Linkuri accesibilitate

Pericolul temperaturilor extreme | Cum ne ferim de valul de căldură și ce simptome trebuie să ne dea de gândit


Codul portocaliu începe să se extindă în România, temperaturile foarte ridicate fiind extrem de periculoase.
Codul portocaliu începe să se extindă în România, temperaturile foarte ridicate fiind extrem de periculoase.

Valul de căldură pune în pericol sănătatea celor care suferă de diferite boli, în special de inimă. Avertismentul specialiștilor este ca persoanele cu probleme să fie atente la eventualele simptome.

În ultimele zile, din cauza caniculei, zeci de persoane au avut nevoie de intervenția medicilor de la serviciul de ambulanță București-Ilfov. Telefonul sună mai des decât de obicei, iar oamenii nu realizează că se expun unui real pericol când ies pe stradă la aceste temperaturi extreme.

„Din data de 29 iulie, ora 7 dimineața, și până astăzi, la ora 12, vorbim de 1766 de apeluri și de solicitări, în același timp. Dintre acestea, 97 de solicitări au fost de la persoane care se aflau în loc public, când au avut nevoie de ambulanță. O parte dintre aceste solicitări ar putea fi puse pe seama caniculei”, a declarat Alis Grasu, managerul Centrului de Ambulanță București-Ilfov, pentru Europa Liberă.

În zilele caniculare, în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice se acutizează simptomatologia. Medicul menționează că oamenii nu spun că le este rău din cauza căldurii atunci când sună la ambulanță, ci doar descriu simptomele pe care le au.

„Spun că au puseu de hipertensiune, că au dureri în piept, că respiră mai greu”.

Pe de altă parte, dr. Alis Grasu afirmă că mai sunt și cazuri de persoane care se expun voluntar la soare și ajung să aibă hipertermie sau arsuri solare.

Medicul explică care sunt simptomele ce pot apărea la oameni în perioada caniculei: „senzație de oboseală, dureri de cap, dureri musculare, grețuri și, la un moment dat, dacă nu se hidratează corespunzător, poate apărea senzația de pierdere a stării de conștiență, acea lipotimie”.

Dacă apar aceste simptome, dr. Alis Grasu recomandă ca persoana respectivă să intre într-o incintă cunoscută, care este ventilată, să se hidrateze corespunzător, iar dacă starea nu i se ameliorează, să sune la medicul de familie pentru un consult. Pe de altă parte, dacă starea i se agravează, e de preferat să sune la 112, ca să ceară ajutor.

Managerul Centrului de Ambulanță București-Ilfov oferă câteva sfaturi pentru a ne proteja împotriva caniculei:

  • atunci când se pleacă de acasă în aceste zile, se va purta îmbrăcăminte adecvată, lejeră, din fibre naturale, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală. Capul va fi protejat cu pălărie, șapcă sau umbrelă, iar pentru cei cu fotosensibilitate, se vor purta ochelari de soare
  • hidratarea este foarte importantă, se vor consuma 1.5 - 2 litri de apă/zi, ceaiuri mai puțin îndulcite sau neîndulcite, sucuri naturale la temperatura camerei. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat de cofeină, băuturile alcoolice și băuturile foarte dulci, care au un efect diuretic - elimină apa din organism, accentuând deshidratarea;
  • persoanele care circulă cu mijloacele de transport și trebuie să poarte mască de protecție, au nevoie de multă hidratare. Trebuie să se asigure că au la ei rezervă de apă - cel puțin o sticlă de apă de un litru;
  • cu cât numărul persoanelor vaccinate va fi mai mare, cu atât se va putea renunța mai repede la mască;
  • nu trebuie să așteptăm să apară senzația de sete, ne vom hidrata constant la 15 - 20 de minute, cu un pahar de apă;
  • iaurtul este un foarte bun hidratant, dar să fie ținut în condiții bune;
  • regimul în această perioadă va fi unul bogat în fructe și legume proaspete - un regim hipocaloric.

Atenționarea meteorologilor

Meteorologii au emis o atenționare cod galben și cod portocaliu de caniculă în cea mai mare parte a țării, până duminică seara. În perioada 30 iulie - 1 august, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Potrivit Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), vor fi sub avertizare Cod galben de caniculă județele Bihor, Arad, Timiș, Cluj, Alba, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Prahova, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Tulcea și Constanța. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Mai mult decât atât, în același interval, în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin este cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.

Incendii în Europa și Asia

Temperaturile neobișnuit de ridicate au provocat incendii puternice atât în Europa, cât și în Asia.

Potrivit AP, autoritățile din unele țări situate în sud-estul Europei au emis avertismente meteo de caniculă în perioada următoare, în Macedonia de Nord și în vecinătatea Albaniei, Bulgariei și Greciei, precum și în anumite părți din România și din Serbia.

În prezent, Bulgaria este afectată de incendii forestiere masive asociate unor temperaturi neobişnuit de ridicate, care au urcat până la 40 de grade Celsius, notează agenția DPA. Aproximativ 60 de hectare de pădure au fost distruse într-un incendiu de mari proporții, care a izbucnit lângă Tvarditsa, în centrul Bulgariei.

În Sofia, capitala Bulgariei, angajații administrației locale au distribuit gratuit sticle de apă în mai multe zone.

Din cauza căldurii, și pădurile greceşti sunt afectate de incendii. Acestea sunt alimentate și de rafalele puternice de vânt, care amenință locuințele din zonă, precizează AP.

Potrivit Reuters, în Grecia, temperaturile au fost extrem de ridicate în ultimele zile și se așteaptă ca, în perioada următoare, acestea să ajungă și la 44 de grade.

Autoritățile orașului Atena oferă oamenilor posibilitatea de a se feri de căldură în spații cu aer condiționat. Potrivit AP, Atena face parte dintr-o rețea urbană europeană creată pentru a combate efectele temperaturilor ridicate, alături de Paris, Rotterdam, Glasgow și Sevilla.

În sudul Turciei, trei oameni au murit, în urma unui incendiu de pădure. Focul a fost alimentat de vântul puternic și de temperaturile ridicate. Potrivit Reuters, coasta sud-mediteraneană a Turciei este cunoscută pentru vremea caniculară în timpul verii, care provoacă deseori incendii. Oficialii au declarat că ultimele incendii sunt cele mai mari de până în prezent.

Incendiu în Turcia, 29 iulie 2021/ (Photo by Ilyas AKENGIN / AFP)
Incendiu în Turcia, 29 iulie 2021/ (Photo by Ilyas AKENGIN / AFP)

În Liban au avut loc incendii de vegetație, care au distrus zone mari de păduri de pin în nordul muntos al țării, precizează Reuters. Un purtător de cuvânt al Apărării Civile Libaneze a declarat că incendiul ar fi fost rezultatul temperaturilor ridicate, al umidității și al vânturilor din ultimele zile, notează Arab News.

Canicula a afectat și Rusia, unde au apărut deja primele efecte masive de mediu. Potrivit TheGuardian, în Siberia au avut loc noi incendii forestiere de proporții. Alimentate de un val puternic de căldură, incendiile sălbatice au străbătut, până acum, peste 1,5 milioane de hectare de vegetație. Autoritățile din Rusia afirmă că e cea mai secetoasă vreme din ultimii 150 de ani, menționează AP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG