Galerie foto | Turcia și Grecia, în flăcări: opt morți și cel puțin 30 de răniți

Pompierii încercă să stingă un incendiu din zona rurală Marmaris, districtul Mugla, Turcia. Fotografie realizată la data de 1 august 2021.

Turcia și Grecia se confruntă de aproape o săptămână cu incendii extinse de vegetație, cele mai afectate zone fiind cele de coastă.

Incendiile din cele două țări par a fi cauzate de temperaturile extreme ce se înregistrează în zonă, potrivit experților.

O vedere aeriană a satului Sirtkoy, cuprins de flăcări, în apropierea localității Manavgat. Peste 100 de incendii au fost aduse sub control în Turcia, potrivit oficialilor.

Turcia se confruntă de 5 zile cu incendii ce au afectat orașele și stațiunile de pe litoral.

În weekend, mai mulți turiști și locuitori din sud-vestul țării au fost evacuați cu bărcile. Garda de Coastă și navele Marinei turcești au așteptat în larg anticipând o evacuare la scară largă.

În stațiunea Bodrum, peste 1.100 de oameni au fost evacuați pe apă duminică, pentru a doua zi la rând.

Oamenii din localitatea Sirtkoy, aflați în fugă din calea incendiilor ce au devastat sud-vestul turciei. Ministrul agriculturii și pădurilor din Turcia, Bekir Pakdemirli, a scris duminică, 1 august, pe Twitter că 5 incendii continuă să mistuie zonele turistice din Antalya și Mugla.

„Am ajutat la evacuarea a 1.140 de oameni prin intermediul a 12 bărci”, a declarat Orhan Dinc, președintele Camerei Maritime din Bodrum, pentru CNN.

„Am evacuat oamenii cu bărcile și ieri (sâmbătă, n.r.), dar nu am mai fost martor la așa ceva în zonă până acum. Este pentru prima dată”, a continuat el.

Bodrum este o stațiune populară în rândul turiștilor străini.

O femeie privește cu disperare urmările incendiilor ce au cuprins sud-vestul Turciei.

Președintele țării, Recep Tayyip Erdogan a vizitat sâmbătă orașul Manavgat, unde au fost confirmate cinci victime din cauza incendiilor. Acesta le-a promis oamenilor din zonă că va face tot ce îi stă în puteri să îi ajute să își reconstruiască viețile în zonele afectate.

Cu toate acestea, liderul de la Ankara a fost criticat pentru lipsa de aeronave destinate stingerii incendiilor.

„Principalul motiv pentru aceste probleme (incendii, n.r.) este că Asociația Aeronautică Turcă nu a reușit să își actualizeze flota și tehnologia”, a încercat acesta să se apere.

Turcia este ajutată în prezent de state precum Azerbaijan, Iran, Rusia și Ucraina în combaterea incendiilor.

Îți mai recomandăm Pericolul temperaturilor extreme | Cum ne ferim de valul de căldură și ce simptome trebuie să ne dea de gândit

Allyson, o locuitoare din stațiunea mediteraneană Marmaris, a declarat că nu a mai fost martoră la asemenea incendii până acum.

„Am mai avut incendii mici prin zonă, dar nu am văzut niciodată un asemenea dezastru”, a declarat aceasta.

Un elicopter participă la stingerea incendiilor ce au devastat localitatea Sirtkoy, 1 august 2021.

Incendiile sunt comune vara în sudul Turciei din cauza temperaturilor ridicate, dar experții avertizează că cele din acest an sunt mult mai extinse. Luni dimineața, statul turc înregistra 120 de incendii în urma cărora 8 oameni și-au pierdut viața și alți 27 au ajuns la spital.

Am mai avut incendii mici prin zonă, dar nu am văzut niciodată un asemenea dezastru
Allyson, locuitoare din zona afectată de incendii.

Valul curent de aer cald provine din nordul Africii. În weekend, termometrele au indicat 42 de grade Celsius în Antalya, al cincilea cel mai mare oraș ca populație din Turcia.

Sudul Greciei se confruntă, de asemenea, cu un val de căldură ce a dus la creșterea excesivă a temperaturilor înregistrate la sol.

Autoritățile elene au evacuat oamenii din patru sate și o stațiune turistică, aflate în regiunea Zerios, la 210 kilometri de Atena.

Un avion de stingere a incendiilor se îndreaptă spre combaterea acestora de lângă satul Rodopoli, la nord de Atena, Grecia, 27 iulie 2021.

Zeci de case au ars și cinci persoane au fost internate în spital cu probleme respiratorii, în timp ce pompierii se luptau să stingă un incendiu din apropierea orașului Patras, aflat în peninsula Peloponeză.

Agenția de Protecție Civilă a folosit numărul european de urgență 112 pentru a le trimite avertismente text localnicilor din patru sate – două din regiunea montană și două în zona de coastă. Unii dintre aceștia au refuzat să își părăsească locuințele și au ales să lupte ei înșiși cu incendiile, folosindu-se de furtunurile din grădină.

Pompierii, aflați într-o intervenție de stingere a unui incendiu din apropierea satului Rodopoli. Regiunea a mai fost devastată de un incendiu masiv în anul 2018, în urma căruia au murit 102 persoane.

Sâmbătă, 31 iulie, Grecia anunța 56 de incendii înregistrate în ultimele 24 de ore. Multe dintre acestea au fost stinse în timp util, potrivit ministrului pentru protecția cetățenilor, Michalis Chrysochoidis.

Chrysoidis a anunțat la televiziunea elenă de stat ERT că 290 de pompieri au fost mobilizați în lupta împotriva incendiilor, alături de 8 aeronave, 7 elicoptere și o barcă a Forțelor Speciale a Serviciului de Pompieri.

Temperaturile sunt așteptate să crească luni până la 46 de grade Celsius, în timp ce acestea se vor menține deasupra pragului critic de 40 de grade în majoritatea Greciei până cel puțin vineri, meteorologii anunță.

Cod portocaliu de caniculă:Temperaturi de peste 40 de grade Celsius pentru jumătate din țară la începutul lunii august