente de drone au fost găsite în județele Tulcea și Brăila din septembrie 2023 până pe 23 septembrie 2024:

  • 5 septembrie 2023, Plauru;
  • 9 septembrie 2023, Plauru;
  • 13 septembrie 2023, Nufăru și Victoria;
  • 11 octombrie 2023, Plauru;
  • 13/14 decembrie 2023 – Atacuri cu drone. Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, către zona Grindu. A fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene;
  • 28 martie 2024, Insula Mare a Brăilei;
  • 25 iulie 2024, Plauru;
  • 31 iulie 2024, la Plauru, Periprava, Ceatalchioi;
  • 20 august 2024, Periprava, s-au găsit fragmente de drone căzute la finalul lunii iulie;
  • 9 septembrie 2024, Periprava, judetul Tulcea
  • 23 septembrie 2024, Plauru.

sursa: Ministerul Apărării Naționale

Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că violarea spațiului aerian românesc de dronele rusești ar putea reprezenta o testare a capacității reale a României de apărare antirachetă.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG