UPDATE Două persoane și-au pierdut viața ca urmare a incendiilor devastatoare din Grecia, potrivit ultimului bilanț de sâmbătă, în timp ce sute de pompieri continuă să lupte cu flăcările. Printre cei decedați este președintele Camerei de Comerț și Industrii a Atenei care a fost găsit inconștient în fabrica sa unde focul a fost extrem de puternic, relatează Euronews.
Un voluntar în vârstă de 35 de ani a murit, fiind lovit e un stălp de electricitate. În plus, alți doi voluntari care ajutau echipele de pompieri au fost spitalizați, aflându-se în stare critică, potrivit presei elene. În total ar fi 18 persoane rănite, majoritatea cu probleme respiratorii sau arsuri minore.
Incendiile au ajuns în suburbiile Atenei. "Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case", le-au cerut autorităţile locuitorilor.
Mii de oameni au fost evacuați din calea incendiilor ce mistuie regiunea din nordul Atenei. Pompierii s-au luptat în noaptea de joi spre vineri cu flăcările ce amenințau zonele populate, instalațiile de electricitate, dar și siturile istorice.
Două explozii au fost raportate la o fabrică de aluminiu din orașul Afidnes, vineri dimineață, în timp ce flăcările continuă să se extindă în regiunea Attica, relatează iefimerida.
Flăcările s-au răspândit cu repeziciune în mai multe locații din peninsula Peloponeză, iar acestea s-au oprit la mică distanță de monumentele din regiunea Olympia, locul de naștere al Jocurilor Olimpice antice. Un palat de vară folosit în trecut de familia regală elenă a fost, de asemenea, amenințat de incendii.
Prim ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a spus că serviciile de urgență elene s-au confruntat cu o noapte dificilă datorită vânturilor venite din vest ce riscă să se amplifice. Acesta i-a rugat pe oameni să urmeze ordinele de evacuare și să evite orice călătorie nenecesară.
„Astăzi vor fi vânturi puternice în multe regiuni din țară care ar putea accelera răspândirea flăcărilor. Vorbim despre condiții nemaiîntâlnite care vin după multe zile de caniculă care au transformat țara într-un butoi cu pulbere”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe televizate.
„Casele pot fi reconstruite, copacii pot fi replantați, dar viața omenească nu poate fi înlocuită”, a subliniat premierul, care a mai spus că șase regiuni, inclusiv Attica, vor fi plasate în stare de alertă roșie.
În insula vecină, Evia, paza de coastă elenă a organizat o operațiune masivă de evacuare a sute de localnici și turiști prin intermediul bărcilor de patrulă și ambarcațiunilor private.
Clopotele bisericilor de pe insulă au bătut joi pentru a-i avertiza pe localnici cu privire la incendiile ce mistuie regiunea. În jur de 25 de sate de pe insulă fuseseră deja evacuate, alături de stațiunea Agia Anna, până joi târziu.
„Situația este scăpată de sub control. Flăcările au atins peste 40 de metri înălțime”, a declarat George Tsapourniotis, primarul unei localități din zonă.
Un incendiu sever s-a produs la 20 de kilometri nord de Atena, distrugând casele oamenilor. Mai mulți pompieri și voluntari au fost spitalizați cu arsuri.
Ministrul sănătății, Vassilis Kikilias, a declarat că 9 oameni au fost preluați de către serviciile de ambulanță către Atena, 3 dintre aceștia suferind de probleme respiratorii. Alte 11 persoane sunt tratate la un centru medical din Evia.
„Trecem prin a 10-a zi a unui val major de căldură ce afectează întreaga noastră țară, cel mai grav val de căldură ca intensitate și durată din ultimii 30 de ani”, a afirmat generalul de brigadă al serviciilor de pompieri, Aristotelis Papadopoulos.
În sudul Greciei, aproximativ 60 de sate și așezări au fost evacuate joi și vineri dimineață, în timp ce meteorologii se așteaptă ca vânturile să se înrăutățească, contribuind astfel la răspândirea incendiilor.
Îți mai recomandăm Vremea extremă în Europa. Incendii devastatoare în Grecia și TurciaAutoritatea de Protecție Civilă a emis vineri un „avertisment de incendiu extrem” pentru jumătate de țară.
Ministrul de finanțe a anunțat, de asemenea, compensații urgente de până la 6.000 de euro pentru oamenii ce și-au pierdut bunurile în urma incendiilor. Acesta a promis că mai multe măsuri de ajutor vor urma.
Mai multe țări din Spațiul Economic European, precum Franța, România, Suedia și Elveția, au trimis pompieri și ajutor pe calea aerului.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat joi că statul român a dispus mobilizarea a 112 pompieri. Totodată, potrivit acestuia, România a mai alocat 23 de autospeciale de stingere incendii de pădure, doua cisterne, un centru de comandă, un generator de mare putere, două tabere mobile pentru uz propriu al personalului român, un autocar de intervenție, cât și 4 microbuze.
„După ce a venit acceptul, s-a dat ordinul de mobilizare pentru a pregăti plecarea în cursul zilei de mâine. […] Propunerea pentru asistență de zece zile, cu posibilitate de prelungire. […] Este pentru prima dată când România trimite un modul terestru pentru incendii de pădure în afara țării”, a adăugat Arafat, citat de Mediafax.
Valul de caniciulă din Grecia este cel mai intens din ultimii 30 de ani. Potrivit unor relatări, temperaturile au ajuns marți, 3 august, la 45°C, chiar 46°C în termometre, cele mai mari temperaturi înregistrate din 1987 până astăzi.
Îți mai recomandăm Galerie foto | Turcia și Grecia, în flăcări: opt morți și cel puțin 30 de răniți